Bygglov och andra åtgärder

Välkommen till bygglovenhetens informationssida. Här finns information till dig som vill bygga nytt, ändra eller riva något på en fastighet.

Innan du bygger, river eller ändrar något på en fastighet måste du ofta ansöka om bygglov eller göra en anmälan. På den här sidan hittar du mer information om de åtgärder som du vill göra och även information om de olika lagar och regler som är gällande.

Bygglovsguide och bygglovsprocess

Du kan också få information via bygglovsguiden som är en informationstjänst där du i en handbok kan slå upp och läsa mer om flera av de begrepp som förekommer i bygglovsprocessen via Bygglovsguiden.

Vill du få mer information om vad som händer vid en bygglovsansökan eller anmälan kan du se en kort film eller läsa om de olika stegen via bygglovsprocessen.

Vilka handlingar ska bifogas i en ansökan eller anmälan?

För att hjälpa dig att avgöra vilka handlingar och ritningar som du behöver skicka in vid en ansökan eller anmälan för den tänkta åtgärden så kan du använda dig av våra checklistor.

Din ansökan eller anmälan gör du via våra e-tjänster för en effektivare handläggning av just ditt ärende.

Bygga nytt, ändra eller riva?

Nedan kan du läsa mer om de olika åtgärderna.

Altaner expand_less expand_more

Om du ska bygga en altan är den oftast bygglovsbefriad. Vad som gäller beror på vilken altan du planerar att bygga. På  boverkets hemsida  www.boverket.se kan du läsa mer om undantag från krav på bygglov för altaner till en- och tvåbostadshus samt vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att en altan ska vara bygglovsbefriad. 

När behöver jag inte söka bygglov?

Du behöver inte söka bygglov om samtliga kriterier är uppfyllda:

  • det ska finnas ett befintligt en-eller tvåbostadshus på tomten 
  • altanen ska vara en tillbyggnad eller en ändring som inte påverkar byggnadens yttre utseende avsevärt 
  • altanen ska byggas till ett en- och tvåbostadshus eller ett komplementbostadshus 
  • altanen ska vara en uteplats på marken 
  • altanen får inte vara högre än 1,8 meter 
  • altanen ska anordnas inom 3,6 meter från bostadshuset 
  • altanen ska placeras minst 4,5 meter från gräns om grannar inte medger närmare placering 
  • inte vidtas på en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som har ett kulturhistoriskt värde 

Se olika illustrationer gällande altaner boverkets hemsida https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygglov/altaner-uteplatser-och-uterum/ 

När behöver jag söka bygglov?

Om altanen ska byggas till ett en- och tvåbostadshus eller inom en fastighet som ingår i kulturhistoriskt värdefull miljö eller om de påverkar en byggnads yttre utseende avsevärt behöver du ansöka om bygglov.

Inom Södertäljes stadskärna har byggnader med kulturhistoriskt värde markerats med röd, grön, gul och grå färg på denna karta.

Mer information om vilka byggnader eller områden som ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö i Södertälje kommun hittar du i inventeringen av kulturmiljöer.

Vi råder dig därför att alltid fråga först även om du läst att det du vill göra ska vara tillåtet, genom att mejla oss på bygglov@sodertalje.se.

Tänk också på att:

Även om altanen inte kräver bygglov ska den uppfylla vissa krav, bland annat krav på hållfasthet och bärförmåga.

Handläggningstid

Handläggningstiden är 10 veckor för bygglovansökan, från och med ansökan är fullständig.

Vad kostar det?

Under tabell 1 i den gällande bygglovstaxan för Stadsbyggnadsnämnden och kommundelsnämnderna hittar du kostnader för altaner och terasser.

Ansökan

Gör ansökan via kommunens e-tjänst. Ta reda på vilka ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behöver skickas med innan du börjar. Du ska bland annat bifoga ett förslag till kontrollplan. 

Det finns checklistor, exempelritningar och exempel på kontrollplan för att underlätta din ansökan eller anmälan.

Om du behöver hjälp är du välkommen med dina frågor till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 08 523 010 00.

Anmälningspliktiga åtgärder expand_less expand_more

Exempel på ändringar du vill göra som kräver en anmälan och inte ett bygglov kan vara att du installerar en eldstad, eller ändrar planlösningen, eller gör ändringar som avsevärt påverkar brandskyddet i din byggnad. Här informerar vi mer om några vanliga ändringar. 

Du måste göra en anmälan för:

  • rivning av en byggnad eller en del av en byggnad, 
  • nybyggnad eller tillbyggnad som har undantagits från krav på bygglov i en detaljplan eller i områdesbestämmelser 
  • ändring som innebär att konstruktionen av en byggnads bärande delar berörs eller att byggnadens planlösning påverkas avsevärt, 
  • installation eller väsentlig ändring av hiss, eldstad, rökkanal eller anordning för ventilation i byggnader, 
  • installation eller väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller inom en tomt, 
  • ändring som väsentligt påverkar brandskyddet i en byggnad, 
  • underhåll av byggnadsverk med särskilt bevarandevärde som omfattas av skyddsbestämmelser som beslutats med stöd av detaljplan eller områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen eller motsvarande äldre föreskrifter, 
  • nybyggnad eller väsentlig ändring av vindkraftverk, 
  • uppförande eller tillbyggnad av en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus på högst 30 m2, så kallat attefallshus, 
  • ändring av en komplementbyggnad så att den blir ett komplementbostadshus på högst 30 m2, så kallat attefallshus, 
  • tillbyggnad på högst 15 m2 av ett en- eller tvåbostadshus eller 
  • bygga två takkupor på ett en- och tvåbostadshus som inte redan har takkupor, eller 
  • inredning av ytterligare en bostad i ett enbostadshus 

Läs mer om anmälningspliktiga åtgärder samt de undantag från kravet på anmälan Boverket hemsida https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/anmalan/ 

Handläggningstid

Handläggningstiden är 4 veckor för anmälan och 10 veckor för bygglovansökan, från och med att anmälan eller ansökan är komplett.

Vad kostar det?

Under tabell 3,4 och 7 (inre ändring) i den gällande bygglovstaxan för Stadsbyggnadsnämnden och kommundelsnämnderna hittar du kostnader för anmälningspliktiga åtgärder.

Anmälan

Gör anmälan via kommunens e-tjänst. Ta reda på vilka ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behöver skickas med innan du börjar. Du ska bland annat bifoga ett förslag till kontrollplan. 

Det finns checklistor, exempelritningar och exempel på kontrollplan för att underlätta din ansökan eller anmälan.

Om du behöver hjälp är du välkommen med dina frågor till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 08 523 010 00.

 

Installation och ändring av kommunalt vatten och avlopp (VA) expand_less expand_more

Exempel på anläggningar för vatten och avlopp är ledningar, stenkistor, brunnar och infiltrationsbäddar.

Handlingar du behöver för anmälningar om vatten och avlopp expand_less expand_more

För att göra det lättare att söka lov har vi gjort checklistor för vilka handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan. 

Observera att du även måste göra en anmälan till Telge nät innan du kan ansluta en vatten- och avloppsanläggning till det kommunala nätet. Ansökan om tillstånd för enskilt vatten och avlopp lämnar du in till miljökontoret, läs mer om det under fastighetsägarens ansvar

Så handlägger vi anmälningar om vatten och avlopp expand_less expand_more

När samhällsbyggnadskontoret fått in en komplett anmälan ger vi dig ett startbesked och fastställer kontrollplanen. När du fått beslut om startbesked kan du börja med arbetet.

När arbetet är klart ska du lämna in de handlingar som står i startbeskedet, bland annat ett intyg om att kontrollplanen och startbeskedet har följts samt en tomtkarta (situationsplan) som visar var ledningar med mera har dragits.

När samhällsbyggnadskontoret fått alla handlingar får du ett slutbesked. När du fått slutbeskedet kan du börja använda din anläggning.

Kontakta ledningsägaren för att få reda på om det finns några andra ledningar i marken som kan skadas när arbetena genomförs. Du kan lägga in det som en kontrollpunkt i kontrollplanen.

Installation och ändring av ventilation expand_less expand_more

När du gör en ändring av ventilationen i en byggnad måste du göra en anmälan till bygglovsenheten. Det gäller både för en ny installation och för en väsentlig ändring av en ventilationsanordning.

Boverkets webbplats kan du läsa mer om vad som är en väsentlig ändring av ett ventilationssystem.

Tänk på att en ändring av ventilationen också kan påverka brandskyddet i en byggnad. Även en sådan ändring måste du anmäla till bygglovenheten.

För att göra det lättare att göra anmälningar och söka lov har vi gjort checklistor med vilka handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan. 

Ändring av planlösningar eller bärande konstruktioner expand_less expand_more

Du behöver göra en anmälan när du ska göra en väsentlig ändring av en byggnads bärande konstruktion eller om planlösningen påverkas avsevärt. Ett exempel på avsevärt ändrad planlösning är att slå ihop eller dela på lägenheter.

Handlingar du behöver för att anmäla ändring av konstruktion eller planlösning expand_less expand_more

För att göra det lättare att göra anmälningar och söka lov har vi gjort checklistor med vilka handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan. 

