Borgerlig vigsel

Vill ni gifta er borgerligt i Södertälje?  Det kan ni enkelt boka själva. En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. Beställ hindersprövning samt vigselintyg från Skatteverket för att sedan boka en tid.

Så här gör du för att ansöka om borgerlig vigsel:

Steg 1: Beställ hindersprövning och vigselintyg

Steg 2: Starta e-tjänsten

Steg 3: Bifoga hindersprövning och vigselintyg i e-tjänsten

Steg 4: Välj tid och datum för vigsel

Hindersprövning expand_less expand_more

Innan vigseln behöver ni fylla i och lämna in ansökan om hindersprövning till Skatteverket. Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:

  • Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er.
  • Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
  • Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er.

Dessa hinder gäller om ni ska gifta er i Sverige, även om ni inte är svenska medborgare eller bor i Sverige.

Blanketten heter: Hindersprövning – Ansökan och försäkran (hindersprövning). Ni hittar den på Skatteverkets webbplats. Länk till Skatteverket blanketter, (öppnas i ett nytt fönster)
Ni kan också hämta blanketten på kommunens lokala skattekontor som finns i Södertälje på Nygatan 20.

Blanketterna lämnas in till Skatteverket och efter några veckor får ni två intyg hemskickade: Intyg vigsel och Intyg hindersprövning.

Byte av efternamn expand_less expand_more

Var och en av makarna behåller sitt efternamn vid vigsel. Den som vill byta efternamn ska göra en ansökan till Skatteverket. Information om byte av efternamn finns på www.skatteverket.se.

Kostnad för vigsel expand_less expand_more

Från och med den 1 mars 2010 tar Södertälje kommun ut en administrationsavgift på 500 kronor för de par som vill viga sig och där ingen av personerna är folkbokförda i Södertälje kommun.

Södertälje kommun skickar en faktura till en av parterna.

Vigsel i Rådhuset expand_less expand_more

Kommunen har fasta tider för vigsel varje helgfri lördag i rådhuset vid Stora Torget i Södertälje med en i förväg utsedd vigselförrättare. 

Vill ni viga er på detta sätt går ni in på e-tjänsten för bokning av borgerlig vigsel. Ni ska även skicka in intygen om vigsel och hindersprövning senast 2 veckor innan vigseltillfället. E-tjänsten hittar ni här.

Utöver brudparet och vittnena får 19 personer närvara . Rummet är för litet för att tillåta fler besökare. Rådhuset har inte ramp för rullstol.

Vigsel på annan plats som ni själva valt expand_less expand_more

Väljer ni att inte viga er i rådhuset en lördag måste ni själva boka en vigselförrättare och tillsammans komma överens om tid och plats. Ta kontakt med Kontaktcenter så får ni namn och telefonnummer till möjliga vigselförrättare. 

Ni kan även gå in på Länsstyrelsen Stockholms webbsida och titta under rubriken Vigselförrättare. Där kan ni hitta namn och telefonnummer till vigselförrättare i Södertälje. Länsstyrelsen Stockholm, vigselförrättare (extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

I samband med bokning behöver ni skicka in intygen om vigsel och hindersprövning, samt namn på två vittnen och era kontaktuppgifter. Dessa handlingar skickas till Kontaktcenter i Södertälje Kommun.