Kulturlov

Böcker och pumpar i rödgula löv

Äntligen är det dags för kulturlov! Ett höstlov späckat med roliga och spännande (ibland kusliga!) aktiviteter för alla barn och ungdomar i Södertälje. Du kan gå på lovbio hos Södertälje stadsscen, barnteaterfestival på stadsbiblioteket eller delta i fritidsgårdarnas alla aktiviteter.  

Men det blir också ett annorlunda lov. Det är viktigt att vi fortsätter tvätta händerna, håller avstånd från varandra och stannar hemma om man är symptom. Vill du veta mer om hur Södertälje kommun jobbar för för att förebygga smittspridning? Ta en titt på vår sida om detta. https://www.sodertalje.se/corona 

Barnteaterfestival 2020

Under kulturlovet 2020 kommer Stadsbiblioteket att bjuda på extra mycket teater för barn. Fyra pjäser på lika många dagar. Det är gratis men du måste boka en plats.

Under kulturlovet blir det barnteater i Lunagallerian fyra dagar i rad. Två föreställningar per dag. Och allt är gratis. Festivalen hålls i en stor affärslokal på samma våningsplan som stadsbiblioteket. Då kan vi uppleva tillsammans men ändå hålla avstånd till andra sällskap. Räkna med att vara i lokalen lite innan och efter föreställningen så vi kan undvika trängsel.

Mer information hittar du på https://bibliotek.sodertalje.se/ 


5.png

Världens mesta Ester

Ester är ny i klassen. Signe tycker att hon verkar spännande. Hon har egen nyckel och så får hon gå hem själv. Hennes mamma är skådespelare och bor i New York. Hon heter Greta Garbo!? Det händer mycket kring Ester hela tiden. Hon är nog världens mesta Ester, tänker Signe. Pricksäker vardagsdramatik för låg- och mellanstadiet. Pjäsen bygger på Anton Bergmans bok. Ca 45 min.

När: torsdag 29 oktober kl. 10 och kl. 13.

4.png

Mirakelpojken

Ulf är för liten för att få hänga med storebrorsan och brorsans kompisar Nisse och Larsen till det stora cykelloppet. Han står kvar i hallen när föräldrarna går på promenad. Han får stanna hemma med löfte om att inte gå utanför trädgården. Men ingen sa något om att cykla … Ulf blir en superhjälte. Med en etta fasttejpad på den röda pyjamasen blir han Mirakelpojken, som kan cykla lika snabbt som de tävlande i det stora cykelloppet och snart susar han förbi fältet till brorsans stora förvåning. Men plötsligt känner han inte längre igen sig. Han är vilse. Ulf börjar känna sig ensam ... En enmansföreställning om att inte få vara med, känna sig liten och ensam och att komma vilse. Efter boken med samma namn av Ulf Stark. Ca 35 min.

När: tisdag 27 oktober kl. 10 och kl. 13.

6.png

Guldlock & de tre björnarna

Det var en gång tre björnar som bodde alldeles ensamma i ett litet hus inne i en stor och vacker skog. Medan de var på promenad kom en liten flicka som hette Guldlock fram till huset. Dörren stod på glänt och på bordet i köket stod tre skålar med nykokt gröt. Teater Tummeliten startade 1986 och spelar ca 150 uppsökande föreställningar per år. Med stor närvaro och mycket engagemang inbjuds barnen att delta aktivt i föreställningarna. De får leka teater, sjunga sånger och upprepa rim och ramsor. Ca 40 min.

När: måndag 26 oktober kl. 10 och 13.

 

2.pngHar du hört att Rosie har bitit i gräset? 

Det är svårt att förstå vad döden är, men lite kan man veta i alla fall. Till exempel att växter, djur och människor som lever måste dö till slut. Inga undringar är för små, för stora eller omöjliga. Vart kommer man när man dör? Vad händer på en begravning? Var finns själen? Hur ser Gud ut? Om hon nu finns, vill säga. Vad blir man i nästa liv? En blomma? En älg eller en ängel? Kanske en stjärna på himlen? Inte blir man väl en pipande varmkorv?!? Om man händelsevis skulle tro att döden inte är ett lämpligt ämne för barn så blir man i ”Dödenboken” övertygad om motsatsen. Med sin humor och stilistiska förmåga skildrar Pernilla Stalfelt på ett roligt, fantasifullt och sakligt sätt de stora existentiella frågorna. För små som för stora. Ca 35 min.

När: onsdag 28 oktober kl. 10 och kl. 13.

