Arkiv pressmeddelanden

Ny utställning med teater på Södertälje konsthall

2022-01-28

Lisa Jeannin sammanfattar tio år av alkemisk forskning i utställningen Månljusfångaren i Södertälje konsthall den 29 januari–12 mars, och bjuder vid några tidpunkter under utställningsperioden, på teater med titeln Fosforos.

Som en del av ett forskningssamarbete med Uppsala universitet i projektet The Shit Project skapade Lisa Jeannin tillsammans med skådespelaren David Carmel verket Fosforos som uruppfördes i Gnesta i september 2021.

Fosfor, från grekiskans phosphorus – ljusbringare, är ett grundämne som finns i kroppen och som behövs för att ge näring åt tankar och åt jorden. Det upptäcktes av misstag av en alkemist på 1600-talet när han letade efter de vises sten med hjälp av urinalkemi. Vissa alkemister trodde att de vises sten skulle kunna transformera bly till guld. Andra trodde att det kunde ge evigt liv. Det fanns även alkemister som trodde att de vises sten handlade om att hitta gnistan i sig själv.

Södertälje konsthall visar nu flera nyproducerade verk av Lisa Jeannin. Vid några tillfällen under perioden bjuder Lisa Jeannin och skådespelaren David Carmel in till teater i konsthallens tillfälligt uppbyggda teaterscen för det magiska skådespelet Fosforos.

Datum för teater är: lördag 29 januari (i samband med vernissage), fredag 11 februari, lördag 12 februari,  fredag 11 mars och lördag 12 mars. Biljetter måste bokas i förväg, se mer information på vår webbpats, där finns även länk för bokning av teater: Södertälje konsthall Månljusfångaren

Tid: Vernissage i Södertälje konsthall, öppet för allmänheten: lördag den 29 januari kl. 12.00-16.00

Plats: Södertälje konsthall, Storgatan 15, Lunagallerian, Södertälje

Mer information:

Information om utställningen: Södertälje konsthall utställning Månljusfångaren

Joanna Sandell Wright, chef Södertälje konsthall, tel. 08-523 06 458, e-post: joanna.sandell@sodertalje.se

Pressekreterare, Södertälje kommun, tel. 08-523 066 03 e-post: info@sodertalje.se