Internationella kvinnodagen 2020

Bild som visar olika hållbarhetssymboler, vad som särskilt lyfts fram är den för  jämställdhet

Inför, under och efter internationella kvinnodagen söndag den 8 mars sker olika evenemang, seminarier och föreläsningar i Södertälje kommun. Fredagen den 6 mars delas årets jämställdhetspris ut. Nedan listas olika aktiviteter som du kan ta del av.

Under fredagen den 6 mars anordnas följande evenemang:

 

Fredagen den 6 mars

Frukostseminarium: Den gamla goda tiden?
En föreläsning om hur vi formar historieskrivningen ut efter de normer som vi har idag. En spännande dykning i Gotländsk historia och vikingatid med genusglasögonen på!

Föreläsare: Per Widerström, arkeolog vid Gotlandsmuséum

Klockan 08:30-09:30

Plats Stadshuset

Det bjuds på kaffe/te och smörgås.

Anmälan sker till utredarenheten@sodertalje.se, senast den 2 mars. Ange eventuella allergier.

 

Fredagen den 6 mars

Lunchpanel: Sport och jämställdhet och utdelning av Jämställdhetspriset
Spännande panelsamtal från olika delar av sportsverige! Panelen består av landslagsspelare från Södertälje Futsal Club, representant från RF-SISU Sörmland och från e-sporten Nicole Kjellberg från  organisationen Female Legends.

Evenemanget inleds med prisutdelning av årets jämställdhetspris.

Klockan 12:00-13:00

Plats Stadshuset

Vi bjuder på lättare lunch, ange eventuella allergier eller specialkost i din anmälan.

Anmälan sker till utredarenheten@sodertalje.se, senast den 2 mars. Ange eventuella allergier.

 

Fredagen den 6 mars

Kvällsevenemang: Peppfest för unga tjejer och icke-binära
För tredje året i rad hålls Peppfesten. Vi uppmärksammar internationella kvinnodagen med DJ, dansgolv, uppträdanden och mycket mer! Peppfesten ordnas i samarbete med Juventas ungdomsjour, Ung fritid, Nobina och Quality Hotel Park för tjejer och ickebinära mellan 13-19 år.

Klockan 18:00-21:00

Plats Quality Hotel Park

Det bjuds på mat och dryck. För mer information, kontakta din närmsta fritidsgård eller Juventas ungdomsjour.

 

 

Övriga evenemang

Förelsningar, planelsamtal, middag och dans
För tredje året i rad arrangerar kvinnonätverket Together en spännande och viktig kväll för att uppmärksamma internationella kvinnodagen.
Varmt välkommen på föreläsningar, panelsamtal med inspirerande kvinnor från Södertälje, workshops, dans, mat och livemusik med bandet Le trio Baghdad.

TORSDAGEN 5e MARS
Tid: 17:30 – 21:00
Plats: HOTEL SCANDIC SKOGSHÖJD

Anmäl dig senast 2/3 via QR-länken eller på www.bilda.nu/together

Inbjudan som PDF hittar du här: INBJUDAN

Föreläsning: Kvinnors väg till litteraturen
Emelie Lindström från Södertälje stadsbibliotek och Agneta Sommansson från Wendela Hebbes Vänners styrelse delar med sig av sin kunskap och erfarenheter om flickböcker och unga kvinnors läsning.

Gratis frukost för alla under 20 år. Biblioteket i samarbete med Wendela Hebbes Vänner.

SÖNDAGEN den 8 mars
Tid: 10:00 
Plats:
Wendela Hebbes hus, Vettersgatan 4
Mer information finns på bibliotekets hemsidaFöreställning: Täljes blivande brud
Fira internationella kvinnodagen med scenkonstkollektivet Livet Bitch! som gör lokalförankrad communityteater utifrån Södertäljes unga tjejer och kvinnors perspektiv. Nu spelas ytterligare två föreställningar av den uppmärksammade föreställningen Täljes blivande brud som lyfter hederskulturen i Södertälje. 

Speldatum och tider:
Söndagen den 8 mars kl. 16.00
Måndagen den 9 mars kl. 18.00
Plats:
Castorscenen, slussgatan 1,
Biljetter:
Bokas via ticketmaster.se
 
 

Kompetensutveckling för anställda i förvaltning och kommunala bolag
I samverkan med Södertälje sjukhus, Samordningsförbundet och Kvinnojouren Annfrid ordnas veckan efter internationella kvinnodagen två tillfällen för kompetensutveckling inom hedersrelaterat våld och våld i nära relation. 

Har du ett evenemang som du skulle vilja lyfta här? Maila till utredarenheten@sodertalje.se

 

Internationella kvinnodagen expand_less expand_more

Dagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen ”Andra internationalen”, initiativtagare var den tyska kommunisten Clara Zetkin och parollen var: Rösträtt för kvinnor ska ena vår styrka i kampen för socialism.

Den kvinnodagsfirande som numera har sanktionerats av FN är en ganska ”ung” företeelse. FN:s generalförsamling beslutade i en resolution 1977 att införa en gemensam kvinnodag.

Sedan 1978 finns den 8 mars på FN:s lista över högtidsdagar. I samband med FN:s ”erkännande” kan man säga att internationella kvinnodagen ändrades från kampdag till en opolitisk dag.

Regeringens jämställdhetsmål expand_less expand_more

Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Utifrån detta arbetar regeringen efter sex delmål:

  1. En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.
  2. Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
  3. Jämställd utbildning. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
  4. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.
  5. Jämställd hälsa. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor.
  6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

Mer om regeringens delmål för jämställdhet

 

Se även mål 5 i Agenda 2030 om Jämställdhet

Jämställdhetsintegrering expand_less expand_more

Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att uppnå ett jämställt samhälle. Strategin innebär kortfattat att ett jämställdhetsperspektiv ska införlivas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processen, av de aktörer som normalt sett deltar i beslutsfattandet.

Mer information hittar du på hemsidan: www.jamstall.nu