Gör en insats för barn och unga – bli familjehem

Har du plats, engagemang och hjärta för att ta emot ett barn eller ungdom som av olika anledningar behöver bo hos annan familj i ditt hem? Då söker vi efter dig. Just nu finns det flera barn och ungdomar som behöver ett extrahem.

Som familjehem eller jourhem tar du emot barn eller ungdom i ditt hem. Att vara jourhem innebär att du tar emot ett barn eller ungdom under en begränsad tidsperiod. Som familjehem tar du emot ett barn eller ungdom under en längre tid, ibland under hela barnets uppväxt.

- Det finns olika anledningar till varför ett barn behöver bo i en annan familj ett tag, säger Hanna Åberg, gruppledare myndighet ungdom. Vanliga orsaker är att barnets föräldrar har svårt att ge sina barn den omsorg de behöver, till exempel kan det bero på missbruk eller svåra konflikter i familjen.

Södertälje kommun är en stor kommun och socialtjänsten har alltid flera barn som behöver jourhem eller familjehem. Det är viktigt att barnet kommer till ett hem som passar barnet. För att tillgodose barnets behov och skapa stabilitet är det viktigt med matchning. Därför behöver socialtjänsten flera familjer att välja mellan för att hitta rätt familj till det enskilda barnet eller ungdomen.

- Det finns inget krav på att ett familjehem ska vara en traditionell kärnfamilj, tvärtom behövs en mångfald av familjer, personer och boendeförhållanden eftersom barn har olika behov.  

- Vi söker efter dig som har en trygg livssituation med en stabil och ordnad tillvaro, utrymme, gott om tid och tålamod att hjälpa barn och unga till en trygg uppväxt och utveckling. 

Vill du veta mer om vad det innebär att vara familjehem eller jourhem?

Delta i vår informationsträff och träffa oss som arbetar med att rekrytera familjehem. Vi berättar om uppdraget, vad som är viktigt att känna till och vilket stöd du får som familjehem eller jourhem. Vi berättar också om hur utredningen för att kunna bli familjehem eller jourhem går till hur en ansökan går till. Anmäl dig via länken nedan. Varmt välkommen! 

När: måndag 13 maj 
Tid: 18.00 - 19.00 
Plats: Holmfastvägen 31 
Anmälan: Informationsträff om jour- och familjehem 
 
Vi finns på kommunens Instagram-konto (@sodertaljekommun) mellan den 22 och 27 april - följ oss gärna!

Läs mer om uppdraget, ta del av berättelser från andra familjehem och anmäla ditt intresse: Vill du engagera dig? Du behövs!