Stiftelsen Läxhjälpen årets 5i12-pristagare

Årets 5i12-pris tilldelas Stiftelsen Läxhjälpen, som arbetar för att barn och ungdomar ska få det stöd som behövs för att klara det viktiga skolarbetet. Det blev klart i och med en ceremoni med juryns ordförande Elof Hansjons i Södertälje kommuns stadshus tidigare i veckan och offentliggörs nu den 5 december kl. 11.55 (fem i tolv).

Hr r Lxhjlpen igng med att sttta elever att gra sina lxor Foto Stiftelsen Lxhjlpen

Stiftelsen Läxhjälpen vann priset utifrån följande motivering från juryn:

”Integration är att riva hinder och sänka trösklar. Att tro på en människas förmåga är helt centralt. Extra viktigt är detta i skolan. Att klara betyg, få behörighet, öppnar dörrar och motverkar utanförskap. Stiftelsen Läxhjälpen har visat sig besitta exakt sådana egenskaper. Inte minst i sitt arbete på Hovsjöskolan. 2020 års 5i12-pris går till Läxhjälpen.”

De som delade ut priset under en ceremoni i stadshuset den 2 december var Elof Hansjons, kommunalråd (S), Alexander Rosenberg, kommunalråd (M) oppositionen, Tomas Karlsson, politisk redaktör, Länstidningen samt kommunpolisen Mikael Alfredsson.

I och med prisutdelningen, som var liten och coronaanpassad, tog Erica Hagberg, chef vid Stiftelsen Läxhjälpen, region Öst, tillfället i akt och sa att stiftelsen var jättestolta för priset. De var också mycket tacksamma för uppmärksamheten.

"De som tar extra tid för sin läxa borde ha pris"

– De som verkligen ska ha pris är alla de elever som tar den extra stund som krävs för sin läxa, som satsar och försöker lite extra.

Stiftelsen Läxhjälpen jobbar med att kombinera resurser och engagemang från bland annat näringsliv, högskolestuderande och civilsamhälle och på så vis ge över 1 000 åttonde- och niondeklassare bättre och mer jämlika förutsättningar att klara grundskolan idag. Läxhjälpen bedriver ett resultatfokuserat läxhjälpsprogram för elever som riskerar att inte klara skolan, så att de når gymnasiebehörighet med självförtroende inför framtiden.

I Södertälje har 5i12-priset delats ut sedan 1993 – för att uppmärksamma en person eller organisation som aktivt bidrar till att motverka främlingsfientlighet och rasism, och arbetar för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Tillkännagivandet sker varje år den 5 december fem i tolv. Priset delas ut av Södertälje kommun och polisen tillsammans med Länstidningen i Södertälje.

Mer information:

Elof Hansjons, kommunalråd (S) och juryns ordförande, Södertälje kommun, tel. 076 724 41 78, e-post: elof.hansjons@sodertalje.se