Program för åk 7 - 9
Dela

Foto: Njutafilms, från filmen Forever
Programutbud för åk 7–9. Bokning av program sker via webbokningen under en begränsad tid inför varje termin, se menyn - Boka program här.
Bokningen för hösten 2025 är öppen 25 april - 24 augusti.
Program för åk 7 - 9
Forever - en svensk film - på Estrad för åk 8-9 expand_less expand_more
Forever
Under 2024 utsågs Forever av en ung filmjury som årets bästa skolfilm med motiveringen att det är en spännade film där unga lätt kan relatera till filmens karaktärer - en film om vänskap, viktiga val i livet och om att inte ge upp sina drömmar.
Mila och Kia har varit bästa vänner och lagkamrater så länge de kan minnas. När tjejerna får en ny fotbollstränare i hårdsatsande Lollo börjar de sakta glida isär.
Mila som drömmer om att bli fotbollsproffs och spela Gothia Cup ser äntligen sin chans att lyckas – men är det värt att offra sin bästa vän för att vinna till varje pris?
Filmen har svenskt tal och är textad på svenska.
Trailer: Forever
Filmhandledning: Forever
Målgrupp: åk 8-9
Publikantal: max 200
Speltid: 100 minuter
Spelplats: Estrad, Stadshuset
Datum & tid:
Tisdag 14 oktober kl.12.30
Lyssna på mig! - en norsk film - på Estrad för åk 7 expand_less expand_more
Lyssna på mig!
Äntligen sommarlov! Det enda tonåringen Mahmoud önskar sig är att koppla av. Men då kommer farbror Ji på besök från Pakistan.
Det är en stekhet sommar i förorten. 15-årige Mahmoud fördriver tiden på en parkbänk. Tillsammans med sin enögda vän Arif väntar de på att något ska hända. Han har inte sökt något sommarjobb, för vem kommer anställa en “East Side Paki” som dessutom heter Mahmoud Mahroof?
Då avslöjar Mahmouds lillebror att han bär på en hemlighet och deras pakistanske farbror kommer på besök.
Filmen har norskt tal och textad på svenska.
Trailer: Lyssna på mig!
Filmhandledning: Lyssna på mig!
Målgrupp: åk 7
Publikantal: max 200
Speltid: 86 minuter
Spelplats: Estrad, Stadshuset
Datum & tid
Måndag 13 oktober kl.09.15
Black Girl Rising med Livet Bitch! Scenkonst - på Sagateatern för åk 8-9 expand_less expand_more
Black Girl Rising
Livet Bitch! Scenkonst presenterar Black Girl Rising - ett gästspel från Australien.
Black Girl Rising är en häpnadsväckande en-kvinnas show som avslöjar de dolda hälsoeffekterna av rasism. Genom en mix av stand-up komedi, teatraliskt berättande och spoken word-poesi och handritad animation, dissekerar denna show stereotyper med skratt, tårar och allt däremellan.
Linnea Tengroth underhåller, provocerar och utbildar genom att beskriva sina egen erfarenheter av att växa upp över kontinenter. I en verkligt provocerande och personlig upplevelse försätter Linnea publiken i osäkerhet - där vita privilegier inte längre är normen och i ett tillstånd där den svarta flickan äntligen kan resa sig.
Black Girl Rising tilldelades Bästa nya verk på Emerging Artist på 2024 Melbourne Fringe Festival.
Medverkande: Linnea Tengroth
Föreställningen spelas på engelska.
Recension - Melbourne Fringe Theatre-domare
Ett fängslande, informativt, kick-ass pjäs berättad av en fantastisk artist.
En lysande show... den är gripande, rolig, provocerande och vital teater.
Djärv, självsäker, viktig...det kommer du inte att bli besviken.
Trailer: Black Girl Rising (publiceras senare)
Produktion: Black Girl Rising - Livet Bitsch! Scenkonst
Målgrupp: åk 8-9
Språk: spelas på engelska
Publik: max 70
Speltid: 70 minuter
Spelplats: Sagateatern vid Maren HITTA DIT
Datum & tid:
Torsdag 6 november kl.13.00
Fredag 7 november kl.13.00
Den sköna Zumurrud med Fabula Storytelling - på skolan för åk 7-9 expand_less expand_more
Den sköna Zumurrud
En föreställning hämtad ur Tusen och en natt, med scenberättaren och musikern Frida Spång.
Zumurrud lever som slavinna i ett patriarkat. Men hon väntar inte på att en man ska komma och rädda henne, utan tar saken i egna händer. Hon kämpar sig hela vägen upp på kungatronen, för att utkräva sin blodiga hämnd.
I den arabiska sagoskatten ”Tusen och en natt” finns berättelser som ofta censurerats när erotik, blod och tabun tagit plats. Bland dem finns den vindlande och spännande historien om ”Den sköna Zumurrud”. Lyssnarna bjuds här in till ett föreställning fylld av humor, sensualitet och okuvlig revolt mot könsförtryck.
Frida Spång, berättare, skådespelare och musiker sedan femton år, tar med lyssnarna på ett feministisk äventyr från 800-talet, som visar att unga kvinnors kamp inte bara utkämpas i vår tid här i väst. Välkommen att följa Zumurrud på hennes väg mot triumf över förövarna!
Berättare: Frida Språng
Produktion: Fabula Storytelling
Målgrupp: åk 7-9
Publik: max 50
Speltid: 50 minuter
Spelplats: på skolan
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.30
Krav på spelplats: Två föreställningar per dag spelas på samma skola i samma rum. Föreställningen kan spelas i ett vanligt rum som tex ett klassrum, samlingsrum eller liknade. Rummets takhöjd måste vara minst 2m och spelytan minst 3x3 meter.
