Vatten och avlopp
Drygt 90 procent av Södertäljes invånare har allmänt vatten och avlopp (VA) och är anslutna till en allmän anläggning. Det finns också ett antal fastigheter som har enskilt vatten och avlopp.
Allmänt vatten och avlopp
Det kommunala bolaget Telge Nät AB är huvudman för den allmänna VA-anläggningen i Södertälje kommun. Det innebär att det är Telge Nät AB som bygger ut och ansluter fastigheter till VA-anläggningen.
De allra flesta fastigheterna som har allmänt vatten och avlopp i Södertälje kommun ligger inom VA-verksamhetsområdet. Ett verksamhetsområde är en fastställd geografisk zon och ska säkerställa en långsiktigt hållbar lösning för vattenförsörjningen och avloppshanteringen, samt uppfylla krav på miljö- och hälsoskydd.
Verksamhetsområden kan beslutas för tre olika VA-tjänster: dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Det finns också ett antal fastigheter utanför VA-verksamhetsområdet som anslutits via avtal.
Det är kommunfullmäktige som fattar beslut om att inrätta eller utöka ett verksamhetsområde. Inom ett verksamhetsområde gäller VA-taxa, som fastställs av kommunfullmäktige och används för att finansiera drift och underhåll av VA-anläggningen.
Läs mer om vatten och avlopp på telge.se
VA-kollektivet
VA-kollektivet är den gemenskap av fastighetsägare i en kommun som är anslutna till kommunal vatten- och avloppstjänst. Denna gemenskap finansierar VA-verksamheten genom avgifter, och inte genom kommunalskatt.
VA-taxa
Vatten- och avloppsverksamheten i kommunen är helt avgiftsfinansierad, det vill säga inga skattemedel används och verksamheten är inte vinstdrivande. Det du betalar i vatten- och avloppsavgift används till att producera dricksvatten, underhålla och förnya ledningsnäten, rena avloppsvatten samt ta hand om dagvatten från fastigheter och gator.
Vattentjänster
Vattentjänsterna delas in i dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Spillvatten är vatten som kommer från toaletter, bad, disk och tvätt som renas i avloppsreningsverk. Dagvatten är vatten som avrinner tillfälligt på mark eller byggnation, till exempel regnvatten, smältvatten från snö och is eller framträngande grundvatten.
Enskilt vatten och avlopp
När man som fastighetsgare själv ordnar med vattenförsörjning och avlopp kallas det enskilt VA. Att ha enskilt vatten och avlopp innebär att man inte är ansluten till det allmänna VA-nätet och i stället ansvarar för sin egen vattenförsörjning och avloppshantering.
Enskilt vatten
Vanligtvis krävs en egen brunn för att förse bostaden med dricksvatten. Detta kan vara en grävd eller borrad brunn.
Om man ska bygga är det viktigt att undersöka vattenkvaliteten och brunnens kapacitet innan man bygger, samt att regelbundet analysera vattnet och sköta brunnen. I vissa fall kan tillstånd krävas för att borra eller gräva en brunn, samt för att använda grundvattnet. Mer om eget dricksvatten
Enskilt avlopp
Istället för allmänt avlopp krävs en egen avloppsanläggning. Om man ska anlägga eller ändra en enskild avloppsanläggning krävs tillstånd. Mer om enskilt avlopp här.
VA-utbyggnadsområden
Fler invånare kommer att anslutas till allmänt VA framöver. Utbyggnadsplanen för allmänt VA beskrivs i kapitel 5 i Vattentjänstplanen. När ett verksamhetsområde ska utökas är det kommunfullmäktige som beslutar om vilka fastigheter som ska omfattas och vilka vattentjänster som ska tillhandahållas.
I Södertälje är det Telge Nät som ansvarar för utbyggnad och anslutning till den allmänna VA-anläggningen. Mer om utbyggnadsområden
Länkar
- Läs mer om Södertälje kommuns strategiska VA-planering
- Vattentjänstplan (1,76 MB)
- VA-policy (3,28 MB)