En konstruktionsritning visar den information som behövs för att uppföra exempelvis en byggnad eller byggnadsdel. Det behövs en eller flera konstruktionsritningar i samband med bygglov. Ritningarna ska vara i skala 1:20 eller 1:50. De ska tas fram av konstruktörer och vara fackmannamässigt redovisade.

Skicka med ett förslag till kontrollplan som redovisar de kontroller som ska göras samt vem som ska utföra kontrollerna. På Boverkets webbplats kan du hitta certifierade kontrollansvariga. 

Ändring av brandskydd expand_less expand_more

Om du gör en ändring som avsevärt påverkar brandskyddet i en byggnad så behöver du göra en anmälan. Exempel på ändringar som avsevärt kan påverka brandskyddet i en byggnad är:

  • förändrad brandcellsindelning
  • nya dörrar i en brandcellsgräns
  • förändring av utrymningsvägars utformning, längd och framkomlighet
  • brandgasventilation som monteras ned eller tas ur drift
  • förändringar av brandtekniska installationer som exempelvis automatiskt brandlarm, utrymningslarm och automatiskt släcksystem
  • ändringar som kan ha betydelse för räddningstjänstens säkerhet.
Handlingar du behöver för att anmäla ändring som påverkar brandskyddet expand_less expand_more

För att göra det lättare att söka lov har vi gjort checklistor med vilka handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan. 

Du behöver ha en planritning i skala 1:100 som redovisar var i byggnaden och på vilken våning som ingreppet ska göras. Redovisa även planlösningen på lägenheten eller huset före och efter den planerade åtgärden.

Skicka också med ett förslag till kontrollplan som redovisar de kontroller som ska göras samt vem som ska utföra kontrollerna. På Boverkets webbplats kan du hitta certifierade kontrollansvariga.

Installation och ändring av eldstad och rökkanal expand_less expand_more

När du installerar ny eller ändrar en befintlig eldstad eller rökkanal ska du göra en anmälan till bygglovenheten. Innan du får påbörja installationen av eldstaden behöver du ett startbesked.
Som eldstad räknas bland annat braskamin, värmepanna, kakelugn, vedspis och kolgrill. Byte av kassett eller rökkanal kräver också anmälan. Om rökkanalen eller skorstenen dras på utsidan av fasaden måste du också ansöka om bygglov.

När installationen är klar ska du lämna in de handlingar/intyg som beslutet anger, bland annat ett intyg på att en sakkunnighetskontroll är utförd gällande brandskyddet av eldstaden/rökkanalen, inklusive tillträdesanordningar på tak. När begärda handlingar/intyg kommit in till byggnadsnämnden utfärdar vi ett slutbesked. När du fått ditt slutbesked kan du börja använda din eldstad/rökkanal.

Från den 1 oktober 2019 gäller ändrade regler vid installationer av kaminer och vedspisar som eldas med pellets och ved.

De ändrade reglerna gäller utsläpp och verkningsgrad.

Reglerna gäller för fastbränsleeldade pannor, braskaminer, pelletseldade kaminer, insatser, köksspisar (vedspisar) och kökspannor. Reglerna har inte ändrats för kakelugnar och öppna spisar.

Du som redan har en vedspis, panna eller kamin installerad som eldas med pellets berörs inte av ändringen.

Ska du installera, renovera eller byta ut en kamin eller vedspis så gäller reglerna för ändring av byggnader.

I Boverkets byggregler finns kraven för utsläppsnivåer och verkningsgrad vid uppförande av nya byggnader. Läs mer om detta på boverkets hemsida.

För att göra det lättare att göra anmälningar och söka lov har vi gjort checklistor med vilka handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan. 

Bygga nytt, bygga om eller bygga till expand_less expand_more

Om du ska bygga nytt utanför detaljplanerat område som kräver bygglov, ska du först ansöka om ett förhandsbesked. Förhandsbeskedet är ett sätt för dig att tidigt få reda på om det du planerar att bygga överhuvudtaget är möjligt att bygga på just den plats som du har tänkt dig. Du ansöker om förhandsbesked hos kommunens byggnadsnämnd. Läs mer om detta på boverket via länken förhandsbesked.  

När behöver jag bygglov?

Att bygga en ny byggnad eller göra en tillbyggnad kräver oftast bygglov. En tillbyggnad är när du ökar en byggnads volym åt något håll, antingen uppåt, nedåt eller åt sidan. Även byggnader utan väggar, till exempel större skärmtak eller carportar, kräver bygglov.

Även vissa saker som du kanske inte tänker på som byggnader räknas som byggnader. Exempel på det är husbåtar, husvagnar och serveringsvagnar som står uppställda på samma plats under lång tid. 

Att flytta en byggnad till en annan plats räknas som rivning på den ursprungliga platsen och nybyggnad på den nya platsen. Det kräver därför både rivningslov och bygglov. 

När behöver jag inte bygglov?

För en- och tvåbostadshus samt ekonomibyggnader finns vissa undantag från bygglovsplikten. Läs mer om detta på boverket via länken  att bygga utan bygglov.

Yttre eller inre ändringar av en byggnad 

Om byggnaden ligger i ett område med detaljplan behöver du bygglov för att ändra utseende på byggnaden genom att 

  • byta kulör på byggnaden, till exempel från gul till röd färg 
  • byta fasadbeklädnad, till exempel från puts till trä 
  • byta material på taket, till exempel från tegel till plåt. 
  • sätta in nytt fönster eller dörr eller byta plats på befintliga 

Du behöver inte bygglov för att ändra rumsindelningen eller göra någon annan inre ändring, till exempel lägga nytt golv eller ta bort undertak. Du måste dock lämna in en anmälan till byggnadsnämnden om du vill göra stora förändringar av byggnadens planlösning.

Detsamma gäller om den åtgärd du vill utföra innebär att byggnadens bärande delar berörs eller om du planerar att till exempel göra stora förändringar av vatten- och avloppsledningar. Läs mer om detta på boverket via länken  anmälan. 

Alla ändringar ska göras varsamt, så att byggnaden behåller sin karaktär. Du ska också ta hänsyn till byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. Det gäller både inre och yttre ändringar, och det gäller oavsett om det krävs bygglov eller inte. Kravet på varsamhet är inte ett förbud mot att ändra, men alla ändringar du gör ska utgå från byggnadens förutsättningar. Som byggherre ansvarar du för detta. 

Byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, eller som ingår i ett område som är särskilt värdefullt har ett utökat skydd och får inte förvanskas. 

Läs mer om kulturmiljö och kulturhistoriska byggnader via denna länk

Uppföra, flytta eller ändra vissa anläggningar 

Du behöver bygglov för att anordna, inrätta, uppföra, flytta eller väsentligt ändra vissa anläggningar, till exempel följande: 

  • murar och plank. Läs mer om detta på boverket via länken  murar, plank och staket, 
  • upplag eller materialgårdar, till exempel permanent uppställning av bilar, uppläggning av båtar, förvaring av byggnadsmaterial av viss omfattning eller containrar som ställs upp på en plats om det inte är tillfälligt, 
  • fasta cisterner eller motsvarande för förvaring av hälso- och miljöfarliga produkter och brandfarliga ämnen, om det inte gäller en mindre anläggning som bara är för den egna fastighetens behov, 
  • idrottsplatser, småbåtshamnar, friluftsbad, golfbanor och vissa vindkraftverk, och 
  • radio- och telemaster samt torn, om det inte gäller mindre sådana som bara är avsedda för den egna fastighetens behov, till exempel en parabolantenn. 

Ny användning av en byggnad 

Om du ska ändra en byggnad så att det blir en ytterligare bostad eller lokal för handel, hantverk eller industri behöver du bygglov.

Du behöver också bygglov om du ska använda en byggnad för ett väsentligt annat ändamål än det som den senast har använts för. Det kan till exempel vara om du ändrar en bostad till ett kontor eller ett garage till en butik. Det gäller även om du inte kommer att ändra något i själva byggnaden, och även om du bara använder en del av byggnaden på ett nytt sätt. Läs mer om detta på boverket via länken ändrad användning.

Tidsbegränsat bygglov för vissa åtgärder 

Du kan under vissa förutsättningar få ett tidsbegränsat bygglov för en åtgärd, om åtgärden bara uppfyller något eller några, men inte alla, krav för ett bygglov. Du ska i så fall begära ett tidsbegränsat bygglov i din bygglovsansökan.

Det byggnadsnämnden bedömer vid prövningen är bland annat om det du vill bygga är lämpligt på platsen och om åtgärden kan anses vara en tidsbegränsad åtgärd.

Ett tidsbegränsat bygglov gäller som längst 10 år, men det kan förlängas. Den sammanlagda tiden får inte vara längre än 15 år. Läs mer om detta på boverket via länken tidsbegränsade bygglov. 

Hur länge gäller ett bygglov? 

När du har fått bygglov måste du börja bygga inom 2 år och ha byggt färdigt inom 5 år.  

Handläggningstid

Handläggningstiden är 10 veckor för bygglovansökan från och med att ansökan bedöms komplett.