Inför första föreställningen: Frida kommer till skolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och en personal från skolan tar emot när hon kommer.
Efter andra föreställningen: Frida behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker.
Datum:
Onsdag 24 september
Torsdag 25 september
Sticker ut tills passar in med Teatteri Sydänkäpy - på skolan för åk 7-9 expand_less expand_more
Sticker ut tills passar in
Vi skriker på uppmärksamhet via alla möjliga kanaler för att bli accepterade av varandra. Föreställningen är ett fönster direkt in i ett liv präglat av beslut, viljor, lärdomar och språkbarriärer.
Hur hittar man sin identitet som tonåring i ett samhälle som går i ultrarapid, där allt kan förändras inom loppet av sekunder baserat på olika bra och dåliga beslut. Vilka hinder i livet kan vi övervinna om vi bara vågar och tror på oss själva.
"Sticker ut tills passar in" är en resa där rap artisten Jesse P skildrar ungas jakt på sin identitet oavsett bakgrund. Med hjälp av levande rapmusik och storytelling är föreställningen en crossover av en självbiografi och en modern urban musikal.
Texterna är verklighetsbaserade och fångar även den unga publiken. All musik i föreställningen är anpassad för att krossa fördomar om hur rap ska låta med svordomar och negativa influenser ur samhället och bygger istället på Storytelling som fördjupar och fångar verkligheten ur ett annat perspektiv.
Tanken är att inspirera och förstärka viljan att tro på sig själv. Visa att det du är idag måste du inte vara imorgon, om du jobbar hårt och tror på något så kan även du uppnå dina drömmar.
Framförs på svenska, finska eller tvåspråkigt.
Medverkande: Jesse P
Produktion: Teatteri Sydänkäpy
Målgrupp: åk 7-9
Publikantal: max 80
Speltid: 40 minuter
Spelplats: på skolan.
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.15
Krav på spelplats:
Två föreställningar per dag spelas på samma skola och i samma rum. Föreställningen kräver ett vanligt rum på minst 4x4 meter och plats för publiken.
Inför första föreställningen: Jesse kommer till skolan kl.08.00 innan första föreställningen för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning. En personal från skolan tar emot när han kommer.
Efter andra föreställningen: Jesse behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker.
Datum:
Tisdag 23 september
Onsdag 24 september
Möss och Människor med Oktoberteatern - på Castorteatern för åk 9 expand_less expand_more
Möss och Människor
Nobelpristagaren John Steinbecks klassiker från 1937 i ny översättning av Jonas Holmberg är en historia om den lilla människans kamp för överlevnad i en värld utan rättigheter.
”Folk som vi, som bara drar omkring och arbetar där det finns jobb, är de ensammaste i världen” säger Lennie, och John Steinbeck borde veta, han var själv jordbruksarbetare i 20-talets USA.
Det handlar om vänskap, längtan efter ett anständigt liv och en plats att få kalla för hemma.
Möss och människor är inte bara en milstolpe inom den amerikanska litteraturen, utan även en tidlös berättelse om att våga drömma stort när världen utanför är mörk.
Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: åk 9
Publikantal: max 70
Speltid: publiceras senare
Spelplats: Castorscenen nere vid Maren (Oktoberteatern)
Speldagar:
7-9 oktober
15-16 oktober
22-24 oktober
4-7 november
Bokas inte via detta bokningssystem! skolor i Södertälje kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se
För att Oktoberteatern ska kunna reservera platser till er ska ni i mailet skriva namn och telefonnummer till den som bokar och från vilken skola, vilken klass/årkurs och antal elever respektive vuxna som ni önskar platser till.
Information om - Skolprogram på Konserthuset i Stockholm expand_less expand_more
Skolprogram på Konserthuset i Stockholm
Grunden i Konserthusets verksamhet för skolor är de återkommande skolkonsertveckorna, som varje säsong erbjuds olika åldersgrupper. Den här verksamheten har, tillsammans med familjekonserterna, varit igång ända sedan 1917!
Skolkonserterna erbjuds helt utan kostnad.
För förskoleklasser och lågstadieklasser finns konserter med Kungliga Filharmonikerna. För förskolan, mellanstadiet, högstadiet och ibland gymnasiet görs särskilda satsningar – ibland med Kungliga Filharmonikerna och ibland med andra medverkande.
På visningar får eleverna lära sig mer om hur en symfoniorkester fungerar och vilka instrument som ingår. Lite äldre elever erbjuds studiebesök och kan få vara med när Kungliga Filharmonikerna repeterar. I samarbete med Region Stockholm arrangeras det även inspirationsdagar som ger lärare vägledning om hur musik kan användas i undervisningen.
Läs mer och BOKA era platser på: För skolor - Konserthuset i Stockholm
Spelplats: Konserthuset i Stockholm
Skolkonserterna erbjuds helt utan kostnad.
Pia Johansson
Producent
Södertälje stadsscen
Tel: 08 - 523 022 82
pia.a.johansson@sodertalje.se
Kastor, min bror med Oktoberteatern
28-29 april på Castorscenen
6-9 maj på Castorscenen
13-16 maj på Castorscenen
20-23 maj på Castorscenen
27-28 maj på Castorscenen
Bokningen för hösten 2025 är öppen 25 april - 24 augusti.