Struerpokalen till världsmästaren i parkour Miranda Tibbling

Årets Struerpokal går till 19-åriga parkourproffset från Järna, Miranda Tibbling. Hon är Sveriges allra första VM-guldmedaljör i parkour.

Sedan 1970-talet har Södertälje kommun årligen delat ut ett hederspris, Struerpokalen, till någon eller några ungdomar som har gjort en betydande idrottsprestation. 2023 års pokal tilldelas Miranda Tibbling, född 2004, som vann Sveriges första VM-guld i parkour i Tokyo oktober 2022. Hon var snabbast när speedfinalen avgjordes under de första världsmästerskapen någonsin i sporten. Parkour handlar om att ta sig genom olika sorters miljöer med endast kroppen som hjälpmedel.

Mitt mål är att inspirera andra att utöva parkour och att sporten sprids i Sverige. Jag känner mig hedrad över att få den här utmärkelsen, det är så roligt, säger Miranda Tibbling.

Hon får utmärkelsen med motiveringen:

Miranda Tibbling, då 18 år, tog ett historiskt guld i parkour-VM 2022 som arrangerades för första gången. I en tuff sport tillhör Järnatjejen Miranda yttersta världseliten. Med mod, säkerhet och stor kunnighet visar hon vem som är värdig världsmästare.

– Det är alltid roligt att dela ut Struerpokalen till unga idrottstalanger och visa kommunens uppskattning för deras genomförda idrottsprestationer. Miranda har visat en fantastisk drivkraft och skicklighet inom sin sport. Vi ser fram emot att följa hennes fortsatta karriär, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, Södertälje kommun.

Om Struerpokalen:
Södertäljes danska vänort Struer överlämnade, i samband med invigningen av Scaniarinken den 2 oktober 1970, ett hederspris som årligen delas ut. Priset är en belöning för föregående års bästa idrottsprestation – individuellt eller i lag – utförd av en ungdom som under året fyllt högst 18 år.

Struerpokalen delas ut i samband med nationaldagsfirandet på Torekällberget den 6 juni.

Mer information:

Per Holmgren, ordförande kommunfullmäktige (M), 08-523 069 07, per.holmgren@sodertalje.se  

Åsa Zazi, pressansvarig, Södertälje kommun, 08-523 066 03, asa.zazi@sodertalje.se