Vad kostar det?

I den gällande bygglovstaxan för Stadsbyggnadsnämnden och kommundelsnämnderna hittar du avgifter för de olika åtgärder som kräver bygglov eller anmälan.

Ansökan eller anmälan

Gör ansökan via kommunens e-tjänst. Ta reda på vilka ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behöver skickas med innan du börjar. Du ska bland annat bifoga ett förslag till kontrollplan. 

Det finns checklistor, exempelritningar och exempel på kontrollplan för att underlätta din ansökan eller anmälan.

Om du behöver hjälp är du välkommen med dina frågor till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 08 523 010 00.

Bygglovbefriade åtgärder expand_less expand_more

En- och tvåbostadshus och tomt 

Många av de åtgärder som är undantagna från krav på bygglov enligt PBL får endast uppföras eller utföras på eller i omedelbar närhet till ett en- eller tvåbostadshus. En åtgärd får endast göras på enbostadshus. Det är därför viktigt att veta när en bostadsbyggnad är ett en- eller tvåbostadshus eller ett flerbostadshus. 

Det är även viktigt att veta vad en tomt är. Detta eftersom om ett bostadshus har en egen tomt eller inte kan vara avgörande för om det är ett en- eller tvåbostadhus eller ett flerbostadshus. Men även eftersom vissa av de bygglovsbefriade åtgärderna till en- och tvåbostadshus endast får göras inom bostadshusets tomt. 

Sammanhållen bebyggelse 

För att veta om vissa åtgärder kräver bygglov eller anmälan utanför detaljplan behöver det fastställas om fastigheten ligger inom "sammanhållen bebyggelse". Det behöver även fastställas om fastigheten ligger inom "en sådan sammanhållen bebyggelse där bygglov eller anmälan behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen".  Läs mer om detta på boverket via länken Sammanhållen bebyggelse.

Bygglovsbefriad komplementbyggnad högst 15 m², så kallad friggebod 

Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av en- och tvåbostadhus uppföra en eller flera fristående komplementbyggnader, så kallade friggebodar. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar som har uppförts på tomten får vara högst 15 m². Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriad komplementbyggnad

 Bygglovsbefriad skyddad uteplats 

Det krävs generellt bygglov för murar och plank. Det krävs dock inte bygglov för att anordna en skyddad uteplats med mur eller plank vid en- och tvåbostadhus. Detta gäller både inom och utanför detaljplanelagt område. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriad skyddad uteplats.

Altan

Det kan krävas bygglov för altaner. Under förutsättning att vissa kriterier är uppfyllda finns det dock undantag från krav på bygglov för att anordna en altan vid ett en- eller tvåbostadhus. Detta gäller både inom och utanför detaljplanelagt område. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade altaner.

Bygglovsbefriat skärmtak 

Det krävs normalt bygglov för skärmtak eftersom det är tillbyggnad. För en- och tvåbostadshus och till dem hörande komplementbyggnader krävs det under vissa förutsättningar dock inte bygglov för att bygga ett eller flera skärmtak. Den sammanlagda arean på de skärmtak som uppförts på tomten utan bygglov får inte överskrida 15 m². Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade skärmtak.

Bygglovsbefriad komplementbyggnad eller komplementbostadshus på högst 30 m², så kallat attefallshus 

Ett attefallshus är en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus till ett en-eller tvåbostadshus. Den kräver inte bygglov men i de flesta fall krävs det i stället en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga. Den sammanlagda byggnadsarean av alla attefallshus som uppförs på tomten får inte vara större än 30 m². Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade åtgärder attefallshus.

Bygglovsbefriad tillbyggnad högst 15 m² 

Det krävs oftast inte bygglov för att göra högst en tillbyggnad på högst 15 m² på ett en- eller tvåbostadshus, en så kallad attefallstillbyggnad. I de flesta fall krävs det då i stället en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade åtgärder för tillbyggnad.

Bygglovsbefriade takkupor 

Det krävs oftast inte bygglov för att göra en eller två takkupor på ett en- eller tvåbostadshus, så kallade attefallstakkupor. I de flesta fall krävs det en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade takkupor.

Inreda ytterligare en bostad utan bygglov 

Det krävs inte bygglov för att i ett enbostadshus inreda ytterligare en bostad. Det krävs i stället en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade åtgärder för inredande av ytterligare bostad.

Bygglov krävs vanligtvis för ändringar av en byggnads yttre utseende, så kallade fasadändringar, inom områden med detaljplan. Det finns dock vissa undantag från lovplikten för en- och tvåbostadshus. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade åtgärder för utvändig ändring.

Solfångare och solcellspaneler 

Solfångare och solcellspaneler, så kallade solenergianläggningar, kräver i vissa fall bygglov på byggnader inom detaljplanerat område. Utanför detaljplan krävs det normalt inte bygglov för solenergianläggningar på byggnader. Det kan dock finnas en utökad lovplikt i områdesbestämmelser. Solfångare och solcellspaneler som är fristående på marken är inte bygglovspliktiga. Läs mer om detta på boverket via länken Solfångare och solcellspaneler.

Bygglovsbefriad tillbyggnad med balkong, burspråk med mera 

Det krävs, under vissa förutsättningar, inte bygglov för en liten tillbyggnad i form av balkong, burspråk eller uppstickande byggnadsdel på en- och tvåbostadshus inom ett område med detaljplan. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade åtgärder för balkong.

Undantag från lovplikt för parkeringsplats 

Det krävs inte bygglov för att anordna en parkeringsplats på en fastighet där det endast finns ett eller två enbostadshus eller ett tvåbostadshus om parkeringsplatsen enbart är avsedd för fastighetens behov. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade parkeringsplatser.

Bygglovsbefriad uppställning av fritidsbåt, husvagn och husbil 

Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av ett en- och tvåbostadshus ställa upp högst två fritidsbåtar, husvagnar och/eller husbilar. Uppställningen får dock inte ske utan bygglov vid en särskilt värdefull byggnad eller inom ett särskilt värdefullt område eller om det finns en utökad lovplikt i detaljplan eller områdesbestämmelser. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade åtgärder för båt, husvagn och husbil.

Bygglovsbefriad tillbyggnad utanför detaljplan 

Det krävs bygglov för tillbyggnad. På vissa platser får man dock göra en liten tillbyggnad på en- och tvåbostadshus utan bygglov. Detta undantag gäller om fastigheten ligger utanför område med detaljplan och utanför en "sammanhållen bebyggelse där bygglov krävs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen". Det krävs, i de flesta fall, heller ingen anmälan för att göra en sådan tillbyggnad. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriad tillbyggnad utanför detaljplan.

Bygglovsbefriad komplementbyggnad utanför detaljplan 

Det krävs bygglov för nybyggnad. På vissa platser får man dock uppföra en komplementbyggnad till ett en- och tvåbostadshus utan bygglov. Detta undantag gäller om fastigheten ligger utanför område med detaljplan och utanför en "sammanhållen bebyggelse där bygglov krävs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen". Det krävs heller ingen anmälan för att göra en sådan komplementbyggnad. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriad komplementbyggnad utanför detaljplan.

Mur och plank utanför detaljplan 

Det krävs bygglov för murar och plank. På vissa platser får man dock uppföra murar och plank vid en- och tvåbostadshus utan bygglov. Detta undantag gäller om fastigheten ligger utanför område med detaljplan och utanför en "sammanhållen bebyggelse där bygglov krävs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen". Det krävs heller ingen anmälan för att uppföra sådana murar eller plank. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade åtgärder för mur och plank.

Byggprocessen för bygglovsbefriade åtgärder som kräver anmälan 

För vissa av de bygglovsbefriade åtgärderna för en- och tvåbostadshus krävs att en anmälan görs hos byggnadsnämnden och att startbesked ges innan åtgärden får påbörjas. Detta gäller även för nybyggnad och tillbyggnad som har undantagits från krav på bygglov i detaljplan eller områdesbestämmelser. Byggnadsnämndens handläggning av anmälan för dessa åtgärder är mer omfattande än för andra anmälningspliktiga åtgärder. Läs mer om detta på boverket via länken Bygglovsbefriade åtgärder som kräver anmälan.

Krav på bygglovsbefriade åtgärder 

Oavsett om en åtgärd kräver bygglov eller anmälan eller inget av det så ska de krav i plan- och bygglagstiftningen som gäller för åtgärden vara uppfyllda. Om kraven inte är uppfyllda kan det leda till att byggnadsnämnden ingriper med tillsyn. Läs mer om detta på boverket via länken Krav på bygglovsbefriade åtgärder.

Tänk också på att:

För byggnation närmare tomtgräns än 4,5 m krävs grannens medgivande, undersök också gällande detaljplan eller områdesbestämmelser vad som gäller, om ni är osäkra så kan ni alltid kontakta Byggnadsnämnden för rådgivning. Rådgivningen är alltid kostnadsfri. 

Om åtgärder sker på kulturhistoriskt värdefulla miljöer så kan alltid det krävas lov, trots undantag. 

Vad kostar det?

