Heijkensköldska gården

Heijkensköldska gården vård- och omsorgsboende ligger naturskönt i stadsdelen Lina med närhet till både skog och vatten. Boendet består av 68 lägenheter och har avdelningar med såväl omvårdnads- och demensboende. Fotograf: Liza Simonsson.

Fakta

Byggår

1981

Storlek på boende

6222 kvm inklusive stadsarkiv och dagverksamhet.

Organisationsform

Kommunal

Inriktning

Somatiskt vård- och omsorgsboende, demensboende

Antal bostadsgruppe

4 stycken - 2 med inriktning på omvårdnad, 2 med inriktning på demens

Antal lägenheter

68 stycken fördelade på två våningsplanplan.

Boyta

Mellan 24,8 kvm och 37,4 kvm.

Hyra

Hyran varierar beroende på lägenhetens storlek.

Hitta hit

Adress: Karlbergavägen 1, 151 56 Södertälje

Boendemiljö

Vårt boende har gott om umgängesytor både inne och ute. Varje våningsplan har två bostadsgrupper och varje bostadsgrupp har gemensamma utrymmen med kök, matsal och vardagsrum. Från bostadsgrupperna har du tillgång till en stor balkong, där vi kan njuta av utevistelse när vädret tillåter och du själv önskar.

Våra lägenheter är rymliga med stort, handikappvänligt badrum med dusch samt ett litet pentry med kokplatta och kylskåp.

Utemiljö

Vi har en stor altan på baksidan av huset med flera sittgrupper och en trädgård med bärbuskar och odlingslådor. Här kan du som är trädgårdsintresserad tillsammans med medarbetare driva fram växter för utplantering i trädgården. Under sommaren ordnar vi café där vi serverar godsaker som vi bakat. Här äger också många av våra uteaktiviteter rum under sommarhalvåret. 

Under sommaren tar vi fram vår eltandemcykel för härliga turer i den natursköna omgivningen.

Måltider

Maten som serveras lagas i Mariekälls stora centralkök och levereras till verksamheten i mattransportskåp. Tillbehör som potatis, pasta, sallad och måltidsdryck förbereder medarbetarna på bostadsgruppen. Du väljer själv om du vill äta i matsalen på din bostadsgrupp eller i din bostad. Frukost, mellanmål och kaffe förbereds och serveras på bostadsgruppen.

Hos oss finns kostombud som ser till att miljön kring måltiden är ombonad, trevlig och harmonisk och att maten serveras aptitligt. Kostombuden samarbetar också med kommunens dietist kring mat- och nutritionsfrågor.

Aktiviteter

För den som vill erbjuder vi flera olika aktiviteter, både individuella aktiviteter och gruppaktiviteter. Exempel på gruppaktiviteter är gruppgymnastik, spel, promenader, musik- och pysselstunder och bakning. På fredagar bjuder vi upp till dans och på helgen spelar vi bingo. Du väljer själv utifrån dina intressen om och vad du vill vara med på. 

Hos oss finns aktivitetsombud som ansvarar för planering över året, och knyter an aktiviteter till årets olika högtider.

Vi samverkar med närliggande församlingar.

Vi samarbetar med Kultur 365, en verksamhet inom Södertälje kommun som arbetar med ett brett och varierat utbud av kulturella aktiviteter för seniorer.

Personalens kompetens

Hos oss arbetar 68 personal:

  • 59 undersköterskor varav en med specialistkompetens inom demens och 6 vårdbiträden bemannar boendet dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.

  • En arbetsterapeut, en fysioterapeut och tre sjuksköterskor arbetar dagtid, måndag till fredag, övrig tid finns patrullen tillgänglig för att tillgodose de hälso- och sjukvårdsinsatser som finns. Läkare besöker boendet en gång i veckan.

  • Två enhetschefer och en administratör.

Anhörigsamverkan

Två gånger om året bjuder vi in till anhörigmöte och några gånger per termin skickar vi ut ett informationsbrev till dig. Följ oss också på Facebook, där du kan ta del av bilder från vår vardag på boendet. Vi heter Heijkensköldska gården Vård-och omsorgsboende

Telefonnummer bostadsgrupper

Demens AB

08-523 033 57

Demens CD

08-523 036 18

Omvårdnad EF

08-5230 3621

Omvårdnad GH

08-5230 3954