Södertälje tar hem tredjeplatsen i Bästa tillväxt

Södertälje har den tredje bästa tillväxten i Stockholms län i 2023 års tillväxtindex, som kreditupplysningsföretaget Syna står bakom.

Alla aktiebolag i kommunen – stora som små – som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har bidragit till Södertäljes placering i Bästa tillväxt. Södertälje har klättrat från femtonde plats 2021 och från sjunde plats förra året till tredje plats i år.

– Även om det finns företag som kämpar just nu, har alltså många tagit sig ur pandemin och trots lågkonjunkturen lyckats växa och anställa, säger Jonas Karlsson, näringslivschef i Södertälje kommun.

Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S) betonar vikten av tredjeplatsen i Bästa tillväxt.

När Södertäljes företag växer, har god lönsamhet och ökar sin omsättning, får vi fler i arbete. Att så många som möjligt har en trygg anställning, är med och bidrar med skattepengar till välfärden och på andra sätt fortsätter stärka samhället, det är viktigt.

Pris utifrån årlig granskning av bokslut

Priset Bästa tillväxt utgår inte från attitydundersökningar utan ifrån en årlig granskning av boksluten från samtliga svenska aktiebolag för att identifiera och utse vinnarna. Priset som funnits sedan 2007 delas ut per län. I Södertälje finns 246 företag som uppfyller samtliga kriterier för att ta hem tredjeplatsen.

För att utvärdera tillväxten används tre mätvärden. Andelen företag som:

  1. har ökat sin omsättning med över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna
  2. har ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna
  3. redovisar vinst i den senaste årsredovisningen.
     

”Stark entreprenörsanda bakom Södertäljes företag”

Förklaringar till att näringslivet lyckas extra bra i Södertälje kan vara att man har en stark entreprenörsanda. Det kan vara så att företagare drar nytta av sitt strategiska läge i tillväxtregionen Stockholm och är duktiga på att anpassa sin verksamhet efter kundens behov, säger Jonas Karlsson.

Det finns också en stor mångfald av olika branscher och företag, menar näringslivschefen. Varje år startas det cirka 600 nya företag. Här finns också världsledande och multinationella företag, bland dem Scania, Astra Zeneca och Volkswagen Sverige.

Mer information om Södertäljes tredjeplats på syna.se 

För mer information: 

Jonas Karlsson, näringslivschef, jonas.karlsson@sodertalje.se, tel. 08-523 041 43 
Helena Sundman, kommunikatör, helena.sundman@sodertalje.se 08-523 022 97