Mariekällgården

Mariekällgården vård- och omsorgsboende ligger i närheten av Södertälje centrum och har nära till både friluftsmuseet Torekällberget och Maren. Boendet består av 97 lägenheter och har avdelningar med såväl demensinriktning som psykiatrisk inriktning. Här finns även två avdelningar med finsk inriktning. Fotograf: Liza Simonsson

Fakta

Byggår

1960

Storlek på boende

6 833 kvm.

Organisationsform

Kommunal

Inriktning

Somatiskt vård- och omsorgsboende, demensboende, psykiatriavdelning samt finskspråkig avdelning

Antal avdelningar

10 stycken

Antal lägenheter

97 stycken fördelat på 5 våningsplan

Hyra

5 433 kr

Hitta hit

Adress: Parkgatan 8, 151 32 Södertälje

Boendemiljö

Vårt boende har generösa ytor som underlättar för dig som sitter i rullstol eller för dig som använder rullstol för att ta dig fram. Varje bostadsgrupp har gemensamt kök och vardagsrum som naturlig samlingspunkt. På varje våningsplan finns stora gemensamma balkonger med sittplatser och som under sommaren förvandlas till ett blommande uterum.

Våra lägenheter är ljusa och rymliga med stort, handikappvänligt badrum med dusch samt ett litet pentry med kokplatta och kylskåp.

På entréplan har vi en gemensam samlingslokal där många av våra aktiviteter äger rum, en ateljé samt ett café som drivs av en av kommunens dagverksamhet. Samlingslokalen kan du som anhörig och närstående låna vid kalas

Utemiljö

Vi har en stor trädgård med flera sittgrupper, en oas att vistas i med bland annat äppelträd och odlingslådor för den som är trädgårdsintresserad. Här äger också många av våra uteaktiviteter rum. 500 meter från boendet har du Maren och Södertälje Centrum, 1 kilometer från boendet har du Torekällberget med bland annat en härlig utsiktsplats över stora delar av centrala Södertälje.

Måltider

Maten som serveras lagas i vårt stora centralkök som ligger i samma byggnad. Här förbereds och tillagas maten från grunden och levereras till bostadsgruppen i mattransportskåp. Tillbehör som potatis, pasta, sallad och måltidsdryck förbereder medarbetarna på bostadsgruppen. Du väljer själv om du vill äta i matsalen på din bostadsgrupp eller i din bostad. Frukost, mellanmål och kaffe förbereds och serveras på bostadsgruppen.

Hos oss finns kostombud som ser till att miljön kring måltiden är ombonad, trevlig och harmonisk och att maten serveras aptitligt. Kostombuden samarbetar också med kommunens dietist så att du får i dig den näring du behöver.

Aktiviteter

Vi erbjuder dagligen aktiviteter. Det kan vara gemensamma som till exempel filmvisning eller bingo i vår gemensamma samlingslokal eller boule i vår stora trädgård, bostadsgruppsspecifika som till exempel sittgympa eller ett besök i vår ateljé och individuella efter dina behov som till exempel läsa tidning, lägga pussel eller gå på en utflykt.

Hos oss finns aktivitetsombud som planerar och ser till att aktiviteterna genomförs. Aktivitetsombuden samverkar med vår arbetsterapeut som har ett övergripande ansvar för att skapa förutsättningar för dig att leva ett så självständigt liv som möjligt utifrån dina förutsättningar.

Vi samarbetar med Kultur 365, en verksamhet inom Södertälje kommun som arbetar med ett brett och varierat utbud av kulturella aktiviteter för seniorer. Till exempel kan du få prova på att ta en fisketur genom ett par VR-glasögon eller sjunga tillsammans med gruppen PlayMäkers.

Personalens kompetens

Hos oss arbetar 108 medarbetare:

  • 84 undersköterskor varav två med specialkompetens inom demens och 13 vårdbiträden bemannar boendet dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.
  • Två arbetsterapeuter, två fysioterapeuter och fyra sjuksköterskor dagtid måndag till fredag, övrig tid finns patrullen tillgänglig, för att tillgodose de hälso- och sjukvårdsinsatser som finns. En gång i veckan besöker en läkare boendet som samarbetar med våra sjuksköterskor.
  • Två gruppchefer och en enhetschef.

Telefonnummer bostadsgrupper

Måndalen                         

08-523 029 27

Solhöjden                         

08-523 018 83

Dalby                                 

08-523 027 41

Diamanten                         

08-523 029 19

Opalen                               

08-523 029 23

Gläntan                             

08-523 018 96 

Linden                               

08-523 020 17

Eken                                 

08-523 018 90

Syrenen                             

08-523 040 60

Rönnen                             

08-523 018 97