Under tabell 11 i den gällande bygglovstaxan för Stadsbyggnadsnämnden och kommundelsnämnderna hittar du avgifter för frivilligt bygglov. 

Om anmälan eller ansökan behövs

Behöver du göra en anmälan eller en ansökan gör du det via kommunens e-tjänst. Ta reda på vilka ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behöver skickas med innan du börjar. Du ska bland annat bifoga ett förslag till kontrollplan. 

Det finns checklistor, exempelritningar och exempel på kontrollplan för att underlätta din ansökan eller anmälan.

Om du behöver hjälp är du välkommen med dina frågor till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 08 523 010 00.

 

Altaner expand_less expand_more

Från och med 1 juli 2019 gäller undantag från krav på bygglov för altaner till en- och tvåbostadshus. På boverkets hemsida kan du läsa mer om undantag från krav på bygglov för altaner till en- och tvåbostadshus samt vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att en altan ska vara bygglovsbefriad. Den 1 juli 2019 införs även undantag från krav på anmälan. De altaner som blir bygglovsbefriade kommer då inte heller att kräva någon anmälan, även om de till exempel berör byggnadens bärande delar eller påverkar byggnadens brandskydd väsentligt.

Om altanen ska byggas till ett en- och tvåbostadshus eller inom en fastighet som ingår i kulturhistoriskt värdefull miljö så behöver du ansöka om bygglov.

 

Anmälan av certifierad kontrollansvarig eller förslag till kontrollplaner expand_less expand_more

För att göra din anmälan av kontrollansvarig använder du blanketten anmälan av kontrollansvarig.  På Boverkets webbplats kan du hitta certifierade kontrollansvariga. 

För mindre projekt krävs inte någon kontrollansvarig, däremot ett förslag till kontrollplan som redovisar de kontroller som ska göras samt vem som ska utföra kontrollerna, se exempel.

Skicka in anmälan och handlingarna till:

Södertälje kommun

Bygglov

151 89 Södertälje

Attefallshus expand_less expand_more

Du kan bygga ett så kallat Attefallshus, antingen som komplementbyggnad eller komplementbostadshus, utan bygglov. Komplementbostadshuset kan användas antingen som ett fritidshus eller permanentbostad. Men du måste göra en anmälan och du måste invänta startbesked innan du får börja med byggarbetet. Med anmälan ska du bifoga ritningar och andra handlingar. Det är samma handlingar som för ett vanligt bygglov. Läs mer om vilka handlingar du behöver under Blanketter, exempel och checklistor.

Nya regler för komplementbostadshus 1 mars 2020.

Riksdagen har beslutat att den tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus ska utökas från 25,0 kvadratmeter till 30,0 kvadratmeter. Utökningen till 30,0 kvadratmeter gäller endast för Attefallshus som är komplementbostadshus.

Ett Attefallshus får inte har högre totalhöjd än 4,0 meter. Totalhöjden räknas från markens medelnivå intill byggnaden.

Precis som med friggeboden kan du dela upp komplementbyggnaden i flera olika byggnader.

Ett Attefallshus som är ett komplementbostadshus för permanentboende ska uppfylla kraven på tillgänglighet och användbarhet för små bostäder. Läs mer på Boverkets webbplats. Inmätning av arean görs på fasad.

Tänker du bygga Attefallshuset närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne ska du ha grannens medgivande. Grannen ska skriftligen godkänna ditt Attefallshus och att det får placeras närmare än 4,5 meter från dennes tomtgräns. Grannens medgivande ska skickas in tillsammans med din anmälan. Använd gärna blanketten grannemedgivande.

Du behöver bygglov om Attefallshuset ska uppföras närmare än 4,5 meter från allmän mark eller gatumark.

Attefallstillbyggnad expand_less expand_more

Du måste göra en anmälan med vilken du ska bifoga ritningar och andra handlingar. Det är samma handlingar som för ett vanligt bygglov. Innan du får börja med byggarbetet måste du ha fått ett startbesked. Läs mer om vilka handlingar du behöver skicka in under Blanketter, exempel och checklistor.

Du får göra en bygglovbefriad tillbyggnad och bara en gång. Du får inte dela upp den på flera tillbyggnader. Tillbyggnaden får ha en bruttoarea om högst 15,0 kvadratmeter och måste göras lägre än bostadshusets nockhöjd. Observera att inmätning görs på fasad.

Om tillbyggnaden görs i ett plan betyder det att den får ha en byggnadsarea om 15,0 kvadratmeter. Görs den i två plan får den en byggnadsarea om 7,5 kvadratmeter. Görs den i tre plan får byggnadsarean vara 5,0 kvadratmeter. Observera att inmätning görs på fasad.

Tillbyggnaden kan göras som en utökning av boarean, där du gör ett rum större eller bygger till med ett ytterligare rum. Du kan också göra den som ett inglasat uterum eller som en takkupa.

Tänker du göra tillbyggnaden närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne ska du ha grannens medgivande. Grannen ska skriftligen godkänna din tillbyggnad och att den får placeras närmare än 4,5 meter från hens tomtgräns. Grannens medgivande ska skickas in tillsammans med din anmälan. Använd gärna blanketten grannemedgivande.

Du behöver bygglov om tillbyggnaden ska uppföras närmare än 4,5 meter från allmän mark eller gatumark.

Attefallstakkupa expand_less expand_more

Du måste göra en anmälan med vilken du ska bifoga ritningar och andra handlingar. Det är samma handlingar som skulle krävas för ett vanligt bygglov. Innan du får börja med byggarbetet måste du ha fått ditt startbesked. Om du redan har en takkupa får du bara bygga en till utan bygglov. Om du redan har två takkupor får du inte bygga fler utan bygglov.

För att takkupan ska vara befriad från krav på bygglov får den inte innebära att du gör ingrepp i någon bärande konstruktion. Om du behöver avväxla eller kapa takstolar måste du ha bygglov för takkupan.

Balkong, burspråk eller uppstickande byggnadsdel expand_less expand_more

Du behöver inte bygglov för att göra en liten balkong, burspråk eller uppstickande byggnadsdel på en- eller tvåbostadshus inom ett område med detaljplan.

Tillbyggnaden ska vara ett komplement till den befintliga bebyggelsen och får inte dominera befintlig byggnad. Det finns ingen begränsning på storlek och höjd på tillbyggnaden men krav på utformning och placering kan påverkas av bestämmelserna i detaljplan. Läs mer på Boverkets hemsida.

Du behöver ansöka om lov om tillbyggnaden ska göras på en särskilt värdefull byggnad eller om byggnaden eller området ingår i en historisk, kulturhistoriskt, miljömässig eller från en konstnärlig synpunkt värdefull miljö.

Information om vilka byggnader och fastigheter som ingår i kulturmiljöområden hittar du i inventeringen av kulturmiljöer på Södertäljes hemsida för kultur och fritid.

Om det finns en utökad lovplikt i detaljplan så behöver du ansöka om bygglov för tillbyggnaden.

Tänker du göra tillbyggnaden närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne ska du ha grannens medgivande. Grannen ska skriftligen godkänna placeringen. Använd gärna blanketten för grannemedgivande och spara det påskrivna originalet så att du kan visa upp det för bygglovsenheten vid behov.

Även om åtgärden inte kräver bygglov så kan den kräva en anmälan. Detta gäller till exempel om åtgärden innebär en ändring av bärande konstruktion eller om tillbyggnaden väsentligt påverkar brandskyddet i byggnaden. Läs mer på Boverkets hemsida.

Containrar expand_less expand_more

Det krävs inte bygglov för en liten anläggning i form av en eller flera containrar i omedelbar närhet till en pågående verksamhet inom ett industriområde. Läs mer på Boverkets hemsida.

Om anläggningen placeras närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne krävs grannens medgivande. Grannen ska skriftligen godkänna placeringen. Använd gärna blanketten för grannemedgivande och spara det påskrivna originalet så att du kan visa upp det för bygglovsenheten vid behov.

Anläggningen får inte strida mot gällande detaljplan.

Anläggningen får inte placeras vid en särskilt värdefull byggnad eller inom område som ingår i en historisk, kulturhistoriskt, miljömässig eller från en konstnärlig synpunkt värdefull miljö.

Ekonomibyggnad expand_less expand_more

Ekonomibyggnader får uppföras och byggas till utan bygglov i områden som inte omfattas av detaljplan. I områden som omfattas av detaljplan krävs däremot bygglov.

Läs mer i bygglovsguiden och på Boverkets webbplats.

Friggebod expand_less expand_more

Du behöver inte bygglov eller göra en anmälan för att bygga en så kallad friggebod. En friggebod är en liten komplementbyggnad som inte har högre totalhöjd än 3 meter och har en största byggnadsarea om 15 kvadratmeter. Totalhöjden räknas från markens medelnivå intill byggnaden.

Du får uppföra flera små friggebodar, till exempel en på 5 och en på 10 kvadratmeter, eller tre om 5 kvadratmeter vardera. Den sammanlagda byggnadsarean för alla friggebodar på fastigheten får inte vara större än 15 kvadratmeter.

