Gör din röst hörd!

Ungdomar har många idéer och ofta en vilja att vara med och påverka. Vi vill uppmana unga människor till engagemang, och inspirera till att göra sin röst hörd. Här visar vi några exempel på hur man som ung kan påverka politiker och komma med egna förslag.

Gör din röst hörd!

Med vår demokratifilm: Gör din röst hörd! vill vi öka ungas kunskap om att de kan vara med och påverka i samhället. Deras röster och åsikter är viktiga. Här hittar du filmen i två versioner på Youtube:

långa versionen 2:21 minuter, extern länk, öppnas i nytt fönster

korta versionen 59 sekunder, extern länk, öppnas i nytt fönster

Så här kan du föra fram din åsikt eller idé

Om du är över 18 år - rösta

Du måste ha fyllt 18 år senast på valdagen den 9 september 2018 för att få rösta i valet till kommun, landsting och riksdag.

Påverka i skolan genom elevrådet

Elever har rätt att vara med och säga vad de tycker om hur undervisningen fungerar och vad de tycker om resten av skolan, till exempel om skolgården, matsalen, elevkaféet. I skolans elevkår eller elevråd, kan eleverna samlas och prata om frågor som känns viktiga. Det är tillåtet att ha sådana möten under skoltid och rektorn ska lyssna på det som eleverna kommer fram till. Läs mer om elevråd:
Sveriges Elevråd - SVEA (extern länk, öppnas i nytt fönster)

Prata med en politiker

Vill du ställa en fråga eller har du ett förslag som du vill lämna till någon av de förtroendevalda politikerna i Södertälje kommun? Ta gärna kontakt med dem. Du kan prata med någon på Kontaktcenter, eller söka i förtroendemannaregistret, där finns kontaktuppgifter till alla förtroendevalda politiker.

Följ kommunen i sociala medier

Följ Södertälje kommun på Facebook och få koll på vad som händer i kommunen. Du kan ställa frågor och kommentera på vår Facebooksida. Södertälje kommun på instagram: @sodertaljekommun

Gå med i en förening

Det finns många olika föreningar i Södertälje. Föreningar kan ansöka om att få bidrag från kommunen. Som medlem i en förening kan du vara med och påverka föreningen och verksamheten. Här hittar du kommunens föreningsregister

Starta en förening

Du kanske själv vill starta en förening. Kommunen stödjer ideella föreningar. Till exempel kulturföreningar, idrottsföreningar, handikappföreningar, pensionärsföreningar och politiska föreningar. Här kan du läsa mer om hur du kan starta en förening: Starta ideell förening