Nytt golv i Södertälje konsthall visar konstens möjligheter

Södertälje konsthalls gamla parkett har ersatts av ett nytt golv som också är ett stort konstverk. Vi inviger golvet genom att öppna konsthallen och samtidigt visa en dans- och teaterföreställning på film.

Det är konstnärsduon Birger Lipinski och Laercio Redondo som gestaltat det nya golvet. De har hämtat inspiration från den mångtusenåriga traditionen av korgflätning bland ursprungsbefolkningar på de amerikanska kontinenterna. Att fläta korgar har genom historien ersatt skrivandet och förstärkt det talade ordet i många av dessa kulturer. Utöver den dekorativa funktionen har flätningen fyllt ceremoniella och praktiska behov. Mönstren har också burit fram kunskap, myter och visioner mellan generationer.

– Att ersätta ett traditionellt utställningsgolv med ett konstverk, är ett sätt att bryta upp normer och ifrågasätta föreställningar om hur ett rum ska vara och vem som får vara i det rummet. Redondo och Lipinski speglar dessa ifrågasättanden i sina konstnärskap, säger Joanna Sandell, chef för Södertälje konsthall.

Genom att förhandla och lyssna kan olika grupper existera tillsammans

Inspiration till golvet kommer också från den karibiska filosofen och poeten Édouard Glissant. Han ställer opaciteten – det ogenomskinliga – i kontrast till den västerländska strävan att kommunicera transparent och fullständigt med fokus på det rationella. Det enda sättet som olikheter kan samexistera, menar Édouard Glissant, är i förhandling, genom att båda sidor anstränger sig för att lyssna och översätta.

Dansföreställning på film om konsumtionssamhället och förtryck

I samband med att det nya golvet visas, har konstnärsduon Lipinski och Redondo valt att bjuda in dansaren och koreografen Michaela Meschke och Compagnie Moveo. Med golvet som inramning projiceras en film med repetitionerna från dans- och teaterföreställningen Feather Land – displacements without wings. Den speglar västvärldens konsumtions- och överflödssamhälle och dess historiska relation till förtyck och ofrihet och hur detta skapar efterdyningar i vår vardag.

– Med golvet ville vi skapa en yta som bjuder in besökarna att själva röra sig tvärsöver denna plats för sammankomster, avbildad som en förening av olika hopflätade strukturer.

Allmänheten är välkommen till Södertälje konsthall där de två verken visas under perioden 20 maj–22 maj, kl 12–16.

Konsthallen coronasäkrar besöken

För att besökare ska känna sig trygga under sitt besök tar vi endast emot sex besök samtidigt i utställningarna. I konsthallens luftiga lokaler finns goda möjligheter att hålla avstånd. Våra värdar finns på plats för att guida besökarna.
 

Kontakt på Södertälje kommun:

Joanna Sandell Wright, chef, Södertälje konsthall, e-post, joanna.sandell@sodertalje.se, tel. 08-523 064 58

Helena Sundman, pressekreterare, e-post, helena.sundman@sodertalje.se, tel. 08-523 066 03