Ny utställning på Södertälje konsthall om flykt och IKEA

Med utställningen Better Shelter blickar konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberena tillbaka på tiden som flykting i Moheda och hur IKEA kan speglas i en flyktings blick. Utställningen finns på Södertälje konsthall mellan 14 maj och 2 juli.

Juan-Pedro Fabra Guemberena föddes 1971 i Montevideo, Uruguay och kom mot slutet av 1970-talet som flykting till Sverige. Han placerades i Moheda Småland, en händelse som han tematiserar i sitt konstnärskap. Fabra Guemberena arbetar i många olika medier som film, foto och måleri. Han är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och ställer regelbundet ut nationellt och internationellt. Just nu är han även aktuell i  den omskrivna utställningen Ett Hem som visas på Thielska Galleriet i Stockholm.

I konsthallens utställning visas flertalet nyproducerade konstverk. Flyktingförläggningen i Moheda bestod av modulhus, inredda på typiskt 70-tals vis med inredning från IKEA. IKEA har fortsatt att utveckla sin flyktingboendeinredningsinnovation, från möblerna i Moheda-barackerna på 1970-talet till projektet Better Shelter. Better Shelter är modulhus som levereras i platta paket till katastrofområden runt hela världen. Här blir flyktingen inte längre en person i behov av skydd utan en person som kan bli bättre på att vara flykting. I Södertälje konsthalls rum har innehållet i IKEA emballagen tagits bort, de kartonger vi ser har förvandlats till abstrakta målningar och föremålen är inte längre viktiga.

Installationen Banners for Lost Causes består av flertalet dukar i varierande storlekar, alla målade med abstrakta motiv. Plakat vars budskap har manifesterats i demonstrationer som inte längre är aktuella, men pågår. Ett tillstånd av ständig kamp, där det abstrakta måleriet på ett symboliskt sätt manifesterar kampernas omöjlighet att vara i ständig fokus. Fabra Guemberena bafann sig mitt i den politiska kampen som student i Uruguay, där han spred budskap via sina målningar. I Södertälje konsthall har budskapen ur gatumålningarna försvunnit och ersatts av monokroma verk i jätteformat.

Tid: Vernissage i Södertälje konsthall, öppet för allmänheten: lördag den 14 maj kl. 12.00-16.00

Plats: Södertälje konsthall, Storgatan 15, Lunagallerian, Södertälje

Mer information:
Maja-Lena Molin, curator Södertälje konsthall
Telefon: 08-523 016 12
E-post: maja-lena.molin@sodertalje.se

Avsändare:
Elisabet Qvarford, tf pressekreterare, Södertälje kommun
Telefon: 08-523 065 15
E-post: elisabet.qvarford@sodertalje.se