Litterära skyltar

Välkommen till en vandring i litteraturens fotspår! Markeringarna på kartan representerar en författare som har anknytning till Södertälje.

Kartan ovan visar de sex skyltar som finns på plats i kommunen.

Varje skylt representerar en författare som har anknytning till Södertälje och innehåller ett citat där staden beskrivs i litteraturen. De här författarna har en litterär skylt i Södertälje kommun:

 • Cecilia Valdés Miranda – placering skylt: Hovjsö, i parken bakom gamla skolan i närheten av lekplatsen.
  Cecilia Valdés Miranda är född i Chile år 1941 och kom till Sverige och Södertälje 1977 som politisk flykting. Hon är känd både som konstnär och poet och är uppmärksammad även i Chile. Texterna handlar ofta om kärlek, men också längtan till det land hon var tvungen att lämna. Dikten Kärleksförklaring skrevs först på spanska. På skylten finns stycken från hennes diktsamling: Kärleksförklaring, 2004.

 • Mats Berggren – placering skylt: Saltskog, några hundra meter norr om McDonald´s Drive Thru.
  Mats Berggren föddes 1957 i Södertälje. Han arbetade på Scanias verkstadsgolv när han började skriva på Orent Ackord, som blev hans debutroman. Mats Berggren har utmärkt sig som politisk ungdomsboksförfattare med klassperspektiv. Han skriver också vuxenböcker. Han var ledamot i Svenska barnboksakademin 1997–2007. På skylten finns stycken ur romanen: Orent ackord, publicerad av Rabén & Sjögren, 1987.

 • Inger Frimansson - placering skylt: Bergviksgatan, vid Kanalen intill Hansta strand, Södertälje
  Inger Frimansson född 1944. En välkänd Södertäljeförfattare, mest känd för sina psykologiska thrillers. Hon har även gett ut romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner. Inger Frimansson fick Svenska deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 1998 för "God natt min älskade" och 2005 för "Skuggan i vattnet".
 • Gunnar Ekelöf - placering skylt: Centralvägen, i anslutning till Hölö Station, Hölö
  Syrentorpare är en benämning som används på de författare och kulturpersonligheter som under 1930- och 40-talet bosatte sig i trakterna kring Hölö och Mörkö. Där hävdas de ha fått ro och skönhetsupplevelser som gjort avtryck i författarskapen. En av dessa var Gunnar Ekelöf 1907-1968. Övriga som går under benämningen syrentorpare var Ivar-Lo Johansson, Erik Asklund, Josef Kjellgren, Harry Martinson och Gustav Sandgren.
 • Göran Rosenberg - placering skylt: gångstråket vid Saltsjöbron, längs med Kanalen, Södertälje
  Göran Rosenberg föddes 1948 i Södertälje dit föräldrarna kom efter andra världskriget som överlevande från nazismens förintelseläger. ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” (2012) handlar om Göran Rosenbergs fars väg från Auschwitz till den lilla staden Södertälje med den stora lastbilsfabriken.
 • Sven Delblanc - placering skylt: Olof Palmes plats, Södertälje centrum 
  Sven Delblanc föddes 1931 i Kanada och avled 1992 i Uppsala. Han flyttade till Vagnhärad 1934 och till Södertälje 1944. Romanen ”Stadsporten” (1976) är en del i Hedebysviten som skildrar Sven Delblancs barndoms Sörmland.

Varför har vi litterära skyltar i Södertälje?

Orsaken till att Södertälje har fått litterära skyltar kommer från en Södertäljebos medborgarförslag. "Med tämligen enkla medel torde ett antal litterära skyltar kunna sättas upp i Södertälje, det finns ett rikt kultur- och litteraturliv att välja bland."

Skyltarna ska bidra till att levandegöra stadsmiljön, lyfta fram vår lokala kultur och skapa sammanhang för medborgarna. Under de kommande fem åren ska kommunen fortsätta lansera minst en skylt per år. De två första skyltarna sattes upp 2017. Har du förslag på någon författare eller ett verk som passar? Skicka in ditt förslag till stadsbiblioteket, kontaktuppgifter hittar du i rosa rutan till höger på sidan.  

Litterär skylt Cecilia Valdés Miranda expand_less expand_more

Här kan du se skylten som innehåller delar ur Cecilia Valdés Mirandas diktsamling: Kärleksförklaring, 2004. Skylten är placerad i Hovjsö, i parken bakom gamla skolan i närheten av lekplatsen. Skylten är på svenska, engelska och dikten finns på både spanska och svenska. Text är även satt i punktskrift.

Cecilia Valdés Miranda litterär skylt diktsamling: Kärleksförklaring (PDF, öppnas i nytt fönster)

Litterär skylt Mats Berggren - svenska/engelska expand_less expand_more

Här kan du se skylten som innehåller delar ur Mats Berggrens roman: Orent ackord. Skylten är placerad i Saltskog, några hundra meter norr om McDonald´s Drive Thru. Skyltens text är på svenska och engelska. Text är även satt i punktskrift.

Mats Berggren litterär skylt romanen Orent ackord svenska/engelska (PDF, öppnas i nytt fönster)

Litterära skyltar Inger Frimansson - på fyra olika språk expand_less expand_more
Litterära skylten Gunnar Ekelöf - på fyra olika språk expand_less expand_more
Litterära skylten om Sven Delblanc - lyssna på fyra olika språk expand_less expand_more

Här kan du lyssna på texten från den litterära skylten om Sven Delblanc och höra Södertäljecitatet, ur romanen Stadsporten, läsas upp. Klicka på länken för att lyssna:

Om Sven Delblanc - på svenska 2,13 min

Om Sven Delblanc - på engelska 2,34 min

Om Sven Delblanc - på arabiska 1,31 min

Om Sven Delblanc - på finska 1,52 min

Litterära skylten om Göran Rosenberg - lyssna på fyra olika språk expand_less expand_more

Här kan du lyssna på texten från den litterära skylten om Göran Rosenberg och höra Södertäljecitatet, ur romanen Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, läsas upp. Klicka på länken för att lyssna:

Om Göran Rosenberg - på svenska 2,22 min

Om Göran Rosenberg - på engelska 2,39 min

Om Göran Rosenberg - på arabiska 1,51 min 

Om Göran Rosenberg - på finska 2,13 min

Har du förslag på fler litterära skyltar i Södertälje?

Vi tar gärna emot förslag på författare som har anknytning till Södertälje. Har du förslag på vilka skyltar vi ska sätta upp?

Du kan lämna förslag genom att mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se 
Det går också bra att skicka förslag med post till adress: 
Luna kulturhus/Stadsbiblioteket, 151 83 Södertälje. 
Märk gärna kuvertet eller ditt mejl med ”litterära skyltar”.