Hurra för Helga – 106 år idag!

Idag är det en speciell dag på Heijkensköldska Gården. I skuggan på uteplatsen bjuds det på tårta och sång för att fira Helga som fyller 106 år.

Personalen har dukat upp fint under träden och parasollerna denna ljuva sommardag. Helgas son Uno med fru och barn är på plats för att fira tillsammans med personalen. Under firandet får vi höra om Helgas liv.

Helga är född i Berlin och kom till Sverige 1937 efter att hon träffat sin blivande man Bertil. Bertil arbetade på Distra, Astras distributionsbolag och var på arbetsresa i Tyskland när de två träffades och kärlek uppstod. Först flyttade paret till Göteborg och sedermera till Stockholm.  Sonen Uno minns när de till slut kom till Södertälje - 30 juni 1954. Samma dag inträffade nämligen en total solförmörkelse.

När Helga kom till Sverige fanns inte allmänna kurser i svenska för invandrare. Språket lärde hon sig genom att läsa tidningar och böcker. Helga var mycket förtjust i vandring och passade på under de många sommarvistelserna i Alperna att vandra med hela familjen. Helga har ett barn, tre barnbarn, 9 barnbarnsbarn och 3 barnbarnbarnsbarn. 

Under dagens firande berättar barnbarnen som är på plats om sin farmor som alltid fanns nära, som tog hand om dem under deras uppväxt och var deras trygga pelare. Speciellt minns de hennes goda mat och då framför allt Kaiserschmarrn, rullade pannkakor som serverades med socker och någon god sylt.

Helgas man Bertil blev 101 år och gick bort för 10 år sedan. Makarna klarade sig själva och skötte vardagen tillsammans länge – med promenader eller busstur till affären för att handla. Helga hade efter makens bortgång hemtjänst ett tag och har nu bott på Heijkensköldska gården i två år.

På äldreboendet läser Helga gärna veckotidningar och ser på TV. Personalen ler varmt när de pratar om henne och berättar att hon är noga med håret, kläderna och med etikett - kniv och gaffel samt servett ska det vara när det är dags för mat. När det serveras middag dricker hon gärna ett glas rött vin till maten.

Idag avslutas födelsedagen just med middag tillsammans med Helgas grannar på boendet. De ser fram emot att också få fira henne med sång, mat och tårta - vilket fulländar dagens festligheter.