Livsmedel och dricksvatten
- Uppdaterad: 2021-04-08
- Lyssna på sidan
- Skriv ut
- Dela

Grunden i livsmedelslagstiftningen är att den som erbjuder konsumenter livsmedel också ansvarar för att dessa livsmedel är säkra och rätt märkta. Livsmedelsföretaget ansvarar alltså för att konsumenten får rätt information om maten och inte blir sjuk av den. Tänk på att även annat än mat räknas till livsmedel, som till exempel snacks, snus och dricksvatten.
Den svenska livsmedelskontrollens mål är att se till att lagstiftningen följs, så att konsumenterna får säkra livsmedel, inte blir lurade om vad maten innehåller och att informationen om maten är enkel att förstå. På följande sidor hittar du information och stöd för dig som behöver veta hur du ska hantera livsmedel på rätt sätt. Du hittar också information om hur du sätter upp ett egenkontrollprogram för att stödja ditt arbete för att uppnå säkra livsmedel och följa lagstiftningen.
- Senaste nytt inom livsmedels- och dricksvattenkontroll
-
* 2021-03-26 Nu finns ett uppdaterat informationsblad om Allmänt om allergener och en mall som du som företagare kan testa personalen på att de kan ge rätt information om allergener till kunderna. Kontakta livsmedelskontrollen@sodertalje.se om du vill ha informationen.
* 2021-02-08 Nu finns ett informationsblad Allmänt om nedkylning och ett informationsblad Ursprungsmärkning kött i butik och ett informationsblad Märkning och presentation i charkdisk. Kontakta livsmedelskontrollen@sodertalje.se så skickar vi det till dig.
* 2020-11-27 Livsmedelskontrollens nyhetsbrev november 2020 är klart. Kontakta livsmedelskontrollen@sodertalje.se så skickar vi det till dig.
* 2020-04-30 Länkar till information om corona till livsmedelsföretagare: www.sodertalje.se/corona_livsmedel och www.sodertalje.se/corona_foretagare
* Här kommer länken till quizen del 1 om: personlig hygien
* Från den 1 januari 2019 har vissa sanktionsavgifter införts för livsmedelsverksamheter. Även fängelsestraff har införts i straffskalan för vissa brott. Reglerna innebär att du som startar eller övertar en livsmedelsverksamhet kan få betala en sanktionsavgift på upp till
75 000 kr om du inte gör en anmälan om registrering. Kontakta gärna någon av våra inspektörer om du har frågor kring de nya reglerna. Du når oss via kontaktcenter, telefon 08-523 010 00 eller e-post livsmedelskontrollen@sodertalje.se Mer information finns även i nedanstående länk till informationsbladet sanktioner. - Nyhetsbrev livsmedel (425,22 kB)
- Nyhetsbrev dricksvatten (142,28 kB)
- Sanktioner (85,21 kB)
- Blanketter och e-tjänster
-
Anmälan om upphörande av livsmedels- eller dricksvattenanläggning finns som e-tjänst, se Självservice på startsidan. Du behöver då tillgång till bank-ID.
- Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning.pdf (2,17 MB)
- Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning.pdf (116,37 kB)
- Anmälan om upphörande av livsmedels- eller dricksvattenverksamhet (63,34 kB)
- Kontakt för denna sida
- Miljökontoret
- 08-523 010 00
- miljokontoret@sodertalje.se