Tänker du bygga friggeboden närmare än 4,5 meter från tomtgränsen mot en granne ska du ha grannens medgivande. Annars behöver du bygglov. Använd gärna blanketten för grannemedgivande och spara det påskrivna originalet så att du kan visa upp det för bygglovsenheten vid behov.

Du behöver bygglov om friggeboden uppförs närmare än 4,5 meter från allmän mark eller gatumark eller om du kommer att överskrida 15 kvadratmeter med en eller flera småbyggnader.

Fritidsbåt, husvagn och husbil expand_less expand_more

Du behöver inte bygglov för säsongsförvaring av högst två fritidsbåtar, husvagnar eller husbilar i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus eller fritidshus. Läs mer på Boverkets hemsida.

Tänker du placera fritidsbåten, husvagnen eller husbilen närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne ska du ha grannens medgivande. Grannen ska skriftligen godkänna placeringen. Använd gärna blanketten för grannemedgivande och spara det påskrivna originalet så att du kan visa upp det för bygglovsenheten vid behov.

Du får inte ställa upp fritidsbåten, husvagnen eller husbilen vid en särskilt värdefull byggnad eller i ett område som ingår i en historisk, kulturhistoriskt, miljömässig eller från en konstnärlig synpunkt värdefull miljö.

Gräns mot gata eller allmän plats expand_less expand_more

Du behöver alltid bygglov om du ska bygga något inom 4,5 meter från gränsen mot gata, väg eller allmän plats. Då bedöms inte ägaren till den angränsande fastigheten kunna lämna sitt medgivande som granne.

Det innebär alltså att åtgärder som i vanliga fall är bygglovsbefriade inte heller får uppföras inom 4,5 meter från gränsen mot sådan mark utan bygglov, som till exempel friggebod, plank eller Attefallshus. Det gäller oavsett vem som äger eller förvaltar marken och är oberoende av om marken är planlagd eller inte.

Handlingar du behöver för att göra anmälan expand_less expand_more

För att göra det lättare att anmäla eller söka lov har vi gjort checklistor med de handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan. Här hittar du också exempelritningar och de ansökningsblanketter du behöver.

Vad händer med din anmälan? expand_less expand_more

Först registrerar vi din anmälan och den får ett diarienummer. Därefter hamnar anmälan hos en handläggare som granskar den utifrån samhällets krav. Behöver handlingarna kompletteras kontaktar vi dig.

De flesta besluten fattas av handläggaren på delegation, men ibland krävs det att beslutet tas i nämnden. Avslagsbeslut tas alltid i nämnd. Nämndens beslut är ett politiskt beslut.

Bygglovbeslutet får du per brev.

Hur lång tid tar det att få startbesked? expand_less expand_more

Handläggningstiden beror bland annat av åtgärdens omfattning och tiden på året. Vår och sommar är högsäsong.

Men du får inte påbörja byggarbetet innan du har fått ditt startbesked.

Från att fullständiga handlingar inkommit till oss har vi fyra veckor på oss att fatta beslut om att utfärda ett startbesked . Det står i plan- och byggförordningen. Tiden kan förlängas med ytterligare fyra veckor om det behövs på grund av utredningen i ärendet. Du får i så fall information om förlängningen innan den första fyraveckorsperioden har gått ut.

Är du inte nöjd med beslutet? expand_less expand_more

Är du inte nöjd med ett beslut kan du överklaga om du är sökande eller sakägare i ärendet. Har du fått ett avslag i ett ärende ska du ha fått ett brev om hur det går till att överklaga. Annars kan du följa instruktionerna som finns på sidan om att överklaga kommunala beslut.

Skicka din överklagan till:

Södertälje kommun
Bygglov
151 89 Södertälje

Har du ångrat dig? expand_less expand_more

Om du har ångrat dig och inte tänker bygga längre kan du återkalla din anmälan innan vi har beslutat om startbesked. Ett bygglov kan du återkalla innan vi har beslutat om bygglovet.

Men du måste räkna med att betala en avgift för den tid som förvaltningen lagt ner på ditt ärende.

Kontakta oss enklast på bygglov@sodertalje.se.

Inreda en ytterligare bostad expand_less expand_more

I ett enbostadshus kan du inrätta ytterligare en bostad utan bygglov. Men du måste göra en anmälan med vilken du ska bifoga ritningar och andra handlingar. Det är samma handlingar som skulle krävas för ett vanligt bygglov. Bostäderna måste uppfylla gällande krav och regler efter ombyggnaden.

Läs mer om vilka handlingar du behöver under Blanketter, exempel och checklistor. Innan du får börja med byggarbetet måste du ha fått ett startbesked.

Observera att du inte får inreda en ytterligare bostad i ett tvåbostadshus eller ett flerbostadshus utan bygglov.

Närmare tomtgräns än 4,5 meter expand_less expand_more

Om du planerar att bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter behöver du ha grannens medgivande, även för bygglovsbefriade åtgärder. Använd gärna blanketten för grannemedgivande och spara det påskrivna originalet.

Får du inte grannens medgivande måste du söka bygglov. När du söker bygglov för den åtgärd du vill göra kommer bygglovsenheten att hämta in grannyttranden när det behövs.

Plank vid uteplats expand_less expand_more

Du behöver inte bygglov eller göra en anmälan för att anordna en skyddad uteplats vid ett bostadshus. Vid uteplatsen får du utan bygglov bygga mur eller plank upp till 1,8 meter högt och 3,6 meter ut från byggnaden.

Tänker du anordna planket närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne ska du ha grannens medgivande eller ansöka om bygglov. Använd gärna blanketten för grannemedgivande och spara det påskrivna originalet. Om planket anordnas närmare än 4,5 meter från allmän mark eller gatumark behövs bygglov.

Skärmtak expand_less expand_more

Du behöver inte bygglov eller göra en anmälan för att uppföra skärmtak över uteplatser, altaner, balkonger eller en entré om den sammanlagda ytan täcker högst 15 kvadratmeter och skärmtaket har mer än 4,5 meter till tomtgräns mot granne.

Tänker du anordna skärmtaket närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne ska du ha grannens medgivande eller annars ansöka om bygglov.

Du behöver bygglov om skärmtaket anordnas närmare än 4,5 meter från allmän mark eller gatumark, eller om den sammanlagda ytan av skärmtak på fastigheten täcker mer än 15 kvadratmeter.

Farstukvistar räknas inte som skärmtak och är alltid bygglovpliktiga. Farstukvistar är tak över entré som tillbyggs på, direkt under eller över befintligt tak. De är oftast utformade med sadeltak.

Du hittar mer information om bygglovsbefriade skärmtak på Boverkets hemsida.

Staket expand_less expand_more

Du behöver inte bygglov eller göra en anmälan för att uppföra staket. Ett staket är upp till 1,1 meter högt från marknivå och 50 procent genomsiktligt, med lika mycket luft mellan spjälorna som spjälorna är breda. Om du bygger ett högre staket eller gör det tätare räknas det som plank, vilket oftast är bygglovpliktigt.

För trafiksäkerhetens skull ska inte staket, häckar och murar vara högre än 0,8 meter vid infarter eller vid korsningar.

Ska du bygga staket som ska stå på eller alldeles intill tomtgränsen bör du ha grannens medgivande och en överenskommelse om underhållet. Ni kan också upprätta ett servitut om underhållet.

Tillfällig nybyggnad på allmän plats expand_less expand_more

Du behöver inte ansöka om bygglov för tillfälliga mindre byggnader som till exempel valstugor, informationsbyggnader eller byggnader för försäljning av mat och dryck på allmän plats som kommunen är ägare till om byggnaden inte har är större byggnadsarea än 15 kvadratmeter och har en taknockshöjd som inte är högre än 3,0 meter samt att byggnaden placeras på platsen i högst 3 månader. Om byggnaden ska flyttas inom samma allmänna plats krävs bygglov.

Byggnadens placering och utformning får inte strida mot gällande detaljplan inom området.

Läs mer på Boverkets hemsida.

Väderskydd expand_less expand_more

Det krävs inte bygglov för nybyggnad av ett fristående väderskydd (busskur) om byggnaden inte har en större byggnadsarea än 15,0 kvadratmeter och en taknockshöjd som inte är högre än 3,0 meter. Väderskyddet kräver bygglov om det placeras i direkt anslutning till ett annat väderskydd eller åtgärden utförs i ett område som ingår i en historisk, kulturhistoriskt, miljömässig eller från en konstnärlig synpunkt värdefull miljö. Läs mer på Boverkets hemsida.

Om det finns en skylt på väderskyddet så kan skylten kräva bygglov.

Byggbodar expand_less expand_more

Byggetablering är ett sammanfattande namn på tillfälliga funktioner som behövs under byggtiden. Byggbod för platskontor, personalutrymmen, container för förvaring av material och verktyg behövs ofta i anslutning till byggarbetsplatsen. Stängsel eller plank kan behövas för att inhägna området.

När behöver jag bygglov? (tidsbegränsat lov)

  • för byggbodar och byggetableringar uppställda längre tid än 6 månader.
  • för byggbodar och byggetableringar som placeras på annan fastighet än för vilket aktuellt bygglov givits, från dag 1.
  • för byggplank.
  • för tillfälliga evakueringsbostäder eller bostäder för byggnadsarbetare.
  • för vepa eller byggskylt större än 15 kvm.

