Detaljplan för Sandviken, Etapp 2

Planläggning pågår för att bygga ut kommunalt vatten och spillvatten i Sandviken, Enhörna och för att skapa förutsättningar för permanentboende.

Läs mer om ändring av detaljplan för Sandviken, Etapp 1 på projektets hemsida: www.sodertalje.se/detaljplan/sandvikenetapp1

Detaljplanens syfte

Syftet med planarbetet är att skapa förutsättningar för att dra fram kommunalt vatten och spillvatten och möjliggöra permanentboende. Byggrätter, avstyckningsmöjligheter, behov av trafiksäkerhetshöjande åtgärder och markreservat för underjordisk ledning kommer att utredas i detaljplanearbetet.

Utvecklingen i Sandviken ska ta hänsyn till befintliga kulturvärden och karaktärsdrag.

Utbyggnaden av kommunalt vatten och spillvatten i Sandviken med omgivningar är angeläget för att förhindra fortsatt utsläpp av enskilda avlopp då Mälaren behöver skyddas som dricksvattentäkt. 

Tack vare tidigare medborgardialog och lagt medborgarförslag samt tidigare detaljplaneprocess finns ett rikt underlag att utgå från.

Eftersom planarbetet har inriktning att möjliggöra ett fortsatt enskilt huvudmannaskap så förs en löpande dialog med de föreningar som finns i området så som samfälligheter och vägföreningar.

En enkät som riktar sig till barn och ungdomar upp till 18 år har genomförts för att identifiera vad barn och ungdomar uppskattar, saknar eller vill förändra i området.

I och med att projektet startas om pågår nu en utredningsfas innan vi kan ta fram ett första planförslag och ställa ut det på samråd.

Vad pågår just nu

Planarbete pågår och är indelat i etapper;

Etapp 1

Etapp 1 omfattar ändring av befintlig detaljplan. En detaljplaneändring innebär att nuvarande användningsområde inte kommer att förändras; grönområde kommer att kvarstå som grönområde och kvartersmark kommer att kvarstå som kvartersmark.

Etapp 2

Etapp 2 omfattar planläggning av befintliga bebyggelseområden öster och väster om befintligt detaljplaneområde.

 

Pågående och kommande utredningar:

- Etapp 1 och 2, miljöteknisk markutredning,avgränsning av förorenade områden, förväntas inledas mars 2024.

- Etapp 2, förprojektering gång- och cykelväg, beräknas klar i mars 2024.

- Etapp 2, dagvvattenutredning gång- och cykelväg, inklusive avrinningsområden som påverkar G-C-vägen, beräknas klar i mars 2024.

- Etapp 2, invetering av murar med biotopskydd sker i maj 2024

 

Färdiga utredningar

- Arkeologisk utredning etapp 2 (utredningsgrävning), Etapp 1

- Barn och ungdomsdialog, Etapp 1 och 2

- Översiktlig geoteknisk utredning, Etapp 1 och 2

- Riskutredning - allergener, Etapp 1 och 2

- Utredning av fastighetsgränser, Etapp 1 

- Naturvärdesinventering, Etapp 1 och 2

- Kulturmiljöinventering, Etapp 1 och 2

- Dagvattenutredning, Etapp 1 och 2

- Medborgardialog, Etapp 1 och 2

- Undersökning om betydande miljöpåverkan, Etapp 1

- PM, Besöksmål och upplevelsevärden i Enhörna

- Övesiktlig utredning av fastighetsgränser med fältbesök, Etapp 2

- Miljöteknisk markutredning, Etapp 2

- Arkeologisk utredning etapp 2 (utredningsgrävning), Etapp 2

- Fågelinventering, Etapp 2

- Artskyddsutredning, fågel, Etapp 2

- Groddjursinventering och sköteslförslag, rapport och skötselförslag, Etapp 1 och 2

 

 

Bakgrund   

I februari 2017 beslutade Enhörna kommundelsnämnd att upprätta ett förslag till detaljplan för Ekeby m.fl. Planen omfattade en ny väg till Sandviken och en relativt stor exploatering i området. På grund av till stora delar negativa synpunkter på planförslaget gjordes en konsekvensutredning av förslaget 2018. Konsekvensutredningen gav förslag på alternativ på fortsatt planläggning med tre alternativ (se dokument konsekvensbeskrivningen till höger)

I september 2018 beslutade Enhörnanämnden om ny inriktning på planarbete för Enhörna, Sandviken med planändring för område som omfattas av byggnadsplan och ny plan för invidliggande tätbefolkat område.

 

Preliminär tidplan

Etapp 1, ändring av befintlig detaljplan

December 2021, uppstart

2023, 1/6 - 8/9, Samråd 

2024, kvartal 3, Granskning

2024, kvartal 4, Antagande

2025, kvartal 1, Laga kraft

Etapp 2

2022, kvartal 2, Projektstart

2024, kvartal 2, Samråd

2024, kvartal 4, Granskning

2025, kvartal 1, Laga kraft

Nästa tillfälle att lämna synpunkter på planförslaget är i samrådsskedetskedet.

Beslut om fortsatt planläggning och svar på medborgarförslaget

Efter redovisning av inkomna synpunkter på utveckling av Sandviken har Enhörna kommundels nämnd beslutat den 9 september bl.a. att fortsatt planarbete ska vara i linje med Alternativ 1 i konsekvensbeskrivningen med följande revideringar och riktlinjer:

a)      Antalet tillkommande bostäder reduceras kraftigt.

b)      Minsta fastighetsstorlek ska vara högst 2000 kvm.

c)      Inriktningen för huvudmannaskapet för allmänna platser, vägar och grönområden, ska vara fortsatt enskilt. Alla allmänna platser måste därför förvaltas av en eller flera samfällighetsföreningar. Vilka allmänna platser som idag förvaltas av befintliga föreningar och var det saknas förvaltning ska utredas i planarbetet.  

d)     Frågan om möjlighet till en lokal kretsloppslösning i stället för kommunalt avlopp ska utredas tillsammans med miljökontoret och Telge.

 

Det beslutades också bl.a. att:

  1. Enhörna kommundelsnämnd avslår att konsekvensbeskrivning av medborgarförslaget ”Låt Sandviken, Enhörna, bevaras och utvecklas med en mycket varsam hand” ska ingå i svaret på medborgardialogen.
  2. Förvaltningen får i uppdrag att revidera förslaget till svar på medborgarförslaget i enlighet med nämndens överläggning.
  3. 1:e vice ordförande får i uppdrag att godkänna och underteckna svaret på medborgarförslaget.
  4. De förslag och synpunkter som lyfts fram i medborgarförslaget (bland annat en mycket försiktig förtätning och utökning av byggrätter, förvaltning av enskilda vägar och GC-vägar) lyfts in i detaljplaneprocessen för Sandviken.
  5.  Förslag om att Vallaskolan ska behålla sin placering och utbyggnad, inklusive ny idrottshall i anslutning till Friluftsgården beaktas i den pågående lokaliseringsutredningen. Även föreslagna trafiklösning ”Slarvhagsalternativet” beaktas i den pågående lokaliseringsutredningen.
  6. Ny bebyggelse i anslutning till Ekeby beaktas i samband med beredningen av medborgardialogen.
Vi tar fram ett första planförslag, ett av de första stegen i planprocessens tidslinje