Glasberga vård- och omsorgsboende ligger centralt i Glasberga sjöstad i utkanten av Södertälje med gångavstånd till Glasbergasjön. I närheten finns också fina grönområden med promenadvänliga gångvägar. Boendet består av 68 lägenheter och avdelningar med såväl demensinriktning som somatisk inriktning. Fotograf: Liza Simonsson

Fakta

Byggår

2012

Storlek på boende

5 253 kvm, 7 200kvm tomtyta

Organisationsform

Kommunal

Inriktning

Somatiskt vård- och omsorgsboende, demensboende.

Antal avdelningar

7 stycken

Antal lägenheter

68 stycken varav fyra stycken parboendelägenheter fördelat på tre våningsplan.

Hitta hit

Adress: Glasbygatan 1, 152 59 Södertälje

Boendemiljö

Boendet har generösa ytor som underlättar för dig som sitter i rullstol eller för som använder rullstol för att ta dig fram.  Varje bostadsgrupp har gemensamma utrymmen med kök, matrum och ett trivsamt vardagsrum. Via köket kommer du ut till vår inglasade balkong med sköna sittgrupper och infravärme som låter oss uppleva årstiderna på nära häll även om du inte önskar lämna boendet. Under sommarhalvåret skapar vi harmoni på balkongen med rogivande gröna växter.

På entréplan har vi en stor gemensam samlingssal där många av våra aktiviteter sker och ett terapirum dit du kan gå för att sy, måla eller lägga pussel. Samlingssalen kan du och din anhörige låna för att till exempel fira din födelsedag. Det finns porslin, kaffebryggare, mikrovågsugn och diskmaskin till ditt förfogande.

Lägenheterna är ljusa och rymliga och har pentry och badrum med dusch och toalett. Det finns trygghetslarm och uttag för TV och fibernät.

Utemiljö

Vi har en stor trädgård med bland annat träd och blommor och för den trädgårdsintresserade finns odlingslådor för kryddväxter. Genom trädgården går en promenadslinga att gå för den som önskar och runtom finns flera sittgrupper och bänkar utplacerade att stanna till vid för att vila dig en stund. Besökande får mer än gärna ta med en fikakorg som ni kan njuta av i vår härliga trädgård. Så fort vädret tillåter, flyttar vi ut många av våra gruppaktiviteter hit.

Boendet ligger i en lugn och naturskön miljö med gångavstånd till Glasbergasjön.

Samarbete med förskolan Glasberga

Vi samarbetare med Glasberga förskola, som ligger alldeles i närheten av vårt boende. En uppskattad aktivitet är när barnen kommer barnen över för gemensam sångstund och fika. Formerna för vårt samarbeta växer fram eftersom.

Måltider

Maten som serveras lagas i vårt stora centralkök som ligger i entréplan i samma byggnad och levereras till bostadsgruppen i mattransportskåp. På vardagar levereras maten varm och på helgen kall, som medarbetarna värmer i på avdelningen. Du väljer själv om du vill äta i matsalen eller i din bostad. Frukost, sallad, mellanmål och kaffe förbereds och serveras i det gemensamma köket.
 
Vi tar fasta på högtider och gör anpassningar gällande både måltider och maträtter. Vi arbetar aktivt och medvetet med att skapa en trevlig måltidsmiljö för dig genom att servera och presentera maten på ett trevligt sätt. Helgerna inleds med en fest på fredagen med musik, något gott att äta och dricka.

På varje bostadsgrupp finns kostombud som ansvarar för att måltidsmiljön är lugna och njutningsfulla. Kostombuden har tät dialog med kockarna om maten som serveras och fungerar som en länk mellan dig och centralköket.

Aktiviteter

Vi erbjuder minst två gemensamma aktiviteter varje dag utöver individuella aktiviteter som du planerar tillsammans med din kontaktperson. Det kan till exempel vara bingo eller tipspromenad, sittgympa eller promenadgrupp, lägga pussel eller läsa en tidning. Musik, dans och sång är vanliga och uppskattade aktiviteter. Den som vill får alltid möjlighet att komma ut i friska luften varje dag.

Hos oss finns aktivitetsombud som planerar och ser till att aktiviteterna genomförs, men det finns även utrymme för spontanitet för att skapa trevlig stämning.

Vi samarbetar med kultur 365, en verksamhet inom Södertälje kommun som arbetar brett och varierat utbud av kulturella aktiviteter för seniorer. De besöker oss med jämna mellanrum och underhåller med bland annat teater, sång och dans.

Personalens kompetens

Hos oss arbetar 60 personal:

  • 55 undersköterskor varav tre med specialistkompetens inom demens och 5 vårdbiträden bemannar boendet dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.
  • En sjukgymnast, en fysioterapeut och fyra sjuksköterskor dagtid, måndag-fredag, övrig tid finns patrullen tillgänglig för att tillgodose de hälso- och sjukvårdsinsatser som finns. En gång i veckan besöker läkare boendet som samarbetar med våra sjuksköterskor.
  • Två gruppchefer och en enhetschef.

Anhörigsamverkan

För oss är det viktigt att du som anhörig eller närstående vet och kan känna dig trygg med att din närstående får god omsorg och har en meningsfull vardag tillsammans med andra människor. Därför lyssnar vi in vilka behov du har, vad du behöver och på vilket sätt du önskar ha en kontakt med oss. Därefter formar vi tillsammans en plan för hur vi bäst tillgodoser stöd.

Kontaktuppgifter enheter

Bostadsgrupp A

08-523 027 79

Bostadsgrupp B

08-523 027 75

Bostadsgrupp C

08-523 027 81

Bostadsgrupp D

08-523 027 77

Bostadsgrupp E

08-523 0265 56

Bostadsgrupp F

08-523 02756

Bostadsgrupp G

08-523 02942