Odling i Brunnsängsparken för alla

Nu skapas en gemensamhetsodling i Brunnsängsparken – ett sätt för boende i närheten att odla tillsammans i en kommunal park. På onsdag 22 maj sätts spaden i marken för att gemensamt bygga upp en odling tillsammans. Vill du också odla? Det finns fortfarande chans att vara med!

En gemensamhetsodling, eller tillsammansodling som det också kan kallas, är ett sätt att möjliggöra odling i kommunala parker. Det finns många fördelar. Till exempel gemenskap, odling nära bostaden med möjlighet att spendera tid utomhus.

-    Nu testar vi detta för första gången i Södertälje och det känns jättespännande! Under 2023 undersökte vi intresset för en gemensamhetsodling i Brunnsäng och i början av 2024 hade vi en uppstartsträff inför årets odlingssäsong. Nu kan vi äntligen sätta spaden i marken och börja odla! säger Åsa Waldenström, projektledare på Samhällsbyggnadskontoret.

Den 22 maj anlägger kommunen odlingen tillsammans med de som ska odla och med odlingsföretaget Boodla. Vi kommer att hjälpa gruppen att komma i gång, hålla små kurser om allt man behöver veta för att lyckas med odlingen och ser till att det finns en plan för sommaren.

Grunden för odlingen läggs i maj, men sedan kommer den fortsätta utvecklas tillsammans med den odlande gruppens önskemål och behov.

Hur går det till?

Om du vill vara med och odla är du välkommen att komma oanmäld när gruppen har träffar. Information om när träffarna hålls kommer finnas på plats, eller så kan du kontakta Agnes på Boodla för mer info, agnes@boodla.se. För att kunna delta i odlandet behöver du vara med på några träffar, så att du får all information du behöver om odlingarna och vad som behöver göras. 

Det mesta av odlandet sker tillsammans och därför behöver gruppen också fatta gemensamma beslut, exempelvis vad som ska odlas och var. Men varje gruppmedlem kommer också få en kvadratmeter att odla helt på egen hand.
Odlingsytan kan både växa och krympa i storlek beroende på hur många som är delaktiga.