Holmbergska sommarvillan- 1885

Under andra halvan av 1800-talet var Södertälje en vida berömd badortsstad. Rika sommargäster från Stockholm och andra orter vistades här för att nyttja badinrättningen som då låg i det vi i dag kallar Badparken, men också därför att klimatet ansågs hälsosamt. Holmbergska villan var en av de största sommarvillorna. Idag kan ni se Holbergska villans matsal och veranda på Torekällberget. Ingång via Handelsboden.

1885 uppförde den framgångsrika byggmästaren Jöns Peter Holmberg från Stockholm en sommarvilla i sluttningen mot södra kanalen på Värdsholmen snett ovanför dagens gästhamn. Villan hade 11 rum och var uppförd i den då moderna schweizerstilen, huset var rikt utsmyckat med snickerier och oregelbundet till sin form. Huset ritades av Ernst Haegglund som också ritat bl a stadshotellet i Södertälje. På nedre botten fanns matsal, blomsterrum, herrum, sängkammare, fruns kabinett och jungfrukammare. På övre våningen fanns fem sovrum. Holmberg som var född i Skåne fraktade upp gäss från Skåne för att kunna bjuda sina gäster på. Det har hävdats att sommarresidenset saknat motstycke i landet.

På museet finns en del av huset, matsalen. Matsalen har en påkostad inredning som redan på den tiden gick utöver det vanliga. Rummet är inrett i en ovanlig blandning av nygotik och nyrenässans och väggarna har nertill boaseringar och upptill falska gobelänger. Bordet, stolarna och pianot är specialdesignade för rummet. För inredningen stod den då berömde teaterdekoratören Carl Grabow som också gjort inredningen på operan i Stockholm och Uppsala universitets aula.

Flytten

Matsalen och blomsterrummet i villan donerades till Torekällberget av Scania –Vabis som skulle bygga personalbostäder på tomten. Huset sågades isär och transporterades en natt i april 1966 på en specialbyggd scania-lastbil genom staden.