Vem vill du nominera till årets 5i12-pris?

Vit bakgrund med svart logga med texten fem i tolv

Känner du en person, förening eller organisation i Södertälje som står upp för människors lika värde – och som bidrar till att minska motsättningar mellan människor från olika kulturer? Nu kan du nominera en kandidat till 5i12-priset!

Den kandidat du nominerar ska ha ett engagemang som motverkar främlingsfientlighet och rasism, främjar medmänsklighet och motverkar motsättningar mellan olika kulturer och religioner. Engagemanget bör helst ske på frivillig basis. Du kan nominera en person, förening, organisation eller dig själv. Nomineringen är öppen till och med 21 november.

Samarbete med biblioteken

I år arrangeras 5i12-priset i samarbete med biblioteken i Södertälje. Biblioteken spelar en viktig roll vad gäller att lyfta fram olika språk och kulturer och erbjuda en mötesplats för samtliga medborgare. Samarbetet med biblioteken stärker de värden som 5i12-priset vill uppmärksamma. Som ett led i samarbetet är det nu möjligt att nominera inne på biblioteken i kommunen. Nytt för i år är också att prisutdelningen sker inne på Södertälje stadsbibliotek den 5 december.

Så här nominerar du:

  • Digitalt – mejla namn och motivering till utredarenheten@sodertalje.se
    Uppge även ditt eget namn, telefonnummer och mejladress.
  • Bibliotek och bokbuss – fyll i och lämna in nomineringsblankett som finns på biblioteken och i bokbussen.
  • Post – skicka ett brev med namn och motivering till ”Enheten för utredning och hållbarhet”, Södertälje kommun, 151 89 Södertälje. Märk kuvertet "5i12-priset". Även här behöver du uppge ditt eget namn, telefonnummer och eventuell mejladress.
  • Södertälje stadshus – du kan också lämna in ditt brev till Kontaktcenter i Södertälje stadshus, Nyköpingsvägen 26. 

Prisutdelning i Södertälje stadsbibliotek 

Finalister och vinnare utses av en jury bestående av Södertälje kommuns stadsdirektör, VD för Telge AB, kommunalråd (S), gruppledare (KD), representant från Länstidningen och representant från Polisen i Södertälje. Vinnaren av årets 5i12-pris presenteras tisdag 5 december klockan 11.55 under en prisutdelning i Södertälje stadsbibliotek.

Kontakt

Har du frågor om 5i12-priset och nomineringen? Kontakta utredarenheten@sodertalje.se

Bakgrund

Sedan 1993 har Södertälje varit en del av 5i12-rörelsen. Varje år hålls en manifestation och en prisutdelning där vi tillsammans står upp för människors lika värde.

5i12-priset delas ut till en person, förening eller organisation som gjort viktiga insatser för att motverka utanförskap och som bidragit till medmänsklighet och solidaritet. I Södertälje delas priset ut av Södertälje kommun, Länstidningen och Polisen i Södertälje.

Rörelsen har sitt ursprung i Härnösand där den bildades i slutet av 1980-talet efter några tragiska dödsfall och uppblossade våldsamheter mellan ortsbor och flyktingar. Namnet anspelar på klockan, fem i tolv – att det är hög tid att göra något innan det är för sent. ”För människors lika värde och mot främlingsfientlighet och rasism”. Läs mer om 5i12-rörelsen

Tidigare vinnare

2022 – Södertälje Basketbollklubb
2021 – Södertälje Simsällskap
2020 – Läxhjälpen 
2019 – FUB Södertälje/Nykvarn
2018 – KRIS Södertälje
2017 – RFSL Södertälje
2016 – Kyrkorna i Södertälje
2015 – Läsa för integration
2014 – Tillsammans för Södertälje
2013 – El Sistema Södertälje