Lillängen

Lillängen vård- och omsorgsboende ligger på landsbygden, i Enhörna en mil utanför centrala Södertälje med närhet till vacker skog och natur. Boendet består av 30 lägenheter med såväl demensinriktning som somatisk inriktning. Fotograf: Liza Simonsson

Fakta

Byggår

1980, tillbyggd 2008

Storlek på boendet

2 273 kvm, markarea 7 813 kvm

Organisationsform

Kommunal

Inriktning

Somatisk vård och omsorgsboende, demensboende

Antal lägenheter

30 stycken fördelat på två våningsplan

Hitta hit

Adress: Lillängsvägen 3, 151 50 Enhörna

Boendemiljö

Vårt boende har öppen planlösning med matsal komibnerat med vardagsrum. Här samlas vi för social samvaro och gemensamma måltider. På varje bostadsgrupp finns ett kök där vi förbereder tillbehör till måltider, mellanmål och fika.

I anslutning till det gemensamma utrymmet på övre plan finns också en balkong, på nedre plan finns två stora altaner. Där kan du njuta av utevistelse när vädret tillåter och du själv önskar. Här anordnar vi också trevliga uteaktiviteter och grillning när vädret tillåter.

Lägenheterna är på cirka 30 kvadratmeter och har pentry och stort badrum med dusch och toalett. Vissa lägenheter har altan. Det finns switchar för TV och fibernät.

Utemiljö

Vi har en stor trädgård som sträcker sig runt hela byggnaden. Genom trädgården går en promenadslinga att gå för den som önskar.

Boendet ligger i ett lugnt område med närhet till vacker skog och natur.

Måltider        

Lunch och middag som serveras tillagas i centralköket på Mariekällgårdens vård- och omsorgsboende och levereras till bostadsgruppen i mattransportskåp. Tillbehör som ris, potatis, pasta och sallad förbereder medarbetarna i köket på respektive våningsplan. Frukost, mellanmål, kvällsmål förbereds och serveras i vår gemensamma matsal på bostadsgrupperna.

På varje bostadsgrupp finns kostombud som ansvarar för din måltidssituation utifrån dina önskemål. Kostombuden har tät dialog med kockarna om maten som serveras och fungerar som en länk mellan dig och centralköket.

Aktiviteter

Vi erbjuder ett brett utbud av aktiviteter på varje bostadsgrupp. Tillsammans med en arbetsterapeut planerar du för individuella aktiviteter, som till exempel spela spel, läsa tidning eller gå en promenad. Vi erbjuder också gemensamma aktiviteter som sittgympa, bingo, sångstund eller dans, du deltar efter lust och intresse.

Den som vill har möjlighet att få komma ut i friska luften varje dag.

Hos oss finns två aktivitetsombud som arbetar för att skapa en meningsfull och aktiv vardag för dig.

Vi samarbetar med Kultur 365, en verksamhet inom Södertälje kommun som arbetar med ett brett och varierat utbud av kulturella aktiviteter för seniorer. Till exempel kan du få prova på att ta en fisketur genom ett par VR-glasögon eller sjunga tillsammans med gruppen PlayMäkers.

Personalens kompetens

Hos oss arbetar 32 medarbetare:

 • 26 undersköterskor och 6 vårdbiträden bemannar boendet dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.
 • En sjuksköterska dagtid, måndag till fredag, övrig tid finns patrullen tillgänglig för att tillgodose de hälso- och sjukvårdsbehov som finns. En gång i veckan besöker läkare boendet som samarbetar med vår sjuksköterska.
 • En fysioterapeut och en arbetsterapeut besöker boendet regelbundet.
 • En enhetschef och en gruppchef.

Anhörigsamverkan

För oss är du som anhörig eller närstående viktig. Vi är måna om att du ska känna delaktighet i omsorgen om din närstående och önskar ha en god kontakt med dig så att du ska känna dig trygg med vårt stöd och vår service till din närstående. När din anhörige flyttar till oss bjuder in dig till ett välkomstsamtal där du får möjlighet att prata om vad som är viktigt för dig som anhörig och vi går igenom all information. Tillsammans formar vi en plan för hur vi har kontakt med varandra

Kontaktuppgifter bostadsgrupper

Vallmon

08-523 027 55

Gullvivan

08-523 027 53

Blåklockan

08-523 037 95

 • Kontaktuppgifter
 • Nina Rinta-Filppula
  Gruppchef
  Omsorgskontoret
 • 08-523 041 08