Borgerlig vigsel

Planerar ni att gifta er? Här finns all information ni behöver.

Vad ska ni börja med?

1. Först behöver ni fylla i och lämna in ansökan om hindersprövning. Blanketten heter: Hindersprövning – Ansökan och försäkran (hindersprövning). Ni hittar den på Skatteverkets webbplats. Länk till Skatteverket blanketter, (öppnas i ett nytt fönster)
Ni kan också hämta blanketten på kommunens lokala skattekontor som finns i Södertälje på Nygatan 20.

2. Var och en av makarna behåller sitt efternamn vid vigsel. Den som vill byta efternamn ska göra en ansökan till Skatteverket. Information om byte av efternamn finns på www.skatteverket.se.

3. Blanketterna lämnas in till Skatteverket och efter några veckor får ni två intyg hemskickade: Intyg vigsel och Intyg hindersprövning.

Från och med den 1 mars 2010 tar Södertälje kommun ut en avgift på 500 kronor för de par som vill viga sig och där ingen av personerna är folkbokförda i Södertälje kommun.

Södertälje kommun skickar en faktura till en av parterna och avgiften ska vara betald i god tid före vigseldatumet.

Vigsel i Rådhuset

Ni kan välja att viga er på fast utsatt tid på en lördag i Rådhuset i Södertälje eller själva välja tid och plats.

Vigsel i Rådhuset

Kommunen har fasta tider för vigsel varje helgfri lördag i rådhuset (vid stora torget) med en i förväg utsedd vigselförrättare. Vill ni viga er på detta sätt kontaktar ni Kontaktcenter och bokar en tid för vigsel. Ni ska även skicka in intygen om vigsel och hindersprövning samt namn på två vittnen. Vigseln äger rum i rådhuset i ett rum där det får plats max 30 personer. Rådhuset har inte ramp för rullstol.

Vigsel på annan plats som ni själva valt

Väljer ni att inte viga er i rådhuset en lördag måste ni själva boka en vigselförrättare och tillsammans komma överens om tid och plats. Kontakta ansvarig i kommunen (se kontaktuppgifter) så får ni namn och telefonnummer till möjliga vigselförrättare. 

Ni kan även gå in på Länsstyrelsen Stockholms webbsida och titta under rubriken Vigselförrättare. Där kan ni hitta namn och telefonnummer till vigselförrättare i Södertälje. Länsstyrelsen Stockholm, vigselförrättare (extern länk, öppnas i ett nytt fönster)
Till ansvarig i kommunen skickar ni även in: intygen om vigsel och hindersprövning samt namn på två vittnen.

 

Skatteverket, blanketter