Thomas växlar mellan handling och förhandling i krisen

Ena dagen hjälper han hemtjänsten i det praktiska. Andra dagen möter han medlemmarna i den fackliga organisationen Vision i deras oro. Thomas Witting tycker det är viktigt att göra en insats där man har möjlighet.

Normalt arbetar Thomas Witting två dagar i veckan som konsulent vid socialkontoret för att stärka individer så att de kommer närmare arbetsmarknaden.

Ett arbete som han verkligen känner gör skillnad för de personer som han möter och coachar i deras strävan efter att förändra sina liv och börja studera eller arbeta. Hans arbete handlar om att stötta personerna i olika steg i vardagen för att få självförtroende och motivation att växa, för att ta sig till nästa steg och nå sina mål.

Nu är hans och kollegornas vanliga arbete lagt på is på grund av det rådande läget med corona. Istället har de fått uppdrag från kommunens vård- och omsorgsenheter (läs mer om Serviceteamet i tidigare artikel) för att hjälpa till med praktiska arbetsinsatser.

Teamet får olika slags uppdrag och Thomas konstaterar att de får väldigt mycket tillbaka genom att uträtta dessa arbetsuppgifter.

- Jag sticker ut hakan här nu och säger - jag har nog Södertäljes bästa arbetskamrater. Vi har teamat bra ihop i denna allvarliga situation – och har roligt tillsammans, kavlar upp ärmarna och utför något nyttigt för att andra ska må bättre, säger han.

Speciellt förra veckan blev han berörd över något så enkelt som en handskriven inköpslista i skrivstil från en över 90-årig dam som har hemtjänst.

- Det kändes oerhört fint att få hjälpa henne och hemtjänsten med att få åka till affären och hitta precis det hon ville ha. På listan fanns det ett ord jag inte riktigt kunde tyda vilket innebar att jag även fick en trevlig pratstund per telefon med henne när hon förklarade vad jag skulle köpa, berättar Thomas.

De tre andra dagarna i veckan arbetar Thomas som ordförande för den fackliga organisationen Vision i Södertälje. Här får han stötta i medlemmarna i oron som den här nya situationen bär med sig.

- Flera är oroliga för hur krisen ska påverka deras arbetssituation men de är också oroliga hur den ska påverka hela samhället. Många av medlemmarna vill gärna hjälpa till på något sätt och visa solidaritet för samhället för att vi alla ska ta oss igenom detta på bästa sätt, berättar Thomas.

Innehållet i de fackliga samverkansmötena på kommunen har också påverkats av corona. Det kan till exempel handla om hur vi tillsammans kan säkra våra samhällskritiska verksamheter, hur vi säkrar arbetsledning i våra grupper under denna svåra situation eller hur vi arbetar med en mer stabil och trygg bemanning. Thomas tycker att läget just nu visar ännu tydligare att det fackliga arbetet är viktigt för att arbetsplatsen ska fungera för allas bästa.

- Jag inser att det viktiga är att alla försöker bidra och hjälpa. För mig innebär det just nu att växla mellan att till exempel köra bilar till service, samtala med medarbetare om oro eller arbetssituation, hjälpa till med att tömma förråd, sitta i fackliga förhandlingar eller handla mat till hemtjänsten. I morgon kanske det blir något annat jag kan hjälpa till med. Det känns bra att kunna bidra helt enkelt, konstaterar Thomas.