Arkiv pressmeddelanden

Södertälje Science Park invigs i närvaro av ministern för högre utbildning och forskning

2018-01-29

På tisdag den 30 januari kl. 11.00 inviger högre utbildnings- och forskningsminister. Helene Hellmark Knutsson Södertälje Science Park och nya KTH Södertälje med 1.200 utbildningsplatser och forskartjänster i en av Acturum, Wallenbergsstiftelserna och Peab, nyuppförd anläggning. Syftet med denna storsatsning från stad, högskola och näringsliv är att på världsmarknaden skapa större konkurrenskraft inom hållbar produktion.

Södertälje kraftsamlar för att stärka och utveckla ny kompetens inom hållbar produktion. Ambitionen är att bli en innovativ utvecklingsarena och kunskapsnod för hållbara produktionsflöden. Bakom detta unika samarbete finns utöver Södertälje kommun KTH, Scania, AstraZeneca och Acturum.

Invigningen genomförs av högre utbildnings- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson,kommunstyrelsens ordförande (S) i Södertälje Boel Godner, rektor KTH Sigbritt Karlsson, styrelseordförande Södertälje Science Park Leif Östling, vd Scania Henrik Henriksson, vd AstraZeneca AB Jan-Olof Jacke och ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse Peter Wallenberg Jr.

Medverkar gör också Teknikföretagens ordförande för Produktion 2030 Jan-Eric Sundgren, Scanias direktör och ansvarig för industriell utveckling Lars-Henrik Jörnving, AstraZenecas EMEA-chef för tillverkning och distribution Per Alfredsson, AstraZenecas globala chef för tillverkning och IT Pam Cheng, KTHs professor i industriell produktionsledning i Södertälje Monica Bellgran, KTHs prefekt för institutionen Hållbar produktionsutveckling i Södertälje Kristina Palm, KTHs skolchef för industriell teknik och management Jan Wikander, Acturums styrelseordförande Stephan Tolstoy och Södertälje Science Parks vd Robert Kingfors.

Program

Plats: Södertälje Science Park, Kvarnbergagatan 12, Södertälje

11.00 Leif Östling och Sigbritt Karlsson hälsar välkommen

Boel Godner, Stephan Tolstoy och Kristina Palm ger bakgrund och vision för SSCP

11.15 Hållbara produktionsflöden. Samtal med Jan-Eric Sundgren, Lars-Henrik Jörnving,

Per Alfredsson, Pam Cheng, Monica Bellgran och Robert Kingfors under ledning

av Nisha Besara.

12.00 Formell invigning av Helene Hellmark Knutsson

Södertälje som kunskapsstad. Samtal med Boel Godner och Jan Wikander.

Sveriges konkurrenskraft i världen. Samtal med Jan-Olof Jacke, Henrik Henriksson,

Leif Östling och Peter Wallenberg Jr.

12.15 Mat, mingel och husesyn

Stjärnkocken Mathias Dahlgren presenterar hållbara lunchkoncept

13.00 Intervjumöjligheter för närvarande press. Kontakt: Ingmarie Wass, mailto:ingmarie.wass@sscp.se, mobil 070-587 10 08

Invigningen markerar också startskottet för Södertälje Science Week 31 januari till 4 februari. Veckan inrymmer ett 60-tal olika seminarier, workshops, möten på temat forskning, innovation, utveckling och högre utbildning. Varje dag avslutas med ” hållbar afterwork” och lördagen den 3 feb är det öppet hus. Fullständigt program finns på https://sscp.se/scienceweek/program-ssw2018/

Om Södertälje Science Park

Södertälje Science Park är en internationell samarbetsmiljö för forskning, innovation och utbildning inom området hållbar produktion. Det är en utvecklingsmiljö för samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle. Där möts forskare, företagare, studenter, entreprenörer, projektledare, specialister, kreatörer, politiker och formerar ett kunskapsintensivt och expansivt område i norra delen av stadskärnan. Södertälje Science Park är Sveriges nya kunskapsnod för framtidens tillverkande industrier och för hållbara produktionsflöden.

Södertälje Science Park är en satsning från KTH, Scania, AstraZeneca, Acturum och Södertälje kommun som skapar förutsättningar för Sveriges fortsatta konkurrenskraft. För ungdomar skapar det möjlighet till framtida jobb och karriär både inom praktiska och teoretiska utbildningar. För invånarna i Södertälje skapar det framtidstro och möjliggör fortsatt utveckling av staden.

Om Södertälje

Södertälje har hundrafemtioårig erfarenhet av produktion och tillverkning och har byggt upp en unik och bred kompetens tack vare världsledande företag som Scania och AstraZeneca. Södertälje är den kommun i Stockholms län som har mest industriverksamhet och som står för över 10 procent av Sveriges totala produktion. I Södertälje arbetar var tredje anställd inom industrisektorn med Scania och AstraZeneca i spetsen. Fler än 630 nya företag har startat det senaste året och i norra delen av stadskärnan byggs över 33.000 kvm bostäder inklusive biytor. Södertälje är också den stad i Sverige som har flest patent per invånare.