När behöver jag inte bygglov?

  • byggbodar som uppfyller Södertäljes riktlinjer för etableringar enligt ovan och står uppställda under kortare tid än 6 månader.
  • 2st byggbodar och/eller containrar (2st enheter) som står uppställda längre än 6 månader men kortare tid än 1,5 år och bägge står i markplan, kräver inte bygglov. (Redovisning av enheterna i APD-plan krävs dock alltid i samband med prövning av den bygglovspliktiga åtgärden.)

Viktigt innan du ansöker:

Arbetsmiljöverkets bestämmelser för byggetableringar gäller enligt AFS 2009:2. Detaljerade krav för arbetsplatsens utformning finns ofta i byggyrkenas kollektivavtal. Byggbodar får till exempel inte användas till övernattning.

Läs mer om riktlinjer för byggbodar och byggetableringar i Södertälje kommun

https://www.sodertalje.se/globalassets/politiska-dokument/jarna-kommundelsnamnd/sammantradeshandlingar/tidigare-ar/2017/2017-06-20/9.riktlinjer-for-byggbodar-och-byggetableringar.pdf

Handläggningstid

Handläggningstiden är 10 veckor från och med att ansökan är fullständig.

Vad kostar det?

Under tabell 6 i den gällande bygglovstaxan för Stadsbyggnadsnämnden och kommundelsnämnderna hittar du avgifter för manskapsbodar.

Ansökan

Gör ansökan via kommunens e-tjänst. Ta reda på vilka ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behöver skickas med innan du börjar. Du ska bland annat bifoga ett förslag till kontrollplan. 

Det finns checklistor, exempelritningar och exempel på kontrollplan för att underlätta din ansökan eller anmälan.

Om du behöver hjälp är du välkommen med dina frågor till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 08 523 010 00.

Förhandsbesked expand_less expand_more

Ett förhandsbesked är ett formellt beslut från kommunen som svarar på frågan om en viss åtgärd eller projekt är lämplig på en viss plats utanför detaljplanelagt område
Ett förhandsbesked förväxlas ofta med att få ett snabbt svar på en fråga.

Syftet med förhandsbesked är att du ska kunna få ett bindande besked innan byggnadsprojektering innan du söker bygglov och kostnader läggs ner på ritningar mm.

Vad prövas vid ansökan om förhandsbesked?

Vid en ansökan om förhandsbesked gör bygglovsenheten en lokaliseringsprövning.

Det innebär att vi prövar om platsen är lämplig för bebyggelse. En avvägning mellan olika allmänna och enskilda intressen ska alltid göras och det finns många faktorer att beakta vid prövningen. Grundläggande krav är att vattenförsörjning, avlopp och en säker in-och utfart går att ordna men även risken för översvämning, buller, fornlämningar, natur- och kulturvärden, tillgänglighet, avstånd till ledningar och djurhållning samt behov av detaljplaneläggning tas med i bedömningen. Under handläggningen kontaktas andra berörda myndigheter, organisationer och grannar som får möjlighet att komma med synpunkter på förslaget.

Om platsen du vill bygga på ligger inom strandskyddat område måste du också skicka in en ansökan om strandskyddsdispens. För att få bygga inom strandskyddat område måste det finnas särskilda skäl enligt miljöbalken.

Om du får ett beslut om positivt förhandsbesked behöver du även ansöka om bygglov inom två år. Efter två år upphör förhandsbeskedet att gälla.

 
Om platsen är olämplig att bebygga så kan förhandsbeskedet bli negativt.

Kommunens översiktsplan är då vägledande för bedömningen och berörda grannar får också yttra sig om åtgärden. Ligger fastigheten inom vattenskyddsområde så remitteras ärendet till Miljökontoret. På Länsstyrelsens hemsida hittar du mer information om vattenskyddsområden. Ett förhandsbesked tar normalt längre tid än ett bygglov.

Avstyckning expand_less expand_more

Lantmäteriet utför avstyckning av fastigheter. Ett positivt beslut om förhandsbesked krävs oftast för att Lantmäteriet ska kunna handlägga ärendet. Kontakta Lantmäteriet vid fler frågor kring avstyckning/fastighetsdelning.

Läs mer om förhandsbesked  i Bygglovsguiden  .

Hissar och obligatorisk ventilationskontroll (OVK) expand_less expand_more

Hissar

Hissar ska kontrolleras med bestämda tidsintervaller. Den som äger eller ansvarar för en hiss som omfattas av boverkets föreskrifter ska se till att den kontrolleras av ett ackrediterat kontrollorgan. Exempel på hissar som omfattas av boverkets föreskrifter är person- och varupersonhissar, varu- och småvaruhissar, plattformshissar, trapphissar och tillsynshissar.

Mer information om kontroll av hissar hittar du på Boverkets hemsida.

OVK

OVK är en regelbunden kontroll som ska utföras i alla byggnader. Byggnader ska ha ett bra inomhusklimat och fungerande ventilationssystem. Byggnadens ägare har ansvaret för att OVK utförs regelbundet av en certifierad kontrollant.

Resultatet av kontrollerna dokumenteras i ett protokoll som ska lämnas till byggnadens ägare. Byggnadens ägare ska sätta upp intyg om utförd OVK på väl synlig plats i byggnaden.

OVK ska utföras regelbundet

En första besiktning ska utföras innan ett ventilationssystem tas i bruk för första gången. Ventilationen får inte leda till att föroreningar sprids i byggnaden. Skötselanvisningar och instruktioner ska finnas lättillgängliga.

En kopia av protokollet ska skickas till samhällsbyggnadskontoret i Södertälje på adressen:

Södertälje kommun
Bygglov
151 89 Södertälje

Det går också bra att skicka kopian digitalt till: bygglov@sodertalje.se

Sedan ska kontrollerna utföras var tredje eller sjätte år (för de flesta byggnader) som en återkommande besiktning. Kontrollen ska tillgodose att funktionen i ventilationssystemet är god och genom kontrollen kan det framgå vilka åtgärder som kan vidtas för att förbättra energihushållningen utan att försämra inomhusklimatet.

Vad innehåller protokollet?

Kontrollens resultat dokumenteras i ett protokoll. Fel och brister ska åtgärdas omgående. Byggnadens ägare har ansvaret för att åtgärda dessa, och ansvarar även för att underhåll utförs så att ventilationssystemet fortsätter uppfylla kraven. Om det framgår att ventilationssystemet inte uppfyller kraven kan byggnadsnämnden förelägga byggnadens ägare att åtgärda bristerna.

Kontrollanten ska utfärda ett intyg som visar att besiktningen har gjorts, med datum för besiktningen, resultatet av kontrollen och datumet för nästa besiktning. Byggnadens ägare ska sätta upp intyget på väl synlig plats i byggnaden, exempelvis på en informationstavla i en entréhall.

Hitta certifierade kontrollanter

Boverkets webbplats hittar du mer information om OVK och även en förteckning över certifierade sakkunniga funktionskontrollanter.

Landskapsbildsskydd expand_less expand_more

Vid ansökan om bygglov för nybyggnad utanför detaljplan gör kommunen en lokaliseringsprövning. I lokaliseringsprövningen görs en bedömning om platsen är lämplig att bebyggas med det som ansökan gäller. Ligger fastigheten inom ett område med landskapsbildsskydd så remitteras förslaget till Länsstyrelsen. På Länsstyrelsens hemsida hittar du mer information om landskapsbildsskydd.

Landskapsbildsskydd och strandskydd expand_less expand_more

Inom områden med landskapsbildsskydd och strandskydd krävs tillstånd och dispens från Länsstyrelsen för att få utföra vissa åtgärder. Ska du utföra en åtgärd som kräver dispens eller tillstånd från strandskydd och landskapsbildsskydd så skickar du ansökan till Länsstyrelsen. På Länsstyrelsens hemsida hittar du mer information och exempel på åtgärder som kräver tillstånd och dispens.

Kontakta bygglovsenheten för att ta reda på om åtgärden även kräver bygglov.

Ljusanordning expand_less expand_more

Du behöver ansöka om bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en ljusanordning inom område med detaljplan om den avsedda användningen av anordningen kan ha betydande inverkan på omgivningen eller om ljusanordningen ska göras på en särskilt värdefull byggnad eller om byggnaden eller området ingår i en historisk, kulturhistoriskt, miljömässig eller från en konstnärlig synpunkt värdefull miljö. Information om vilka byggnader eller områden som ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö hittar du i inventeringen av kulturmiljöer.

Ljusanordningar som inte kräver lov får inte strida mot detaljplan.

Markarbeten, pool och trädfällning expand_less expand_more

Du behöver marklov för markarbeten som ändrar marknivån med en halv meter eller mer på din fastighet, om den ligger inom ett område med detaljplan. Det gäller oavsett om du höjer eller sänker nivån, eller om du vill gräva en grop för att bygga något.

