Pressvisning: Släkten och slavarna av Carl Johan De Geer

Pressvisning: Släkten och slavarna av Carl Johan De Geer

Varmt välkommen till en förhandsvisning av Södertälje konsthalls nya utställning Släkten och slavarna av Carl Johan De Geer. I utställningen gör Carl Johan De Geer på ett fantasirikt sätt upp med sin anfader Louis De Geers koppling till slaveriet. På förhandsvisningen medverkar konstnären själv och Joanna Sandell, chef för Konsthallen.Tid: torsdag den 16 maj kl. 13.

Plats: Södertälje konsthall, Lunagallerian 4, Södertälje

Carl Johan De Geer, född 1938, är ett välkänt namn inom svensk kulturliv. Han är älskad som konstnär, författare, formgivare och filmare. Genom hans konstnärskap har vi ofta fått ta del av personliga och humoristiska familjeuppgörelser kopplade till större samhällsfenomen och politikområden. Han är släkt i rakt nedstigande led med ”den svenska industrialismens fader”, handelsmannen och slavhandlaren Louis De Geer. I utställningen förflyttas besökarna tillbaka till 1600-talet och Carl Johan De Geer berättar en högst personlig släkthistoria. Frågor som ställs är: Kan skuld gå i arv? Vad vet vi egentligen om Sveriges inblandning i slavhandeln?

Louis De Geer verkade vid slavfortet Cape Coast Castle, tidigare kallad Carolusborg, i dagens Ghana. Efter honom fortsatte sönerna Louis och Laurent att driva sin fars verksamhet och slavstation vidare. Längs med Västafrikas kust fanns 66 slavfort vid den här tiden. Idag berättar de söndervittrande byggnaderna om en del av mänsklighetens mörkaste historia.

Utställningen visar installationer med textil, måleri, föremål och möbler. Ett ljudspår leder besökarna runt i utställningen. I anslutning till utställningen finns pedagogiskt material och en nyinspelad film om slavfortet Cape Coast Castle historia, som är producerad av Konsthallen.

Släkten och slavarna är en fortsättning av Konsthallens postkoloniala tema som inleddes med Kudzanai Chiurais utställning Vansinnets historia. Utställningen är producerad av Helena Scragg på Norrköpings Konstmuseum och visas 18 maj – 8 augusti.
 

Mer information:

Joanna Sandell, chef på Södertälje konsthall, Södertälje kommun, 08-523 064 58, joanna.sandell@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press  

www.twitter.com/sodertalje 

www.facebook.com/sodertalje