Oktoberteatern

Oktoberteatern

Oktoberteatern bildades som fri teatergrupp 1973 i Malmö, med genombrottet Sven Klangs Kvintett som filmatiserades och vann Guldbagge 1977.1978 kom Oktoberteatern till Södertälje kommun och blev stadens teatergrupp, och är sedan 2008 en mindre institutionsteater med både regionalt och nationellt uppdrag med ekonomiskt stöd från Södertälje kommun, Stockholms läns landsting och Statens kulturråd.

Oktoberteatern har gjort ett 80-tal teaterproduktioner sedan ankomsten till Södertälje, varav över hälften varit mångkulturella, dvs riktat sig till en mångkulturell publik, och spelats för barn och ungdomspublik. Detta har gjort teatern till en viktig mötesplats för södertäljebor med olika etnicitet och har väckt förtroende och respekt i den pågående integrationsprocessen.

Två husdramatiker är knutna till teatern – Ninne Olsson och Magnus Nilsson – och medan Ninne Olsson skrivit merparten av den mångkulturella repertoaren har Magnus utvecklat en dramatik där pjäser som bl.a. Guds Djärvaste Ängel, Min store tjocke far, Älska mej och skriv, Guds Vessla går på Jakt och Viss Text Saknas fått svensk urpremiär.
Många av pjäserna har överförts till SVT Drama – t.ex Guds Djärvaste Ängel, Bouncers, Pepparrotslandet, Vi har Suttit på Molieres stol, En fika med Ibo och senast Fem Myror är fler än fyra elefanter.
West Side Story belönades 1993 med Prix d'Assitej, regeringens pris för bästa barn- och ungdomspjäs och Olof Palmes pris. En fika med Ibo 2 fick 2005 Parkteaterns Vänners pris för bästa sommarteater.

Oktoberteaterns vision är att göra en djärv, ny, unik teater med rötterna djupt nere i det mångkulturella samhälle som Sverige idag är. För varje dag som går blir behovet av en kreativ mötesplats som vår teater är allt viktigare. Där kan vi gestalta visionen om hur människor kan överskrida sina gränser – kön, nationalitet, ålder – och utan rädsla se hur lika vi människor är och hur mycket vi längtar efter - och behöver varann.