Mölnbodagen – en kulturell satsning för gemenskap och kreativitet

Bild på delar av det vinnande fotbollslaget Syd, glada över att få ta emot bucklan.

Efter några magra år var Mölnbodagen tillbaka och mycket mer än fotbollsmatchen mellan Nord och Syd. Syd vann visserligen, men det fanns många andra vinnare när föreningslivet samlades för en riktig Mölnbodag, 2 september.

Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd satsar 350 000 kronor för att stärka den lokala kulturen. Av den summan avsattes 80 000 kronor specifikt för Mölnbodagen. Resten fördelas mellan kommundelens föreningar, för olika aktiviteter från valborg till december.

 – Genom att utgå från lokala föreningar främjar vi utvecklingen av ett mångsidigt firande, säger Ville Mikkola (S), ordförande för Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd.

– Det här var lyckat och vi ska se till att avsätta pengar från kommundelens budget till föreningarna framöver, fortsatte Ville Mikkola. Det kommer att bli en stor och bra Mölnbodag även nästa år. Gärna med bankett för fotbollsmatchen och med dans för alla, så som det var under Kanalåret 2019, mer eller mindre lovade ordförande i Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd.

Själv agerade Ville Mikkola hamburgargrillare och speaker på Mölnbo IP under dagen.

Han fick äran att förkunna vad de olika målskyttarna i fotbollsmatchen mellan lite äldre fotbollshjältar från kommundelens Nord och Syd hette, och det var till sist Magnus Sahlin som blev matchhjälte när Syd, alltså de som bor eller är uppväxta söder om tågspåret, vann med 3–2.

Det florerar lite olika meningar om vad som kom först, matchen mellan Nord och Syd, Folkets hus-dagen eller Mölnbodagen. Hur som hest var aktiviteterna på Mölnbo IP, men också Folkets hus centrala nu som då – men denna gång också med en ny skördemarknad på Långbro gård.

Södertälje kommun satsade lite extra under Kanalåret 2019. Då blomstrade Mölnbodagen, med fest och dans och fotboll och allt möjligt. Sen kom pandemin. Nu 2023 fanns pengar och ambitionen igen för ett föreningsdrivet arrangemang, med medel från kommundelsnämnden.

Hur många av kommundelens cirka 2300 invånare som var på plats under lördagen är oklart, men en betydande del i Mölnbos aktiva föreningsliv var antingen, och eller, i  Fristastugan och sjöng allsång och gick tipspromenad, var på bio eller lyssnade på odlingsföreläsning i Folkets hus, såg på fotbollsmatcher på Mölnbo IP, gick en historisk vandring i centrala Mölnbo, eller lyssnade på musik o tittade på odlingar och handlade på skördemarknaden i det vackra nyrenoverade magasinet på Långbro gård.

När Mölnbo bios Pelle Nygren skulle riva alla biljetter under premiären av nya Mamma Mu-filmen ”Vem är du, Mamma mu?” fick han nästan kramp i fingrarna.

– Jag älskar det här, när det är fullt i salongen. Men det är det rätt ofta. Vi valde att inte sälja godis i dag, barnen fick ta med sig eget. Vi skulle inte hinna med, menade han efter att salongen bytt skepnad från biosalong till föreläsningssal.

Lena Israelsson, känd radioprofil i odlarkretsar, höll föredraget ”Det är jorden det hänger på” för många initierade. Hon blev extra glad när hon fick reda på att åhörarna, inte använda pallkragar och torv.

– Pallkragar kan vara bra i stadsodling, och torvmull fungerar bara första året. Nej, man får inte vara rädd för att använda riktig jord på platsen, eller för ogräs, sa hon bland annat.

Utanför på de små bygatorna gick Karl-Gunnar Larsson i täten för Hembygdsföreningens historiska vandring. Han stannade bland annat till en längre stund vid den spara lakan längst söderut i samhället.

– Jag tycker nog att detta är Vårdinges vackraste byggnad. Fagernäs ladugård byggdes 1895 där AB Mejerigården höll till under ett 20-tal år. Härifrån, via ett litet stickspår, fraktades mjölk ända till huvudstaden, berättade Karl-Gunnar för en stor samling intresserade.

Att ladan varit både väveri, och råttgiftsfabrik fick hans åhörare också veta, samt en hel del annat om gatunamn och hus i gamla delen av samhället.

– Jag bor inte kvar i Mölnbo, men ränderna går inte ur. Intresset är väldigt stort för den här delen, förklarade Kalle Larsson nöjt.

I Fristastugan vid Bergabadet kunde de som gått en tipspromenad få fika och allsång inne i stugvärmen. Erika och Fredrik spelade under eftermiddagen.

Det första besökarna fick se på Långbro gård var de enorma, och många solrosorna i trädgården, men väl inne i magasinet var det full aktivitet med crêpes och café, musik, skördemarknad och försäljning.

– Det är ett stort lyft för hela området att Långbro gård öppnat för allmänheten igen. Jag tycker att det var fantastiskt fint med skördemarknaden, alla solrosor och att det kändes folkligt och trevligt med mycket folk, sa Ingrid Waldenström, Vårdingebo och 1:e vice ordförande i kommundelsnämnden (MP), som försökte hinna med så många programpunkter som möjligt under Mölnbodagen.

Text: Jalmar Carlson, på plats på Mölnbodagen för Södertälje kommun och Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd.