Queerfilmfestival på Södertälje konsthall

Den 13 och 14 oktober är den queera filmen i fokus på Södertälje konsthall. Filmfestivalen Queermove 2018 visar en mångfacetterad bild av människor och på programmet står filmer, live-uppträdanden och internationella gäster. Några av årets teman är queer icons, finskt, latino, trans, migration, svenskproducerad queer film, aktivism och konst.På programmet står bland annat en Skandinavienpremiär med mingel för filmen Las Hijas del Fuego/ Daughters of Fire, regisserad av den i Argentina välkända lesbiska filmskaparen Albertina Carri. Den franska filmen Parole des King!/ Frnch Kings Rule! har Sverigepremiär med besök av filmens regissör Chriss Lag.

På festivalen visas också kortfilmer, bland annat av konstnären Victoria Versau Exercise One och skådespelaren och manusförfattaren Jana Bringlöv Ekspong, @janabringmelove och prisbelönade Ta av mig som gör film om, av och med sina erfarenheter om transkvinnor.

På söndagen uppträder danskompaniet Juck! Joel Isabel M. Ortiz läser ur nya, omtalade boken Sången om en son. Performancekonstnären Mariana Suikkanen Gomez framför Tender Protests. Jan Hammarlund sjunger och spelar och filmvetaren och lektorn Dagmar Brunow föreläser om queera arkiv och visar klipp från filmhistorien.

Festivalen Queer(in)g Södertälje 2017 initierades av Sarah Guarino Florén, intendent på Södertälje konsthall, och Bill Schiller från Tupilak, som en del av festligheterna kring 2ndNordic Rainbow History & Art Month. I år har festivalen växt och utvecklats till Queermove 2018.  Syftet med årets filmfestival är att locka en yngre publik som är intresserad av konst, film och queerfrågor till konsthallen. Festivalen genomförs i samarbete med Bill Schiller, Tupilak och kultur- och fritidskontoret.

Queermove kommer att äga rum lördag 13 oktober – söndag 14 oktober på Södertälje konsthall (NOVA) och Estrad Bio i Södertälje. Hela programmet finns tillgänglig på www.queermove.com.  Festivalen genomförs i samarbete med Bill Schiller och den externa projektledaren Sander Neant-Falk.

Mer information

Sarah Guarino Florén, konstpedagog och intendent, 08-523 021 13, sarah.floren@sodertalje.se

Sander Neant Falk, extern projektledare, sander.neantfalk@yahoo.com

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

 

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press  

www.twitter.com/sodertalje 

www.facebook.com/sodertalje