All livsmedelsverksamhet måste kontrolleras enligt lag, kontrollen finansieras genom avgifter som företagen betalar. Timtaxan fastställs varje år av Kommunfullmäktige, här är aktuell livsmedelstaxa.
För att räkna ut antalet kontrolltimmar använder livsmedelskontrollen Livsmedelsverkets riktlinjer. De har en modell för riskklassning och beräkning av kontrollfrekvens för livsmedelsföretag. Du kan läsa mer under rubriken Avgifter på Livsmedelsverkets webbplats. Livsmedelsverket
Det finns tre slags avgifter:
Avgift för registrering
När du öppnar eller tar över en verksamhet tar miljökontoret ut en engångsavgift för den tid det tar att registrera företaget. Om företaget meddelar i anmälan att det är en ny verksamhet som kommer starta inom 3 månader kommer vi att fakturera utöver avgiften för registrering också för riskklassning och den första kontrollen, enligt kommunens livsmedelstaxa. I de fall anmälan inte är komplett eller innehåller felaktig adress, fakturaadress eller liknande, debiteras en tilläggsavgift på 0,5 timmar.
Avgift efter utförd kontroll (Efterhandsdebitering)
Från och med 2024 kommer all offentlig kontroll av livsmedel efterhandsdebiteras.
Efterhandsdebitering innebär att livsmedelsföretag får betala sin kontrollavgift efter genomförda kontrollbesök. Årlig kontrollavgift upphör. Företaget kommer inte få en faktura för livsmedelskontroll i början av året om ingen kontroll är utförd det året. På detta sätt blir det en tydligare koppling mellan utförd kontroll och betalning.
Kontrollfrekvens
I beslutet om kontrollfrekvens framgår det hur ofta vi kommer att göra kontroll i din verksamhet under en 5 års-period. I kontrollen ingår förutom inspektionen på plats också tiden för förberedelser och efterarbete. Alla verksamheter får inte besök varje år eftersom kontrolltiden varierar beroende på risk, omfattning, erfarenhet med mera.
Kontrollavgiften ska täcka miljökontorets kostnader för den kontroll som ska utföras. Avgiften varierar beroende på veksamhetens risk och storlek:
- En verksamhet i sista led (SL), exempelvis en restaurang, butik, café betalar vanligtvis för 3,5 kontrolltimmar.
- En verksamhet i tidigare led (TL), exempelvis en grossist eller tillverkare betalar vanligtvis för 5 timmar.
- En dricksvattenanläggning (DV) betalar vanligtvis för 4 kontrolltimmar.
- Ett huvudkontor (HK) betalar vanligtvis för 5 timmar.
Även miljökontorets erfarenhet av verksamheten har betydelse. En välskött verksamhet kan få lägre avgift, en bristfällig verksamhet kan få högre avgift.
Avgift för extra kontroll
Om livsmedelskontrollen hittar brister måste livsmedelskontrollen följa upp dem, om de inte åtgärdas under besöket. För den tiden tar livsmedelskontrollen ut en extra avgift enligt kommunens livsmedelstaxa. Kontrolltiden vid befogade klagomål debiteras också.