Södertälje mot våld och förtryck – en vecka fri från våld

Den 21–27 november flaggar Södertälje kommun orange. Vi gör det för att sätta fokus på problematiken kring våld i nära relationer och i synnerhet våld mot kvinnor och flickor. Kampanjen som innebär en rad olika seminarier och andra aktiviteter genomförs i samverkan med bland annat polisen i Södertälje, Samordningsförbundet, Södertäljejourerna, Södertälje Zontaklubb, Telge Bostäder och Scania. Fredagen den 25 november är det Orange Day, internationella dagen mot våld mot kvinnor och flickor, vilket avslutar veckans aktiviteter med ett fackeltåg genom staden.

- Varje flickas och kvinnas rätt att leva ett liv i frihet och fritt från våld och förtryck är en grundläggande fråga, och om vi genom att dela med oss till varandra kan öka kunskapen om vilken hjälp som finns genom ”En vecka fri från våld” så känns det mycket meningsfullt. Ingen människa ska behöva leva i ofrihet och i otrygghet, säger Viktoria Hjulström (S) Socialnämndens ordförande.

Vi vill med kampanjen gemensamt visa vårt tydliga avstånd från våld mot kvinnor och flickor och våld i nära relationer. Ingen kvinnas liv ska begränsas på grund av våld, förtyck eller hederskultur - därför flaggar vi orange hela veckan och tar på oss något orange den 25 november.

Veckan Södertälje mot våld och förtryck uppmärksammas genom en rad aktiviteter; bland annat visas Södertäljeproducerade kortfilmen ”Innan bröllopet” på stadsscenen 22 november kl. 18:00. Efter filmen förs ett samtal tillsammans med Emelin Oduncu, Södertäljemamman från Who the fuck is Bobby?, Grete Havnesköld, filmens producent och Marlen Eskander, verksamhetschef för Läsfrämjandeinsitutet. Moderator Nisha Besara.
Se programmet i sin helhet här: https://sfris.se/en-vecka-fri-fran-vald-21-25-november/

- Vi hoppas att veckan ökar kunskapen om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Vi är alla ansvariga för att bidra till en trygg miljö oavsett var det är, men särskilt i hemmet, säger Johannes Evers Gester, samordnare mot våld i nära relationer i Södertälje kommun. 

Veckan avslutas med ett fackeltåg genom stan för att manifestera mot våld mot flickor och kvinnor. Alla som vill stå upp mot våld mot kvinnor är välkomna att delta. Fackeltåget samlas kl. 16:00 med avgång från Södertälje stadshus med slutmål Stora torget.  

Orange Day, 25 november, instiftades av FN:s generalförsamling 1999. Det är dagen då FN uppmanar hela världen att manifestera mot våld mot kvinnor. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor visar sitt stöd med att klä sig i orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. I flera år har ”En vecka fri från våld” i Södertälje kommun inneburit bl.a. seminarier och samtal med fokus på våld och hedersrelaterat våld där politiker, yrkesverksamma, det civila samhället med flera har berättat om arbetet eller sina upplevelser.


Mer information:
Johannes Evers Gester, samordnare mot våld i nära relationer i Södertälje kommun. 
Telefon: 08-523 060 26
E-post: Johannes.Evers-Gester@sodertalje.se


Viktor Nordqvist, pressekreterare
Telefon: 076-275 89 44
E-post: Viktor.Nordqvist@sodertalje.se