Måltider i skola och förskola

Södertälje kommuns kostenhet är ansvarig för alla offentliga måltider inom kommunens skolor och förskolor. Varje dag serverar vi lunch till kommunens dryga 10.000 grundskole- och gymnasieelever och personal samt frukost och mellis till fritidsbarnen. Vi serverar också frukost, lunch och mellanmål till kommunens dryga 4.000 förskolebarn och deras pedagoger.

I dag har vi 81st kök inom skola och förskola, varav merparten (69st) är tillagningskök och resterande mottagningskök. I våra tillagningskök planeras och lagas all mat på plats medan i mottagningsköken skickas delar av maten från ett närliggande kök i kommunen. Som stöd i arbetet med att skapa en trevlig måltidsupplevelse och hållbar skolmåltid för alla våra matgäster har Södertälje kommun upprättat en livsmedels- och kostpolicy för skola och förskola till hjälp.

Alla våra kök inom skola och förskola lagar mat enligt måltidskonceptet Diet for a Green Planet. Det innebär att all mat ska vara god och hälsosam, ekologiskt producerad i så hög utsträckning som möjligt, innehålla mindre kött till förmån för mer grönsaker, baljväxter och fullkorn samt baseras på lokala råvaror efter säsong. Dessutom ska köket och barnen/eleverna tillsammans arbeta för ett minskat svinn.

Vi ändrar menyn kontinuerligt och under veckans matsedel kan du se dagens lunch på din skola eller förskola. Är ditt barn i behov av specialkost hänvisar vi till närmaste pedagog för vidare hantering.

Tveka inte att höra av dig till oss eller köket på din skola/förskola om det är något du undrar över – det är dig vi är till för!