Ny passage under Södertälje kanal

Nästan all bil- och lastbilstrafik till, från och genom Stockholmregionen går i dag via Europavägarna E4 och E20 över Södertälje kanal. Det innebär att störningar, olyckor och kriser på eller i närhet till bron kan få omedelbara, stora konsekvenser både för Stockholm och Mälarregionen, och därmed för hela landet. Nu pågår planer för en ny passage i tunnel, i syfte att skapa en mer robust infrastruktur och därmed en tryggare och säkrare region och nation.

Under de senaste åren har vi sett ett försämrat säkerhetspolitiskt läge och flera exempel på nationella kriser. Sverige är dessutom medlem i Nato, vilket ställer nya krav på vår infrastruktur. Transportsektorn, till exempel, behöver utveckla och stärka sin förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner vid olika typer av kriser, vid höjd beredskap och i krig. Vidare ska Sveriges säkerhetspolitik garantera landets oberoende och självständighet, bevara vår handlingsfrihet och upprätthållasamhällsviktiga funktioner under alla typer av kriser. Det är avgörande för Sverige.

Den befintliga passagen över Södertälje kanal är en av landets mest sårbara vägsträckor. Brooloyckan 2016 orsakade skador på fundamenten, vilket visade hur känslig trafiken i regionen är för störningar. De ekonomiska kostnaderna, näringslivets förluster och de samhällsfunktionella konsekvenserna blev omfattande. Liknande olyckor har skett även tidigare.

En ny passage i tunnel skapar ett mer robust vägnät med de alternativ som krävs för att klara framtida påfrestningar. Det skulle även säkra näringslivets och regionens tillväxt och kompetensförsörjning. I Södertälje har några av landets största företag sin huvudkontor, som Scania, AstraZeneca och Volkswagen. I dag arbetspendlar över 26 000 personer till Södertälje, och 17 000 från kommunen. En ny passage gör landets infrastruktur både säkrare och mer effektiv, och ökar därför tryggheten och säkerheten för både för människor och företag – i vardagen och i en krissituation. 

Kommunen har utfört omfattande tekniska utredningar som visar att projektet är tekniskt genomförbart. Det, tillsammans med samhällsekonomiska kalkyler och effektredovisningar, utgör ett starkt planeringsunderlag.

En ny passage under Södertälje kanal är  en av fem prioriterade objekt inom Södertörnssamarbetet – ett samarbete mellan de åtta kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge,Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö. Södertäljeföretag som Scania, AstraZeneca och Volkswagen arbetar också för en passage under Södertälje kanal.

I mars 2025 gav regeringen i uppdrag till Trafikverket att ta fram ett förslag på ny nationell plan för vägtransportsystemet för tidsperioden 2026-2037. Riksdagen ska, enligt regeringens direktiv, kunna fatta ett beslut om denna nya nationella plan under senvåren 2026. Passagen under Södertälje kanal behöver vara en del av det beslutet för att kunna genomföras. 

 

Vanliga frågor:

Detta har varit aktuellt tidigare. Vad har förändrats nu? expand_less expand_more

Behovet av en ny passage har ökat kraftigt. Under de senaste åren har vi sett ett försämrat säkerhetspolitiskt läge och exempel på nationella kriser. Sverige är dessutom medlem i Nato, vilket ställer nya krav på vår infrastruktur. Transportsektorn, till exempel, behöver utveckla och stärka sin förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner vid olika typer av kriser, vid höjd beredskap och i krig.​ Sverige behöver säkra vår beredskap och handlingsfrihet. Den här passagen och vägsträckan måste helt enkelt vara effektiv – alltid.  

Vilka är fördelarna med en ny passage? expand_less expand_more

Den nuvarande passagen är hårt belastad. Vi har sett vad som kan ske om den skadas eller drabbas av störningar. Broolyckan 2016, till exempel, orsakade skador på fundamenten, vilket visade hur känslig trafiken i regionen är för störningar. De ekonomiska kostnaderna, näringslivets förluster och de samhällsfunktionella konsekvenserna blev omfattande.

En ny passage i tunnel skapar ett mer robust vägnät med de alternativ som krävs för att klara framtida påfrestningar. Det gör landets infrastruktur både säkrare och mer effektivt – i vardagen och i en krissituation. Det gör även regionen tryggare och smidigare för oss som bor här.

Vad skulle en ny passage innebära för just Södertälje? expand_less expand_more

Utöver de stora fördelarna för hela landet och för Sveriges beredskap så säkrar vi näringslivets kompetensförsörjning. Det blir enklare att ta sig till och från arbetsplatser i Södertälje. Det är en förutsättning för näringslivets och kommunens fortsatta tillväxt. Dessutom skapar en mer robust passage ökad kapacitet för kollektivtrafik, och avlastar trafik från de centrala delarna av Södertälje stadskärna. Det i sin tur förbättrar luftkvaliteten och stadsutvecklingen, med ökad bostadsbyggnation, fler arbetsplatser, mötesplatser och grönområden.

En sammanställning av nyttan med en ny passage visar att, till exempel:

  • Redundans vid avstängning

Restidsförluster vid avstängning beräknas minska med ny tunnelpassage. Även andra effekter som minskad pålitlighet, omvägar, kostnader för sjöfart, kollektivtrafik och vägarbeten kan antas minska.

 

  • Totalförsvarsberedskap

En störd eller otillförlitlig transportinfrastruktur kan hindra militär och civil beredskap. Redundans genom att ha flera parallella passager är ett sätt minska risker för störningar och att försvåra för andra aktörer att påverka kommunikationerna vid kris eller krig.

 

  • Bostäder och befolkning

Möjlighet att påbörja detaljplaner till följd av minskad belastning på Mälarbron kan ge utrymme för närmare 3 000 nya lägenheter och en ökad befolkning på över 6 000 personer.

 

  • Arbetsmarknad och näringsliv

Tillkommande detaljplaner med verksamhetslokaler för kontor, butiker, restauranger, hotell och förskolor beräknas ge ett tillskott på omkring 4 000 arbetstillfällen. Dessutom tillkommer omkring 1 000 arbetstillfällen genom indirekta effekter.

  • Luftföroreningar och miljö

 Omfördelning av trafik väntas öka luftkvaliteten i områden där miljönormerna idag är överskridna, samtidigt som ökning uppstår i områden där miljökvalitetsnormer bedöms klaras. Sammantaget bedöms nyttan vara positiv.

Vad kostar det? expand_less expand_more

  Den senaste kalkylen visar på en total kostnad om 5–6 miljarder kronor.  

Hur ska tunneln se ut, och var ska den placeras? expand_less expand_more

Passagen anläggs under Södertälje kanal mellan Mälarbron och Södertäljebron. Tunneln utformas med två körfält i vardera riktningen i två separata tunnelrör, där ett körfält i vardera riktningen är kollektivtrafikkörfält. Körfältsbredden antas vara 3,5 meter. Den skyltade hastigheten genom tunneln sätts till 60 km/tim. Tunneln ansluts i öster med separata ramper vid trafikplats Moraberg samt lokalt/regionalt till Sagoleden via en ny cirkulationsplats. I väst ansluts tunneln dels i norr med en ny cirkulationsplats på Oxbacksleden, dels i söder med Nyköpingsvägen via en ny cirkulationsplats.