Soltorp- sommarhus 1950-tal

För att lindra bostadsbristen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet uppmuntrades byggandet av en ny typ av bostäder, egnahemsvillor med en liten trädgård. Museets hus Soltorp är byggt i den traditionen. Det är det enda huset i Torekällbergets stadskvarter som inte har stått i Södertälje centrum. Huset har stått i Hagabergs egnahemsområde.

Huset Soltorp är flyttat från Vårvägen 14 i Hagaberg i Södertälje. Flytten gick av stapeln den 29 september 2005. Husets fraktades genom staden i två delar och sattes ihop på museet. Även vedboden med torrdass och förråd följde med.  

Soltorp är märkligt välbevarat sedan det byggdes. Vatten har aldrig dragits in och inga större förändringar har skett varken till det yttre eller inre.

Huset består av ett rum och kök, veranda och ett litet sommarrum på vinden.  Under verandan finns en liten matkällare där trädgårdens skörd kunde fövaras. Till denna typ av hus hörde alltid en trädgård där man kunde odla lite för självhushåll. Museet flyttade också med de växter som fanns i trädgården.


På tomten i Hagaberg har ett nytt hus uppförts.