Måltider i skola och förskola

Bild på en persons överkropp. Personen håller i en mängd olika grönsaker som morötter och salladshuvuden.

Södertälje kommuns kostenhet är ansvarig för alla offentliga måltider inom kommunens skolor och förskolor. Varje dag serverar vi lunch till kommunens dryga 10.000 grundskole- och gymnasieelever och personal samt frukost och mellanmål till fritidsbarnen. Vi serverar också frukost, lunch och mellanmål till kommunens dryga 4.000 förskolebarn och deras pedagoger.

I dag har vi 81st kök inom skola och förskola, varav merparten (69st) är tillagningskök och resterande mottagningskök. I våra tillagningskök planeras och lagas all mat på plats medan i mottagningsköken skickas delar av maten från ett närliggande kök i kommunen. Som stöd i arbetet med att skapa en trevlig måltidsupplevelse och hållbar skolmåltid för alla våra matgäster har Södertälje kommun upprättat en livsmedels- och kostpolicy för skola och förskola till hjälp.

Alla våra kök inom skola och förskola lagar mat enligt måltidskonceptet Diet for a Green Planet. Det innebär att all mat ska vara god och hälsosam, ekologiskt producerad i så hög utsträckning som möjligt, innehålla mindre kött till förmån för mer grönsaker, baljväxter och fullkorn samt baseras på lokala råvaror efter säsong. Dessutom ska köket och barnen/eleverna tillsammans arbeta för ett minskat svinn.

Vi ändrar menyn kontinuerligt och under veckans matsedel kan du se dagens lunch på din skola eller förskola. Är ditt barn i behov av specialkost hänvisar vi till närmaste pedagog för vidare hantering.

Tveka inte att höra av dig till oss eller köket på din skola/förskola om det är något du undrar över – det är dig vi är till för!