Flaggning

Flaggning

Bild på två av Södertälje kommuns flaggor. Flaggorna är hissade på hel stång och på flaggorna står kommunens logotyp bestående av Sankta Ragnhild samt ordbilden Södertälje kommun.

Vill du veta varför kommunen flaggar? Ta en titt i flaggkalendariet!

Stadens flaggstänger finns placerade vid Stadshuset, på Storgatan vid Stora torget och i Stadsparken. Södertälje kommuns officiella flaggstänger är de som finns placerade framför Stadshuset.

Det är även planerat att Södertälje placerar ut ytterligare flaggstänger på totalt fyra platser, med fem flaggstänger på varje plats. Platserna är på slänten vid Stockholmsvägen/Östergatan, synlig från Stockholmsvägen, rondellen vid Scaniarinken, Scaniarondellen  (Nyköpingsvägen/Granparksvägen) och Saltsjögatan vid Ejdern, synlig från pendeltågen.

Det finns tre typer av flaggningar; allmän flaggning, lokal flaggning och särskild flaggning.

Regeringen beslutar om allmän flaggning medan kommunen beslutar om lokal och särskild flaggning.

Vilken flagga hissas?

När det inte är allmän eller lokal flaggdag hissas kommunflaggan illustrerad med Sankta Ragnhild framför Stadshuset.

På flaggstängerna vid Mälarbron och i Stadsparken hissas de flerfärgade flaggorna med kommunvapnet och texten Södertälje kommun. På Storgatan vid Stortorget vajar Centrumföreningens flagga.

Kringelfestivalen, valet till Europaparlamentet, Pridefestivalen är exempel på lokala flaggdagar. 

Särskild flaggning

Organisationer, föreningar, företag och kommunala verksamheter kan ansöka om särskild flaggning. 

Det är stadsdirektören som fattar beslut om flaggningen godkänns. Särskild flaggning kan handla om idrottstävlingar, sorgedagar med mera. Det går inte att ha särskild flaggning på allmänna eller lokala flaggdagar.

För att ansöka om särskild flaggning bör du vara ute i tid. Din ansökan ska vara inne tre veckor i förväg och ansökan görs på en blankett som Inre service i Stadshuset tillhandahåller.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta Inre service.