Arkiv pressmeddelanden

Pressinbjudan: Nordens största presentation av Ernest Mancobas konst på Södertälje konsthall

2020-03-01

Välkommen till pressvisning av utställningen ”Mancoba – ett konstnärskap som rör sig in i vår tid/An Artist and His Legacy” på Södertälje konsthall torsdag den 5 mars kl 13.00.

Södertälje konsthall är stolt över att kunna visa den hittills största presentationen av konstnären Ernest Mancoba (1904–2002) i Norden. Besökaren får möta Ernests inspirationskällor och upptäcka hur afrikanska religiösa konstföremål hänger ihop med hur konsten utvecklades i Paris under modernismens guldålder.  

Utställningen visar konst från Mancobas nordiska samlingar. På plats finns också den franska curatorn Alicia Knocks arbete med Ernest Mancoba. Det visas även verk av Kitso Lynne Lelliot, James Webb och Kemang Wa Lehulere, alla samtida konstnärer som inspirerats av Mancoba.

Ernest Mancoba föddes i Sydafrika men tillbringade större delen av sitt liv i Europa. Den annalkande apartheidpolitiken gjorde det omöjligt för honom att vara verksam i Sydafrika. Han gifte sig med den danska konstnären Sonja Ferlov år 1942.

Södertälje konsthall har återvänt till arkiven över Ernest och Sonja Ferlov Mancoba i Köpenhamn samt även befunnit sig i dialog med konstnärer, curatorer och konsthistoriker i Sydafrika som än i dag inspireras av Ernest Mancoba. 

Curatorer:
Alicia Knock, Centre Pompidou i Paris, och för Södertälje konsthall Joanna Sandell

Tid: Pressvisning torsdag 5 mars kl 13.00. (Utställningen pågår 7 mars–10 maj).
Joanna Sandell, chef Södertälje konsthall, presenterar utställningen.

Plats: Södertälje konsthall, Storgatan 15.

Länk till utställningarna på Södertälje konsthall

Mer information:

Joanna Sandell, chef Södertälje konsthall, 08-523 064 58, joanna.sandell@sodertalje.se