I vissa detaljplaner finns det också bestämmelser om att marklov behövs för mindre markförändringar. Kontakta oss för att ta reda på vad som gäller för din fastighet, till exempel genom att mejla till kontaktcenter@sodertalje.se.

Om du ska bygga något behövs inget separat marklov, utan det ärendet hanteras då i bygglovet.

Ibland kan det krävas marklov för trädfällning. Det står i så fall i den detaljplan som gäller för ditt område.

Om du vill bygga en pool expand_less expand_more

Du behöver inte bygglov för att anlägga en pool. Men du behöver marklov om du ska anpassa den omkringliggande marknivån vid poolen och din fastighet ligger inom ett område med detaljplan.

För att förhindra olycksfall måste du anordna skydd runt poolen i form av staket, stängsel, skyddsöverdrag eller motsvarande.

Du behöver bygglov om poolen ska ha

  • en upphöjd altan vid sidan
  • plank eller mur bredvid
  • tak över hela eller en del.

Läs mer i bygglovsguiden.

Om du vill fälla ett träd expand_less expand_more

Ibland kan det krävas marklov för trädfällning. Det står i så fall i den detaljplan som gäller för ditt område.

Läs om hur du ska göra om du vill ha bort ett träd som inte står på din fastighet under rubriken träd på sidan om Natur i staden.

Marklov utanför detaljplan expand_less expand_more

Det krävs oftast inte lov för markarbeten utanför område med detaljplan, med undantag för:

  • strandskyddsområden
  • områden med förorenad mark
  • i närheten av militärområden
  • områden med fornlämningar.

Läs mer på Boverkets webbplats och länsstyrelsens webbplats.

Mur, plank, pergola, staket och spaljé expand_less expand_more

Det krävs oftast bygglov för mur och plank inom detaljplan eller sammanhållen bebyggelse.

Mur

Du behöver bygglov för att uppföra en mur, med undantag för i vissa fall vid en uteplats. Det kan du läsa om på Boverkets webbplats.

Till murar räknas konstruktioner av murad eller staplad sten, lersten, betong, slipers, L-block och liknande.

Stödmur

Du behöver bygglov för att uppföra en stödmur. Stödmurar är murar som håller emot mark på en eller flera sidor. Vill du göra markförändringar med mer än en halv meter uppåt eller neråt behöver du söka marklov.

I vissa detaljplaner finns det också bestämmelser om att marklov behövs för mindre markförändringar. Kontakta oss för att ta reda på vad som gäller för din fastighet.

Plank

Du behöver bygglov för att uppföra plank, med undantag för plank av en viss storlek vid en viss typ av uteplats. Det kan du läsa om på Boverkets webbplats och under bygglovsbefriade åtgärder.

Pergola

Du behöver inte bygglov för att uppföra en pergola. En pergola är en gles ribbkonstruktion över pelargång som till största delen består av luft, bland annat avsedd som stöd för klätterväxter. Pergolan får inte täckas över med presenning, plast eller annat.

Staket

Du behöver inte bygglov för att uppföra ett staket om staketet är upp till 1,1 meter högt från marknivå och 50 procent genomsiktligt, med lika mycket luft mellan spjälorna som spjälorna är breda.

Spaljé

Du behöver inte bygglov för att uppföra en spaljé. En spaljé är mer genomsiktlig än ett staket. Ofta är spaljéer runt 7090 procent genomsiktliga, med mer luft mellan spjälorna än vad spjälorna är breda.

Håll sikten fri

Det är viktigt att du som fastighetsägare ser till att sikten är fri för fotgängare, cyklister och bilister. Läs mer på sidan "Du som är fastighetsägare".

Handlingar du behöver för att söka bygglov

För att göra det lättare att söka lov har vi gjort checklistor med vilka handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan. 

Rivningslov expand_less expand_more

Du måste ha rivningslov om du vill riva en byggnad eller en del av en byggnad inom detaljplanerat område eller område som ingår i kulturhistoriskt värdefull miljö. Information om vilka byggnader eller områden som ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö hittar du i inventeringen av kulturmiljöer.

Om rivningslov inte krävs så behöver du oftast ändå göra en anmälan för rivning om byggnaden ligger utanför detaljplanerat område.

Kravet på anmälan gäller tex. inte komplementbyggnader, skärmtak och ekonomibyggnader utanför detaljplanerat område.

Vill du veta mer om vad som gäller för din fastighet kontakta bygglovsenheten.

För att göra det lättare att söka lov har vi gjort checklistor med vilka handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan.

Skyltar och riktlinjer expand_less expand_more

Inom detaljplanelagt område behöver du oftast bygglov för att

  • uppföra en ny skylt
  • flytta eller ändra utformningen av en befintlig skylt
  • ändra i texten på en skylt
  • ändra bilder eller färger på en skylt.

Du kan läsa mer om Södertäljes riktlinjer för skyltar via denna länk: https://www.sodertalje.se/globalassets/sbk/bo-och-bygga/bygglov/riktlinjer-for-skyltar.pdf

Du behöver inte bygglov om skyltens area är högst 1,0 kvadratmeter eller för en orienteringsskylt som har en area som är högst 2,0 kvadratmeter. Du behöver inte heller bygglov för en skylt till ett tillfälligt evenemang om skylten sitter uppe under högst fyra veckor.

Om skylten med en area på högst 1,0 kvadratmeter eller orienteringsskylten med en area på högst 2,0 kvadratmeter placeras på en fastighet, byggnad eller i anslutning till en byggnad som ingår i ett kulturmiljöområde så behöver du ansöka om bygglov. Information om vilka byggnader eller områden som ingår i kulturmiljöområden hittar du i inventeringen av kulturmiljöer.

Bygglov krävs inte för skyltar inomhus, valreklam i samband med val till riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige, Europaparlamentet eller Sametinget, eller i samband med folkomröstning. En nationsflagga, flagga med kommunvapen eller liknande, ett vägmärke, en tilläggstavla eller annan anordning för anvisning av trafik enligt vägmärkesförordningen och ett sjövägmärke eller en säkerhetsanordning för sjöfarten enligt sjötrafikförordningen. Läs mer på Boverkets hemsida.

Du behöver också fastighetsägarens tillstånd. Observera att du kan behöva tillstånd från trafikverket eller länsstyrelsen om du ska sätta upp en skylt inom ett vägområde. Det gäller även för skyltar utanför område med detaljplan.

För att göra det lättare att söka lov har vi gjort checklistor med vilka handlingar du behöver skicka in tillsammans med ansökan. 

Skyltens placering på en byggnad expand_less expand_more

Skyltens placering ska anpassas till fasaden och verksamheten. Den naturliga placeringen är över entrén eller över ett skyltfönster för den verksamhet skylten avser.

Om det finns ett skyltprogram för byggnaden ska det följas. Annars om byggnaden genom sitt utseende har en naturligt lämplig skyltplats, ska skylten placeras där.

Fasadskyltar bör placeras på samma linje över fönstren eller exempelvis i anslutning till ett fasadband. Skylten får inte placeras på pilastrar, burspråk eller andra viktiga fasaddetaljer.

En skylt som skjuter ut över trottoaren måste placeras så att det finns tillräckligt med plats för

  • gående
  • personer i rullstol
  • barnvagnar
  • renhållningsfordon.

Skylten får inte vara ett hinder för utryckningsfordon eller en fara för synskadade.

Skyltens utformning expand_less expand_more

En skylt kan vara utformad på många olika sätt beroende på sammanhanget där den ska uppföras.

Skylten får inte vara belyst på ett sådant sätt att boende störs. Den ska heller inte vara för stor. Skyltar behöver inte vara stora för att fånga uppmärksamhet i en stadsmiljö där målgruppen är gående eller stadsbilister.

Det krävs särskild omsorg kring skyltens utformning om byggnaden är

  • ett arkitektoniskt minnesmärke
  • ett kulturminnesmärke
  • belägen i centrala Södertälje
  • belägen inom ett område som är skyddat, till exempel av en detaljplan.
Solenergianläggningar expand_less expand_more

För att installera solenergianläggning så kallade solcellspaneler och solfångare på en byggnad behöver du söka bygglov eller göra en anmälan, men det finns vissa undantag.

Undantag från lovplikt för utanpåliggande solenergianläggningar

Det finns undantag för en- och tvåbostadhus och tillhörande komplementbyggnad samt övriga byggnader. Övriga byggnader är tex flerbostadshus, skolor och kontorsbyggnader.

En utanpåliggande solenergianläggning behöver inte bygglov om den

  • följer byggnadens form
  • placeras på en byggnad som saknar kulturhistoriskt värde
  • ligger utanför kulturhistoriskt värdefull miljö
  • saknar bestämmelser om utökad lovplikt i detaljplan eller områdesbestämmelser
  • ligger utanför eller inte i anslutning till område för riksintresse för totalförsvaret.

Tak- och fasadintegrerade solenergianläggningar

Att montera solfångare eller solceller som är tak-eller fasadintegrerade kan kräva bygglov. Detta eftersom det räknas som byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.

Fristående solenergianläggningar

Solceller och solfångare som placeras fristående på marken kräver normalt inte bygglov. Läs mer på Boverkets hemsida om vad som gäller för solceller.