Bio på lovet

lovbio.pngRymdresan

Astronauten Christer Fuglesangs äventyrsfulla barnböcker har nu blivit biofilm. I Rymdresan får vi följa 12-åriga Mariana och hennes styvbror Marcus som efter ett bråk hamnar ombord på en hemmabyggd raket. Bakom raketbygget står Albert, en lätt galen vetenskapsman, och hans hjälpreda Lemming, en talande lämmel. Tillsammans ger sig den osannolika kvartetten ut på en fartfylld resa bakåt i tiden för att hindra en raket-olycka som tog livet av Alberts stora kärlek Lisa.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=NE2WNi8lokw 
Datum: Måndag 26 okt kl 12.30 och 18.30
Köp biljetterhttp://bit.ly/sodertaljestadsscen

Nelly Rapp - Monsteragent

Nelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott - han är en monsteragent! Nelly är snart omgiven av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare och dras in i ett gastkramande äventyr där allt hon tidigare trott på sätts på prov.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=R_jMn8lvGNc
Datum: Onsdag 28 okt kl 12.30, 15.00 och 18.30
Köp biljetter: http://bit.ly/sodertaljestadsscen

Djuragenterna

Specialagenten Vladimir - katten med den sammetslena tungan - är möjligen toppspionen hos Secret Service, men han är inget vidare på att följa order. Tillsammans med den nya dataspelsgalna agentråttan Hector blir Vladimir ivägskickad till en avlägsen plattform för att vakta det superhemliga materialet Radiuzite.

Trailer: 
https://www.youtube.com/watch?v=5JM8YwYkG7w 
Datum:
Tors 29 okt kl 12.30, 15.00 och 18.30
Köp biljetter: http://bit.ly/sodertaljestadsscen

Trubbel

En bortskämd hund som heter Trubbel måste lära sig att leva i den verkliga världen samtidigt som han försöker fly från sin tidigare ägares giriga barn.
Trailer: 
https://www.youtube.com/watch?v=yNNsWcphN2w
Datum
: Fredag 30 okt kl 12.30 och 15.00
Köp biljetter: http://bit.ly/sodertaljestadsscen 

Kulturlov på Torekällberget

tb3.png

24 okt-1 nov 2020
Upplev hösten på Torekällberget. Fika på mysiga café Lindbloms och botanisera bland lite annorlunda varor i Handelsboden. Klapphagen är öppen och vi har djurvisningar varje dag. Den som vågar kan gå en kuslig tipspromenad och följa med på en spökvandring bland våra hus och gårdar.

Du hittar mer information på www.torekallberget.se 

Öppettider

  • Området med djuren öppet mån-sön, kl 10-16.
  • Handelsbodshuset och museihus öppet mån-sön, kl 11-16. 

OBS! P.g.a. Covid-19 är Lillboden med lek och pyssel stängt.

Spökvandring 

Finns det spöken i våra hus och gårdar? Följ med på en spökvandring. Mån – fre kl 14 & 15. Start vid väderkvarnen. Max 20 personer. Först till kvarn. Endast förköp i handelsboden. Pris: 60 kr. 20 kr under 18 år.

Spöklik tipspromenad

Allt är inte som vanligt i våra hus och gårdar… - Gå en kuslig tipspromenad och ta reda på vad.

Klapphagen 

Kliv in i hagen och kom nära våra härliga får. Alla dagar under höstlovet kl 10 -16.

Möt dagens djur 

Kom och hälsa på dagens djur. Klappa på och lär dig mer om något av djuren på Berget. Alla dagar kl 11 under höstlovet. Lördag och söndag även kl 14. Plats: Start vid skylten på stallplan.

Kulturlov på Biblioteken i Södertälje

KULTURLOVET 26–30 oktober TEMA HÄXOR

För höstlovslediga barn finns det lite av varje att göra på biblioteken i Södertälje. Glöm inte att anmäla dig!

HÄX- OCH MONSTERJAKT

Är du en mästare på häxor, monster och andra läskiga varelser? Under hela Kulturlovet har figurer från våra böcker tagit sig ut i Stadsbiblioteket och nu behöver vi hjälp att lista ut vilka böcker figurerna kommer från. Passar dig som är 9–12 år.

SPÖKBERÄTTELSER

TID: onsdag 28 oktober kl. 15-16.
Vi släcker lamporna och läser högt ur rysliga berättelser. Vågar du komma och lyssna? Passar dig som är 9 år och äldre.

MAGISK VERKSTAD

TID: fredag 30 oktober kl. 13–16.

Välkommen till vår magiverkstad! Här kan du skapa trollstavar, eller klura ut din egen häxbrygd eller trollformel. Passar dig som är minst 8 år.
ENHÖRNA BIBLIOTEK

JAKTEN PÅ HÄXORNA

TID: torsdag 29 oktober kl. 15-17.
Plats: Hovsjö Bibliotek

Fyra olika häxor gömmer sig på biblioteket. Kan du hitta dem?

Alla som är med och letar har chans att vinna böcker. Du får också massvis med spännande och roliga boktips som handlar om häxor. Låt dig inspireras! Passar dig som är 6–12 år.

