Brottutsatt - målsägande

Du är välkommen till oss för att prata om hur brottshändelsen har påverkat dig.

Många unga människor utsätts för brott. Att drabbas av en sådan händelse kan vara kränkande och påverkar även människor på olika sätt. Det är vanligt att känna sig rädd, arg och ledsen. Ofta dyker det upp frågor som: ”Varför just jag? Ska jag anmäla? Vad händer i polisutredningen? Vad innebär en rättegång?” Då kan man behöva någon att prata med.

Reaktioner

Vanliga reaktioner när en person utsatts för brott kan t.ex. vara sömnsvårigheter, svårt att koncentrera sig och dålig aptit. Du kan känna dig otrygg och rädd och många känner skam, skuld och ilska.

Praktisk hjälp

Du kan få hjälp i kontakten med polis, åklagare, försäkringsbolag eller med andra instanser som arbetar mot dem som utsatts för brott.

Rättegångsstöd

Vi erbjuder förberedande samtal inför en rättegång och information om vad som händer under en huvudförhandling. Du kan få möjlighet att tillsammans med någon från oss gå och titta på en rättegång.

Ta kontakt med domstolen i god tid om du är rädd för någon, till exempel den som är åtalad för brottet eller om du av någon anledning tycker att det är extra obehagligt att prata inför någon särskild person i salen. Det kan då ibland bestämmas att den personen som du är rädd för får lämna salen under ditt förhör och sitta i ett annat rum och lyssna på vad som sägs. Det brukar finnas möjlighet att få vänta i ett särskilt rum där målsäganden (brottsoffer) och vittnen får vistas om man inte vill sitta och vänta i den vanliga vänthallen. Säg till i receptionen så brukar det ordna sig.

Kontakta oss så kan vi tillsammans göra något åt dessa reaktioner och känslor!