Som ledsagare stöttar du personer med funktionsnedsättning att delta i fritidsaktiviteter och kulturlivet och träffa andra. Arbetet kan vara alltifrån 2 timmar i månaden och uppåt.

Som ledsagare skapar du möjligheter för personer med funktionsnedsättning att delta i sociala sammanhang och ha kontakt med andra. Du följer med på aktiviteter utanför hemmet, till exempel en promenad, träna eller träffa vänner. Du orienterar dig i lokalerna genom att ta reda på var exempelvis utrymningsvägar och brandsläckare finns.

Du kan få ett ledsagarbevis som ger dig fri entré på till exempel djurpark och tivoli.

I ditt uppdrag ingår inte att ansvara för eller ledsaga vänner till den person du stöttar.

Vem kan bli ledsagare?

Vi söker dig som har ett genuint intresse av att arbeta med människor. Du är lyhörd och lyssnar till människors behov och önskemål och är drivande och motiverande när det behövs. Du har lätt för att skapa och underhålla relationer. Självklart måste du också ha tid för uppdraget i din vardag.

För att kunna arbeta som ledsagare måste du ha fyllt 18 år. Du behöver kunna uttrycka dig väl i svenska språket i både tal och skrift. Du och den person du ska ledsaga och familjen kommer tillsammans överens om de tillfällen du ska arbeta, högst de timmar personen fått beviljat.

För att arbeta som ledsagare kommer vi behöva ett utdrag ur belastningsregistret från polisen. Du beställer det här och tar med det till intervjun.

Ersättning

Som ledsagare har du ett uppdrag med timarvode.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om uppdraget som ledsagare kan du höra av dig till Ledsagning och avlösning på telefonnummer 08-5230 1866. Du kan även mejla på ledsagningavlosning@sodertalje.se.