SPÖKLIGT KULTURLOV FULLT MED HÄXOR

Du kan pyssla hela veckan och vi läser högt ur en rysare varje dag kl. 14.
På fredagen har vi en tävling där man kan vinna läskiga priser.
Plats: Järna bibliotek

KLURIGA TÄVLINGAR HELA VECKAN!

Kan du hitta alla häxor som gömmer sig i biblioteket och vet du vilken bok som häxorna har rymt ifrån?

TID: tisdag 27 oktober kl. 14.-16.
PLATS: Järna bibliotek.

Välkommen in i häxans experimentverkstad! Vi skriver hemliga trollformler och skapar våra egna amuletter av lera.

HÅRRESANDE HÖGLÄSNING

TID: onsdag 28 oktober kl. 16.-17.30.
PLATS: Järna bibliotek.

Lyssna till spännande och hemska berättelser om häxor och magi. Kalla kårar och fika utlovas. Rekommenderas från 9 år.

MYSRYSIG SAGOSTUND

TID: torsdag 29 oktober kl. 14.30-15.
PLATS: Sagorummet, Järna bibliotek.

Vilka hemskheter gömmer sig i mörkret? Vad är det som droppar, låter och skräms i skogen? Passar för barn mellan 3–6 år och deras vuxna.

Prova på spela i band

Nyfiken på att spela instrument och i band tillsammans med andra? Modern Band i Järna är för alla som vill prova på att spela pop och rockmusik. Vi sjunger och spelar tillsammans. Och bäst av allt? Inga förkunskaper krävs. Du lär dig att spela instrument tillsammans med andra - roligare kan det inte bli!

När: Tor.29 okt. Kl.10.00-14.00.
Var: Futurum i fritidsgårdens lokaler.
För vem: Ålder 10 till 15 år.
Kostnad: Gratis.
Övrigt: Vi serverar enkel lunch.
För mer info: Facebook: Modern Band Järna. 

Kusligt på Järna fritidsgård

Halloween Pyssel

Karva Pumpor, här lär vi oss karva pumpor och forma dom inför skattjakten.
Datum: Måndag 26/10 och onsdag 28/10 mellan kl 14.00 och 21.00


Spöktimmen på fritidsgården

Spöktimmar på gården 18–21, här berättar vi spökhistorier och vem vet, vi kanske får besök av hemlig gäst.
Datum: Tisdag 27/10 mellan 14.00 och 21.00 

Aktiviteter med fritidsgårdarna

Utöver all ordinarie verksamhet som erbjuds på fritidsgårdarna denna vecka så finns det fyra gemensamma aktiviteter. Dessa är:

Södertälje Padel Cup

Vill du delta i den första padeltureringen någonsin som anordnas av ung fritid? Padel är en stor och växande sport som just nu tar Sverige med storm. Ta med en kompis och delta i turneringen. Det är helt kostnadsfritt. 

Datum: 27–28 oktober (Höstlovet).
Turneringen spelas 12:00- 16:00 vid respektive dag.
Ålder: 15–17 år, födda 2005 som ska fylla 15 år får också delta.
Var: Södertälje Padel Club. Hansavägen 6, 151 38 Södertälje (Cirka 300 meter från Södertälje Hamns station)
Anmälan: Kontakta Milad via 076 648 0420 för att anmäla sig.
Sista anmälningsdag är 20 oktober. Anmäl er gärna i par.


Äventyrsdag på Exploria-center

Prova på gokart, Laserdome och bowling tillsammans med ungdomar från hela kommunen. En rolig dag för dig och dina kompisar!

När: Torsdag 29/10 OBS, det finns två olika tider denna dag

  • Första avgången är enbart från Hölö och Järna kl.13.00
  • Andra avgången är enbart från Södertälje stadshus 17.00

För vem: För dig mellan 13-17 år.
Anmälanhttps://service.sodertalje.se/hostlovsaktivitet (Obs: Begränsat antal platser)

Halloweenskattjakt i Järna

Vi på ung fritid har gömt olika föremål runt om i Järna centrum. Hitta ett föremål och kom till oss och se vad du får för pris!

När: 26 oktober kl 18:00 - 20:00
Var: Parken i Järna centrum
För vem: För dig som är 13 - 18 år
Ingen föranmälan behövs

Pumpajakten 2020

Var finns pumporna? Finn och vinn. Men var beredd på att det kan vara kusligt!

När:
Fredag 30/10 mellan 16.00 - 19.00
Var:
Genetafältet
För vem:
För dig som är 13-18 år
Ingen föranmälan krävs

Skapa med lera i Konsthallen

Skapa med lera i Konsthallen

Vi skapar i lera, skulpterar, drejar och bygger. Öppet för alla, gratis att delta. Vill du att vi bränner din lera ordnar vi det till självkostnadspris.

När: Måndag - fredag kl 12.00 - 16.00 under vecka 44
Var: Verkstaden, Södertälje konsthall (Lunagallerian)