Två kulturpersonligheter tar emot medalj – sjukhusdirektör högtidstalar

Journalisten och författaren Ami Lönnroth och musikern Johan Boding är årets pristagare av Sankta Ragnhildsmedaljen. Båda har på betydande sätt bidragit till Södertäljes kulturliv. Årets talare under nationaldagsfirandet som visas digitalt är vd på Södertälje sjukhus, Christophe Pedroletti.

Motiveringarna

”Ami Lönnroth har i många år arbetat för att lyfta fram Wendela Hebbe, som anses vara Sveriges första kvinnliga journalist. Som en aktiv medlem i föreningen Wendelas vänner har Ami på ett avgörande sätt bidragit till att få Wendela Hebbes Hus – det sommarhus i Södertälje som Lars Johan Hierta köpte till Wendela i Snäckviken – på plats och iordningställt. Huset har blivit en samlingsplats för kultur och viktiga samhällsfrågor, i synnerhet med kvinnor i fokus. Bland annat utgör huset scen vid utdelning av priset för bästa socialreportage, Wendelapriset. Föreningens evenemang i form av föreläsningar, debatter och scenframträdanden har höjd och kvalitet. De bidrar till gemenskap, utveckling och goda samtal. S:ta Ragnhildsmedaljen 2021 föräras Ami Lönnroth för hennes stora engagemang för Södertälje och Wendela Hebbes Hus.”

”Södertäljesonen Johan Boding är en fantastisk sångare som bjudit på många uppskattade scenframträdanden i sin hemstad. Många Södertäljebor minns ännu den magiska augustikväll 2013 när Boding trollband den tusenhövdade publiken vid Maren. Han har haft roller i musikaler som Miss Saigon och Jesus Christ Superstar och har främst blivit känd för att uttolka den världskända popgruppen Queens musik med sin starka röst. Johan Boding tilldelas 2021 års S:ta Ragnhildsmedalj för sin scenkonst och för att han alltid hittar tillbaka till födelsestaden Södertälje vart än karriären för honom.”

Pristagarna väljs dels genom folkets röst då Södertäljeborna får ge sina förslag och genom juryn som består av kommunfullmäktiges presidium, berättar Peter Friström.

”Ärofullt och hedersamt” att få priset

– Puh. Där blev jag rörd. Att få priset känns ärofullt och otroligt roligt, säger en tårögd Peter Boding när han tar emot den guldskimrande medaljen. Att ha konserter i Södertälje är alltid lite extra pirrigt. Jag vill att allt ska klaffa när jag spelar här.

Den andra medaljören, Ami Lönnroth, säger att det är både ”roligt och hedersamt” att få ta emot priset.

– Va kul för Wendelas vänner, och för mig att få detta erkännande. Vi har strävat på i 23 år med huset. Alla som tillfrågas att hålla föredrag i Wendela Hebbes hus brukar glatt tacka ja.

Christophe Pedroletti talar på nationaldagen

I år firar vi åter nationaldagen genom ett förinspelat program från bland annat Oaxen, vilket leds av kultur- och fritidschef Maria Lindeberg. Årets talare är Södertälje sjukhus vd Christophe Pedroletti som stått i centrum för året i coronans tecken. Talaren kommer lyfta de gemensamma krafttag och uppoffringar som gjorts i samhället för att lösa de oväntade kapacitets- och resursbehov som uppstått i och med pandemin.

Ett par delar av ett fullödigt program är framträdande av dels musikgruppen Kolonien, från Järna, dels Johan Boding.

Från kl 12, den 6 juni kan man följa firandet av nationaldagen i sociala medier, exempelvis på Södertälje kommuns Facebook och på kommunens webbplats 

Kontakter på Södertälje kommun:
Peter Friström, kommunfullmäktiges ordförande, tel. peter.fristrom@sodertalje.se
tel. 08- 523 069 07 
Helena Sundman, pressekreterare,
helena.sundman@sodertalje.se tel. 08-523 066 03