Kulturhistorisk värdefulla miljöer eller byggnader

Du måste alltid ha bygglov för solceller som placeras på byggnader och fastigheter som ingår i kulturhistoriskt värdefulla miljöer, eller om det står i detaljplanen. Information om vilka byggnader eller områden som ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö hittar du i inventeringen av kulturmiljöer.

Det kan krävas anmälan

En anmälan krävs till exempel om solenergianläggningen berör byggnadens bärande konstruktion eller väsentligt påverkar brandskyddet i byggnaden. När du lämnar in en anmälan måste du invänta startbesked innan du får påbörja din åtgärd.

Kontakta gärna bygglovsenheten innan du sätter upp solceller för bedömning om åtgärden kräver lov.

Strandskydd expand_less expand_more

Om du ska utföra en byggnadsåtgärd inom område med strandskydd så behöver du ansöka om strandskyddsdispens. Strandskydd är ett generellt områdesskydd vid hav, sjöar och vattendrag i hela Sverige. Många åtgärder inom område där strandskyddsbestämmelser gäller är förbjudna.

Strandskyddet värnar om allemansrätten och friluftslivet. Det är också till för att bevara land- och vattenområden som är biologiskt värdefulla. Strandskydd gäller normalt på land och i vatten 100 meter från strandlinjen, på många platser har strandskyddet utökats till 300 meter. I Länsstyrelsen Stockholms karttjänster kan du hitta information om var områden med strandskydd finns.

 

Vad innebär strandskydd? expand_less expand_more

Inom områden med strandskydd finns ett generellt förbud mot alla typer av byggnader och anläggningar, även friggebodar och Attefallsåtgärder, bryggor och staket. Det innebär att du inte får:

  • Bygga nytt eller bygga till.
  • Ändra byggnader eller deras användning.
  • Utöka hemfridszonen genom att anlägga gräsmattor, rabatter eller ställa ut utemöbler.
  • Avgränsa området med staket.
  • Gräva eller förbereda för byggnation.
  • Uppföra anläggningar eller anordningar som exempelvis bryggor, pirar, vägar eller parkeringsplatser.
  • Muddra eller påla i vatten.
  • Ändra livsvillkoren för djur och växter på annat sätt, exempelvis genom att gödsla, dika ut eller fylla upp.
  • Fälla mer än något enstaka träd.
När kan du få strandskyddsdispens? expand_less expand_more

Om du har särskilda skäl kan du få dispens från strandskyddsbestämmelserna. Det gäller till exempel för platser som redan är tagna i anspråk för lagligt uppförd bebyggelse eller annan användning, eller för anläggningar som inte kan uppföras på annan plats.

Kommunen beslutar om dispens från strandskyddet i de flesta fall och länsstyrelsen kan komma att överpröva och upphäva kommunens beslut. Inom områden med strandskydd och andra skyddsbestämmelser, som naturreservat eller landskapsbildsskydd, är det länsstyrelsen som prövar ansökan om dispens. Läs mer på länsstyrelsens, boverkets, naturvårdsverkets  och strandskyddsdelegationens  hemsida.

Behöver du bygglov för att bygga inom strandskyddsområde? expand_less expand_more

För att kunna bygga i strandskyddat område behöver du oftast också bygglov. Ansökan om strandskyddsdispens kan lämnas in i samband med ansökan om bygglov. Eftersom bygglovet gäller i fem år och åtgärderna måste påbörjas inom två år är det bäst att få besluten inom samma tidsram.

Hur ansöker jag om strandskyddsdispens? expand_less expand_more

Vid ansökan om strandskyddsdispens ska du bifoga ett antal bilagor. Bilagorna ska vara fackmannamässigt utförda och bör som störst vara i A3-format.

Exempel på vanliga dispensärenden expand_less expand_more

Ny huvudbyggnad

För att uppföra ny huvudbyggnad krävs att platsen redan är ianspråktagen av en befintlig huvudbyggnad som rivs eller ändras till komplementbyggnad. Det är alltså inte möjligt att uppföra en ny byggnad eller anläggning på en obebyggd fastighet.

Ersättningsbyggnad

Att återuppföra en nedbrunnen eller riven byggnad fordrar förutom bygglov även dispens från strandskyddsbestämmelserna. Dispens kan som regel medges för ett återuppförande av en byggnad för samma ändamål och i huvudsakligen samma storlek och utförande på samma plats som den tidigare – om ansökan görs inom ett år efter branden eller rivningen. Vid ersättning av förfallen byggnad måste man ta hänsyn till om allemansrätten återinträtt på platsen.

Komplementbyggnad

Med komplementbyggnad avses bastu, gäststuga, friggebod eller liknande. Byggnaden ska placeras i nära anslutning till huvudbyggnaden och bilda en sammanhållen enhet tillsammans med huvudbyggnaden och andra befintliga byggnader. Komplementbyggnaden ska vara underordnad huvudbyggnaden avseende placering, storlek och volym.

Tillbyggnad av befintligt hus

Att bygga till ett hus kan kräva dispens, beroende på utformning och omfattning. Rådgör med kommunen.

Brygga eller plank

Bryggan eller planket ska placeras så att livsvillkoren för djur och växter inte väsentligt förändras. Förändringen får inte privatisera platsen och hindra allmänheten. Gemensamma bryggor rekommenderas. Bryggan ska vara till för angöring med båt, dispens för soldäck medges i regel inte. Strandskyddsdispens krävs även när du ska riva en brygga och ersätta den med en ny på samma plats, eller utöka en befintlig brygga.

Vattenverksamhet

Det kan även krävas en anmälan om vattenverksamhet vid byggande eller ändring av brygga. Läs mer om vattenverksamhet på Länsstyrelsens  hemsida.

Ska det muddras krävs även en anmälan om muddring. Kontakta Miljökontoret.

Trädfällning

Inom strandskyddat område krävs det oftast strandskyddsdispens för att fälla träd om det kan avhålla allmänheten och/eller förändrar livsvillkoren för växt- och djurliv.

Sprängning

Ska du spränga inom strandskyddat område kan det krävas strandskyddsdispens. Det krävs även tillstånd från polismyndigheten.

Tillgänglighet expand_less expand_more

Innan du skickar in ansökan eller anmälan behöver du även ta reda på vilka krav som ställs på en nybyggnad eller ändring av bebyggd miljö. Du som byggherre ansvarar för att krav på tillgänglighet uppfylls i byggnader, på tomt och vissa bygglovpliktiga anläggningar. Tillgänglighetskrav finns både som tomtkrav, utformningskrav och som tekniska egenskapskrav.

Syftet med kraven och reglerna innebär att så många som möjligt ska kunna delta i samhället på lika villkor. Byggnader och byggda miljöer ska kunna användas både av personer som har full rörlighet och personer som använder till exempel rullstol, rullator, käpp eller personer som har nedsatt hörsel eller syn.

Detta innebär till exempel att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna komma fram till ett byggnadsverk. Om en byggnad har fler än en våning ska hiss eller annan lyftanordning kunna ordnas vid behov för att uppfylla tillgänglighetskraven. I bostäder med flera våningsplan ska hela entréplanet uppfylla krav på tillgänglighet och användbarhet.

Även en bygglovsbefriad byggnad som Attefalls komplementbostadshus ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga.

Om en tomt ska bebyggas med flera byggnader eller lokaler för till exempel fritidshem, förskola eller skola så ska det finnas tillräckligt med friyta som är lämplig för lek och utevistelse. Finns det inte tillräckligt med plats för att ordna både friyta och parkering så ska man i första hand ordna friyta.

Mer information hittar du i bygglovalliansens folder tillgänglighet och användbarhet för alla i en- och tvåbostadshus och på boverkets hemsida.

Utvändig ändring (fasadändring) expand_less expand_more

Du behöver ansöka om bygglov när du ska göra en ändring av en fasad om din fastighet ligger inom ett område med detaljplan, eller om fastigheten eller byggnaden ingår i ett kulturmiljöområde.

Ska du göra en fasadändring på en annan typ av byggnad som inte är ett en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader så behöver du inte ansöka om bygglov om fasaden du ska ändra vetter in mot en kringbyggd gård.

Om det finns en utökad lovplikt i detaljplan så får fasadändringen inte göras utan bygglov. Fasadändringen får inte strida mot detaljplan.

Även om fasadändringen inte kräver bygglov så kan den kräva en anmälan. Detta gäller till exempel om fasadändringen väsentligt påverkar brandskyddet i byggnaden. Läs mer på Boverkets hemsida.

Fasadändringen kräver bygglov om ändringen ska göras på en särskilt värdefull byggnad eller om byggnaden eller området ingår i en historisk, kulturhistoriskt, miljömässig eller från en konstnärlig synpunkt värdefull miljö. Information om vilka byggnader eller områden som ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö hittar du i inventeringen av kulturmiljöer.

Läs mer om att ändra en byggnads yttre utseende i bygglovsguiden och Boverkets hemsida.

För att göra det lättare att söka lov har vi gjort checklistor för vilka handlingar som du behöver skicka in tillsammans med ansökan.