Fornbackaskolans terapihundar

Fornbackaskolans Terapihundsteam.

Sjukgymnast Helena Hultquist bildar Fornbackaskolans Terapihundsteam tillsammans med sin hund Ayla.

Aylas lillasyster Lizzy finns också på skolan för att lära sig och när hon blir äldre ska hon också utbildas till terapihund.

Terapihundsteamet finns på särskolan och arbetar i första hand med elever som har fysiska funktionsnedsättningar. Motorisk träning och behandling planeras individuellt utifrån varje elevs behov.

Terapihundens uppgift är att:

· Lugna och hjälpa eleverna att slappna av vid tex töjning av spänd muskulatur. Forskningen visar att närhet av ett djur ökar utsöndringen av hormonet Oxytocin som hjälper oss att slappna av och kan också lugna en person som är orolig eller stressad.

· Locka till olika fysiska aktiviteter som eleven behöver träna på tex krypa, sitta, gå, stå, ligga på mage samt olika övningar för att träna styrka, koordination och balans. Hunden kan hämta tex leksaker som eleven har kastat eller gömt

· Locka till kommunikation och samspel. Hundens ordlösa kommunikation är fantastisk och alla elever, oavsett kommunikationssätt, kan samspela med hunden på sitt sätt.

· Glädje! När man är barn och dessutom har ett livslångt behov av sjukgymnastik är det viktigt att ha roligt när man tränar och töjer sina muskler. Det blir mer meningsfullt och roligt att t.ex. gåträna om man går tillsammans med en hund, eller att ligga stilla och töja musklerna om man har en hundkompis vid sin sida.