Tillsammans bygger vi ett starkare Södertälje

Årsredovisning 2024 skrivet i text på en lila platta

Kommunförvaltningen Södertälje kommun redovisar ett resultat på 223,5 miljoner kronor år 2024, vilket är 151,5 miljoner kronor högre än budget. Den positiva budgetavvikelsen kommer dels av att nämnderna redovisar ett överskott på 49,1 miljoner kronor jämfört med budget men främst av att pensionskostnaderna inte blev så höga som prognostiserat, trots att de förväntats vara på sin högsta nivå 2024 så blev de lägre än budgeterat.

Nämnderna redovisar ett resultat på +49,1 miljoner kronor där utbildningsnämnden, kommunstyrelsens kontor, äldreomsorgsnämnden och socialnämnden står för de största överskotten. Nämnderna har dels fått oförutsedda intäkter i form av statsbidrag, dels haft lägre utförd verksamhet jämfört med budget vilket lett till överskotten.

Det ekonomiska läget är fortsatt ansträngt i kommunerna

En hög prisnivå och mycket höga pensionskostnader har satt stor press på många kommuner vilket tynger ner resultaten och merparten prognostiserade underskott 2024. När pensionskostnaderna minskar under kommande år väntas trycket på ekonomin lätta något och resultaten återhämta sig på en mer långsiktigt hållbar nivå. Trots en fortsatt svag konjunktur så finns det tecken på att den är på väg att vända. 

-Södertälje ska fortsätta utvecklas, växa sig starkare och vara en föregångskommun när det gäller att lösa samhällsutmaningar genom samarbete och nytänkande. Tillsammans bygger vi ett starkare Södertälje, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunkoncernenens resultat

Totalt redovisar Södertälje kommunkoncern (Södertälje kommun och Telgekoncernen) ett resultat på 292,8 miljoner kronor. Det är en minskning med 119,3 miljoner kronor jämfört med föregående år. Det är Telgekoncernen som redovisar ett lägre resultat då föregående års resultat påverkades positivt av försäljningen av Telge energi som gav upphov till en reavinst på 259,0 miljoner kronor. Bortser man från den redovisar kommunkoncernen ett högre resultat 2024 jämfört med föregående år.

Måluppföljningen visar att kommunen når sex av tio mål. Målet för medborgarnas inflytande och delaktighet bedöms som delvis uppnått trots att flertalet nämnder har lämnat positiva målbedömningar på målet och att det gjorts och görs mycket för att säkra invånarnas inflytande och delaktighet. Det beror dels på att valdeltagandet till EU-valet har minskat, dels på att minskningen skedde från en redan låg nivå till en ännu lägre nivå.

Målet för trygghet och säkerhet bedöms som delvis uppnått trots att en majoritet av nämnderna har lämnat positiv målbedömning på målet. Detta eftersom det i bedömning tas hänsyn till att kommunstyrelsen, som har det största ansvaret för trygghet och säkerhet enligt reglementet, har bedömt att målet endast är delvis uppnått bland annat på grund av den framtagna lägesbilden inom kommunen, det försämrade säkerhetspolitiska läget samt att den organiserade brottsligheten och dess stora antal skjutningar påverkar tryggheten och säkerheten i Södertälje. 

Målen för klimatneutrala Södertälje 2030 och attraktivt och ekologiskt samhälle bedöms som delvis uppnådda trots att flertalet nämnder lämnat positiv målbedömning på målen. Nämndernas målbedömningar grundar sig på det arbete som de bedriver utifrån kommunfullmäktiges målstyrning. Det är endast en del av det arbete som behöver göras för att kommunen ska vara klimatneutral senast 2030, vilket konstaterades i kommunens klimat- och miljöbokslut. Sammantaget bedöms därför målen som delvis uppnådda vid årets slut.

Årsredovisning 2024 antogs av KF den 28 april 2025. Här kan du ladda ner redovisningen.

 

Om årsredovisningen

Årsredovisningen ska tillsammans med nämndernas årsrapporter och revisionsberättelser ligga till grund för fullmäktiges prövning av nämndernas ansvarsfrihet för det gångna årets förvaltning. Den ska ge fullmäktige en rättvisande bild över kommunens samlade finansiella ställning och utveckling och utgöra underlag för kommunfullmäktiges beslut om hur nämndernas resultat ska regleras.

Inkluderat i årsredovisningen är inte bara den verksamhet som drivs under så kallad offentligrättsliga former, utan även sådan verksamhet som bedrivs i form av aktiebolag, stiftelser, ekonomiska föreningar, ideella föreningar eller handelsbolag.

Kommunen och dess bolag ska ses som en ekonomisk beslutsenhet, för vilken kommunfullmäktige har det yttersta ansvaret, såväl ekonomiskt som politiskt.

www.sodertalje.se/arsredovisning