Björkmossen

Björkmossen vård- och omsorgsboende ligger i Ritorp, knappt 6 kilometer från Södertälje Centrum. Boendet är ett modernt vård- och omsorgsboende som riktar sig till dig som har ett omfattande fysiskt behov av vård och omsorg eller som har en demenssjukdom. Fotograf: Liza Simonsson

Fakta:

Byggår

2018

Storlek på boende

5 105 kvm, 7 200 kvm tomtyta

Driftform

Kommunal

Inriktning

Somatiskt vård- och omsorgsboende, demensboende

Antal avdelningar

6 stycken

Antal lägenheter

54 stycken varav 3 stycken är anpassade för parboende fördelat på tre våningsplan. Boytan på singellägenheterna är 32 kvm och på parboendelägenheterna 57,5 kvm.

Hitta hit

Adress: Skägglavsvägen 32, 152 52 Södertälje

Boendemiljö

Vårt boende har generösa umgängesytor både ute och inne. Varje våningsplan har två avdelningar med nio lägenheter grupperade kring ett stort gemensamhetsutrymme med kök, matsal, vardagsrum. Här samlas vi för social samvaro och för måltider, vill du hellre se på tv eller läsa tidningen går det utmärkt. Det finns stora balkonger på både fram- och baksida. På entréplan har vi en gemensam samlingssal där många av våra aktiviteter äger rum.

Lägenheterna har stora fönsterpartier med god utsikt. Här finns också en liten diskbänk och kylskåp samt handikappvänligt badrum med dusch samt höj- och sänkbar toalett och handfat.

Utemiljö

Vi har en stor lummig trädgård med både stenlagda ytor och gräsmatta. Genom trädgården går en promenadslinga och det finns flera sittgrupper utplacerade att stanna till vid en stund. Här finns också ett område med odlingslådor samt ett växthus för den som är trädgårdsintresserad.

Omgivningen består av natur, bostadshus och promenadstråk. Alldeles intill boendet ligger ett stort skogsområde.

Måltider

Lunch och middag tillagas i centralköket på Mariekällgården vård- och omsorgsboende. Här förbereds och tillagas maten från grunden och levereras till boendet i mattransportskåp. Tillbehör som ris, potatis, sallad och måltidsdryck förbereder medarbetarna i köket på respektive våningsplan. Frukost, mellanmål och kaffe förbereds och serveras på bostadsgrupperna.

Hos oss finns kostombud som ser till att miljön kring måltiden är ombonad, trevlig och harmonisk och att maten serveras aptitligt. Kostombuden samarbetar också med kommunens dietist så du får i dig den näring du behöver.

Aktiviteter

Vi erbjuder ett stort utbud av aktiviteter varje vecka och du väljer själv när du vill vara med. Återkommande aktiviteter är till exempel sittgympa, bingo eller massage. Tillsammans med din kontaktperson planerar ni även in individuella aktiviteter efter dina behov som till exempel lägga pussel, läsa en tidning eller gå på en promenad.

Personalens kompetens

På Björkmossen arbetar:

  • undersköterskor och vårdbiträden som bemannar boendet dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.
  • en fysioterapeut, en arbetsterapeut och tre sjuksköterskor dagtid måndag till fredag, övrig tid finns patrullen tillgänglig, för att tillgodose de hälso- och sjukvårdsbehov som finns. Läkare finns tillgänglig genom regionen, sjuksköterska beslutar om samt bokar besök om det är nödvändigt för anhöriga.
  • två resultatenhetschefer och en samordnare .

Vi har kontinuerlig och planerad kompetensutveckling av hälso- och sjukvårdspersonal, likväl som kompetensutvecklingsinsatser utifrån verksamhetens och medarbetarnas behov.

Hos oss finns flera medarbetare som utöver svenska talar flera språk. 

Kontakt med anhöriga

För oss är det viktigt att du som anhörig eller närstående kan känna delaktighet i boendet. Vi önskar ha en god kontakt med dig så att du ska kunna känna dig trygg med vår omvårdnad och service för din anhörig.

Telefonnummer enheter

Päron 1

08-523 029 25

Päron 2

08-523 029 47

Körsbär 1

08-523 029 05

Körsbär 2

08-523 029 14

Plommon 1

08-523 029 56

Plommon 2

08-523 029 63