Litterära skyltar

Välkommen till en vandring i litteraturens fotspår! Markeringarna på kartan representerar en författare som har anknytning till Södertälje.

Kartan ovan visar de två skyltar som finns på plats i staden. Varje skylt representerar en författare som har anknytning till Södertälje och innehåller ett citat där staden beskrivs i litteraturen.

Gångstråket vid Saltsjöbron: Göran Rosenberg

Göran Rosenberg föddes 1948 i Södertälje dit föräldrarna kom efter andra världskriget som överlevande från nazismens förintelseläger. ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” (2012) handlar om Göran Rosenbergs fars väg från Auschwitz till den lilla staden Södertälje med den stora lastbilsfabriken.

Olof Palmes plats: Sven Delblanc

Sven Delblanc föddes 1931 i Kanada och avled 1992 i Uppsala. Han flyttade till Vagnhärad 1934 och till Södertälje 1944. Romanen ”Stadsporten” (1976) är en del i Hedebysviten som skildrar Sven Delblancs barndoms Sörmland.

Varför har vi litterära skyltar i Södertälje?

Orsaken till att Södertälje har fått litterära skyltar kommer från en Södertäljebos medborgarförslag. "Med tämligen enkla medel torde ett antal litterära skyltar kunna sättas upp i Södertälje, det finns ett rikt kultur- och litteraturliv att välja bland."

Skyltarna ska bidra till att levandegöra stadsmiljön, lyfta fram vår lokala kultur och skapa sammanhang för medborgarna. Under de kommande fem åren ska kommunen fortsätta lansera minst en skylt per år. Har du förslag på någon författare eller ett verk som passar? Skicka in ditt förslag till stadsbiblioteket, kontaktuppgifter hittar du i rosa rutan till höger på sidan.  

Här kan du lyssna på texten från den litterära skylten om Sven Delblanc och höra Södertäljecitatet, ur romanen Stadsporten, läsas upp. Klicka på länken för att lyssna:

Om Sven Delblanc - på svenska 2,13 min

Om Sven Delblanc - på engelska 2,34 min

Om Sven Delblanc - på arabiska 1,31 min

Om Sven Delblanc - på finska 1,52 min

Här kan du lyssna på texten från den litterära skylten om Göran Rosenberg och höra Södertäljecitatet, ur romanen Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, läsas upp. Klicka på länken för att lyssna:

Om Göran Rosenberg - på svenska 2,22 min

Om Göran Rosenberg - på engelska 2,39 min

Om Göran Rosenberg - på arabiska 1,51 min 

Om Göran Rosenberg - på finska 2,13 min

Har du förslag på fler litterära skyltar i Södertälje?

Vi kommer att sätta upp fler skyltar och tar gärna emot förslag på författare som har anknytning till Södertälje. Har du förslag på vilka skyltar vi ska sätta upp?

Du kan lämna förslag genom att mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se 
Det går också bra att skicka förslag med post till adress: 
Luna kulturhus/Stadsbiblioteket, 151 83 Södertälje. 
Märk gärna kuvertet eller ditt mejl med ”litterära skyltar”.

Förslag kan skickas in kontinuerligt.

Vill du läsa något verk av de här författarna?
Böcker finns att låna på något av kommunens bibliotek, läs mer på: www.bibliotek.sodertalje.se