Sommarskoj 2024

Är du mellan 4–18 år och bor i Södertälje kommun? Under hela sommaren arrangeras spännande och roliga aktiviteter just för dig! Alla aktiviteter är gratis men vissa kräver föranmälan. Du kan söka på vilka aktiviteter som finns varje vecka och månad genom att välja månad och veckonummer i rull-listan här nedan där det står "filtrera" och sedan klicka på "applicera filter".

Teckna mysterier och händelser i Södertälje

Välkommen att lära dig teckna roliga och spännande teckningar om mysterier och händelser från Södertäljes historia.

Skrivsommar

I sommar finns chansen för dig som är under 18 år att bli författare! Drömmer du om att få dina texter publicerade tillsammans med andra unga författare? Då är skrivsommar något för dig. Temat för sommarens skrivprojekt är vänner och hemligheter.

Skaparverkstad - vindspel av gamla CD-skivor

Vi skapar vindspel. Skaparverkstad för barn och unga. Barn under 7 år i vuxens sällskap.

Sagoyoga

En saga berättas och tillsammans utför vi enkla yogaövningar som för sagan framåt. Inga förkunskaper behövs.

Filmklubben tretton plus

Kom och häng tillsammans med oss på biblioteket. Vi tittar på film och äter popcorn. Vilken film det blir får ni se när ni kommer!

Grimm - en berättarföreställning

Följ med på vindlande äventyr när hjältar och hjältinnor ger sig in i mörka skogar och ut över djupa hav. Fabula Storytelling berättar historier baserade på Grimms sagoskatt.

Lördagskul på berget

Varje lördag under sommaren kommer det att finnas roliga saker att prova på. Allt från munspelsskola till halmslöjd och trolleri. Eller vad sägs om att skapa figurer och blommor av papper!

Sagoyoga i augusti

Kom och prova på yoga via sagans värld! En saga berättas och tillsammans gör enkla yogarörelser som hjälper sagan framåt. Inga förkunskaper behövs!

Läshäng

Under sommaren förvandlas platsen utanför Hölö bibliotek till bästa sommarhänget. Vid fint väder kan du hämta solstolar, parasoller och annat inne på bibblan för att du ska kunna hänga, läsa böcker och tidningar.

Sagostund med drakar och drag queens

Bland drakar och dragqueens är Nordens största dragshow-teatersällskap som skriver böcker och framför sagostunder för barn. De turnerar just nu landet runt och framför färgsprakande sagostunder med sin egenskrivna sagobok!

Skaparverkstad - tema Skräpkonst

Vi skapar av återvinningsmaterial som mjölkpaket, äggkartonger, toarullar, metallskräp osv. Det kan bli precis vad som helst!

Skaparverkstad -tema masker och peruker

Vi målar masker samt gör peruker av papper, garn osv. för att sedan, om vi vill, vara med i efterföljande maskerad!

Skriv-workshop i Järna

Tycker du om att skriva? Går du omkring med egenskapade världar i huvudet? Gillar du att berätta egna historier och berättelser? Då är det här någonting för dig!

Parkliv Bibblan i parken

Pop-up bibliotek i parken! Vi tar med oss härliga böcker till parken under Parkliv. Stanna och läs en stund eller bara häng bland våra kuddar och filtar. Eller spela sällskapsspel tillsammans!

Filmklubben 6 år plus

Kom och mys tillsammans med oss på biblioteket – det blir morgonbio i pyjamas! Vi tittar på film och äter popcorn. Vilken film det blir får ni se när ni kommer

Filmklubben 10 år plus

Kom och mys tillsammans med oss på biblioteket. Vi tittar på film och äter popcorn. Vilken film det blir får ni se när ni kommer.

Bli dagboksinspirerad

Välkommen på dagboksworkshop och bli inspirerad. Dekorera din egen dagbok (biblioteket bjuder på skrivbok och material) och få inspiration till att börja skriva.

Konstkoll med platsbokning

Välkommen till konstkollo! Vi arbetar gemensamt med naturen som tema. Vad finns i naturen? Är vi del av naturen? Hur ser naturen ut? Vi målar och ritar av djuren och naturen på Torekällberget.

Konstkollo på berget

Välkommen till konstkollo! Vi arbetar gemensamt med naturen som tema. Vad finns i naturen? Är vi en del av naturen? Hur ser naturen ut? Vi målar och ritar av djuren och naturen på Torekällberget.

Skaparverkstad i augusti

För alla barn och unga som gillar att pyssla och skapa. Vi använder olika material och har olika teman varje gång.

Filmklubben 15 plus

Kom och häng tillsammans med oss på biblioteket. Vi tittar på film och äter popcorn. Vilken film det blir får ni se när ni kommer.

Gratis utdelning av sommarböcker

Är du mellan 6 och 18 år? Kom till oss i parken! Vi delar ut gratis sommarböcker! Det finns massor av olika böcker att välja på. Kanske hittar du din absoluta favoritbok, eller en favoritförfattare, eller så hittar du en bok som blir din nya favoritbok! Välkommen!

Rida Islandshäst

Vi samlas på Västergårds fritidsgård klockan 10.00 sedan åker vi minibuss till Swings Islandshäst. Vi hämtar hästarna i hagen sedan sadlar och tränsar du din häst. Därefter rider vi ut i skogen och skogsvägar i två timmar. När vi kommer tillbaka sadlar och tränsar du av din häst och släpper ut den i hagen. När detta är gjort, fikar vi tillsammans. Vi åker sedan tillbaka till Västergårds fritidsgård.

Skate i skateparken och på Västergårds fritidsgård

Kom och var med på härliga sommardagar i skateparken. Om vädret är mindre bra kommer vi att vara i Västergårds fritidsgård och ha skate inomhus men även ha kreativ och skapande verksamhet. Vi kommer även ha skapade verksamhet i skateparken. Det kommer att finnas skateboards och skydd på plats för utlåning. Hjälm är obligatorisk. För mer information om dagarna i sommar, håll koll på Ung Fritids Instagram: @ungfritid

Dagläger i självförsvar och HLR för tjejer och HBTQIA+ ungdomar

Tre dagars dagläger för tjejer och HBTQIA+ ungdomar. Vi startar med en lättare lunch tillsammans. Klockan 15.00 kommer vi starta med självförsvar. Instruktören har tidigare arbetat som livvakt men skolat om sig till lärare och självförsvars instruktör. Du kommer att få lära dig hur du ska agera i olika trängda situationer samt andra tips. Under eftermiddagen kommer vi att ta en fika. Dag tre kommer vi få lära oss hur vi kan rädda liv genom en HLR-kurs som hålls av brandförsvaret. Vi avslutar dagarna klockan 17.00.

Dagstur med Ung fritids båtar

Ta chansen att tillsammans med Ung fritid, Södertäljes fritidsgårdar att uppleva vår fina skärgård och andra platser runt om i Södertälje i en öppen motorbåt. Vi kommer att åka till utvalda platser där vi kommer ha olika aktiviteter som tex; bad, fiske, vattenlekar och sjömanskap. Vi som kör båtarna har förarutbildning är HLR utbildade och är simkunniga inför dessa aktiviteter. Det är obligatoriskt med flytvästar som vi har med oss. Vid regn så ställs aktiviteten in, om möjlighet finns så kan vi erbjuda en annan dag. Information går ut på morgonen till alla deltagare för dagen. Begränsat antal platser per tur. Välkomna!

Faktaboksfrossa

Pröva på aktiviteter som handlar om eller hämtas från olika faktaböcker. Knasiga fakta, quizz, experiment etc.