Skolmaten

Hur vi arbetar i köken på Järna grundskolor

Vi som arbetar i köken på era barns skolor Ene och Tavestaskolan har, förutom livsmedelsverkets riktlinjer för en hälsosam och näringsriktig måltid, egna mål som vi arbetar med i Södertälje kommuns skolkök.

Vi strävar efter att laga all mat från grunden och maten vi tillagar ska vara hållbart producerad, vällagad, näringsriktig och god. Vi serverar varje dag två varmrätter, en soppa och en salladsbuffé. Varje dag har alla även tillgång till olika sorters hårt bröd, ekologiskt Bregott samt vatten och ekologisk mjölk.

 

Vår målsättning är att alla barn ska vara mätta och nöjda efter en dag i skolan.  

Allergi och specialkost

Till de som har behov av specialkost erbjuds alltid ett alternativ till dagens rätt.

Om ditt barn har allergi eller på något sätt behov av annan mat, kontakta klassföreståndare/mentor eller skolsyster för blankett. I de allra flesta fall krävs även läkarintyg. Är det något speciellt som vi i köket behöver känna till, kontakta oss gärna direkt.

Rätt till skollunch även om inte på plats i skolan…

Om barnen till exempel har friluftsdag, utflykt och inte är på plats i skolan. Då kan de t.ex. välja på smörgås, pastasallad, pannkaka, korv med bröd, hamburgare med bröd mm

På båda skolorna får eleverna själva ta med matlåda och kökens personal lägger i maten. Det sparar både engångsmaterial (plastlådor och bestick).

 

Frukost och mellanmål

Varje dag serverar vi frukost och mellanmål för alla barn som går på fritids.

Till frukost kan de välja på;

Mjölk, fil, Yoghurt, flingor, müsli, smör, mjukt- och hårt bröd, ost och köttpålägg. Det finns alltid en frukt eller grönsak.

Ett par dagar i veckan finns även möjlighet att välja på antingen havregrynsgröt, mannagrynsgröt eller grahamsgrynsgröt.

Till mellanmål kan de välja på;

Mjölk, mjukt- och hårt bröd, smör, ost och köttpålägg. Alltid en frukt.

Minst en dag i veckan serverar vi fil, yoghurt, flingor och müsli med komplement enligt ovan. Ibland får de även korv med bröd, hamburgare eller pannkaka.

Ibland gör vi det lite festligare och serverar t.ex. bäryoughurt till mellis och varm choklad till frukost. Vi gör bäryoghurten och chokladen själva istället för att köpa de produkter med väldigt mycket socker tillsatt. Vi använder ytterst lite socker i vår egna. Vi kokar även vår egen sylt för att minska på mängden socker.

Vi är fullt medvetna om livsmedelsverket rekommendationer om att ge socker till våra barn och det är inget vi dagligen använder och när vi använder det så är det i små mängder.

Hållbar mat - Östersjövänlig mat

Ekologiskt odlade råvaror

Vårt mål för 2020 är att minst 70 % av alla produkter och råvaror vi köper in ska vara ekologiskt odlade och/eller KRAV-märkta. Produkter vi har som för det mesta är ekologiska och/eller KRAV-märkta är till exempel pasta, ris, tomatpuré, krossade tomater, morot, potatis, vitkål, bönor, linser, nötkött, ägg, hönskött och i stort sett alla mejeriprodukter. Alla kök inom skola och förskola i Södertälje Kommun är KRAV-certifierade enligt nivå 1 (för mer information se KRAV´s hemsida;www.krav.se).  

Säsongsanpassad

Vi arbetar mycket efter vilka produkter som finns att tillgå under olika delar av året/säsong.

Det mest energisnåla samt miljömässiga produkterna. Det speglar sig i våra maträtter då vi på hösten och vintern i huvudsak serverar mycket rotsaker, baljväxter etc. och på vår- och sensommar/tidig höst använder vi oss av mycket mer nyskördade grönsaker som gurka, tomat och sallad.

Lokalt producerade

I hela Södertälje kommun försöker vi i möjligaste mån köpa in lokalproducerade produkter, då Lagen om offentlig upphandling (LOU) förhindrar att man premierar lokalproducerat så är det inte det lättaste, men vi gör så gott vi kan.

På Järna grundskolor köper vi produkter från Saltå Kvarn och De vilda i Järna samt Sanda Hönseri i Haninge och Lida gård i Södertälje.

 

Minskat svinn

Vi kastar över lag väldigt mycket mat i Sverige, vilket är förödande för vår miljö och ekonomiskt ohållbart. I våra kök arbetar vi med att minska mängden mat vi kastar, både i köket och det eleverna har kvar på sina tallrikar. Vi vill såklart att alla ska äta så mycket de orkar och vill tills de är mätta och nöjda.  Vi uppmuntrar till att prova lite om det är något man är osäker på om man gillar det och tycker man om det får man gärna hämta mer, men så lite som möjligt i soporna. Maten som kastas sorteras som matavfall och går till biobränsle, även våra andra sopor sorterar vi som plast, metall, kartong och glas.

Mindre kött, mer grönsaker och fullkorn

Köttproduktionen tar upp jättestora arealer och innebär en stor miljöpåverkan. Därför har vi som mål att minska mängden kött vi serverar, därav alltid en rätt varje dag som inte innehåller kött och 1 dag i veckan som är helt köttfri. När vi köper in kött- och fisk tänker vi på att djuren har fötts upp under goda förhållanden och fisken kommer från ett hållbart fiske.  Målet är att framförallt köpa nöt- och lammkött. Vi köper även ekologiskt hönskött. Vårt mål är också att 95% av allt kött ska vara svenskt.

Eneskolans kök har grönsaksleveranser under säsong från Under Tallarna i Järna, alla grönsaker är biodynamiskt odlade. I samarbete med skolan har Eneskolans kök olika matpedagogiska projekt för elever, där elever får tillaga olika sallader med grönsakerna. Minska svinn projekt med lokal butik Reko Ekologisk Mat och Hälsa, där skolköket tar till vara på grönsaker som inte går att sälja till ordinarie pris. Elever får även tillaga dessa grönsaker under matpedagogiska projekten.
Vill du veta mer och kontaktuppgifter

Om era barn eller ni själva har tips, idéer och/eller synpunkter så är ni varmt välkomna att höra av er till oss.

Ansvarig kökschef för Järna Grundskolor – och förskolor är Nina Hjelm.

Vill du veta mer om hur vi arbetar i köket hör gärna av er till oss eller titta in på Södertälje kommuns hemsida där hela vår kostpolicy liggerhttp://www.sodertalje.se/upload/barn_utbildning/skolm%c3%a5ltiden/Kostenheten_SKOLAN_A5-folder-CMYK-L%c3%85GUPPL%c3%96ST.pdf .

Du vet väl att du kan alltid kan hitta de två kommande veckornas matsedel här på skolans hemsidahttp://meny.dinskolmat.se/eneskolan/ eller om du laddar ner appen skolmaten. Matsedlarna finns under Eneskolan, Ådalskolan och Tavestaskolan.

Måltidspersonalen på Järna Grundskolor

Kontakt

Kökschef

Nina Hjelm

08 5230 6148

Tel köket Tavestaskolan  08 5230 3369

Tel köket Eneskolan 08 5230 3362