Utflyktsmål i naturen

Utflyktsmål i naturen

Två besökare sitter intill en eldplats och solar

Här kan du hitta och läsa om utflyktsmål i Södertäljes vackra natur. Planera din utflykt till sjöar, våtmarker, åar, skärgård, artrik flora och djurliv, hagmarker, skogar och mycket mer. Hela 25 stycken av utflyktsmålen är skyddade som naturreservat. Därutöver hittar du fornminnen och härliga friluftsområden. Välkomna!

Klyva ved och tända en brasa

Klyva ved och tända en brasa

Naturvårdare visar hur du kan klyva ved och tända en brasa vid utflyktsmålens eldplatser.

Naturbild på Kålsö naturreservat
Kålsö naturreservat

I Kålsö naturreservat finns många olika sorters lövträd och många örter som gynnas av bete.

Lina naturreservat

I detta stadsnära naturreservat har kommunen genom ihärdigt arbete återskapat ett typiskt sörmländskt kulturlandskap. Upplev den rika variationen av naturtyper i reservatet med hjälp av flera iordningställda stigar, fågeltorn och eldplatser.

Logsjön

I nordöstra delen av Järna ligger Logsjön, ett mycket uppskattat, tätortsnära naturområde där många olika natur- och upplevelsevärden ryms på liten yta. Välkommen hit för att promenera och motionera på välanvända stigar, plocka bär och svamp och åka pulka på vintern.

Moraåns dalgång naturreservat

Reservatet skyddar delar av Moraån, som slingrar sig fram i en djupt nedskuren åravin. Under höstarna vandrar havsöringen upp från havet för att leka och lägga sin rom här. På norra sidan av ån finns ett öppet kulturlandskap med åkrar, beteshagar och tallskogsbevuxna kullar som lockar besökare till promenader och naturstudier.

Parkudden-Lövsta naturreservat

Naturreservatets belägenhet vid Mälarens strand ger besökaren vackra utblickar då man promenerar på stigen som leder ut på Parkudden. De gamla grova ekarna vid Bålaren hyser en intressant lavflora.

Kossor i en hage runtom ett fågeltorn i Pilkrogsviken
Pilkrogsviken

Pilkrogsviken är ett naturvårdsprojekt för både naturens och människors skull. Här kan du uppleva betade strandängar och ett livligt fågelliv eller ta en fika med utsikt över Moraån och viken. Pilkrogsviken är ett tillgängligt utflyktsmål för alla.

Gräsand som flyger över naturen i Simsjön.
Simsjön

Simsjön är en återskapad fågelsjö. Här kan du uppleva härliga stunder i fågeltornet och spana ut över vattenspegeln, strandängarna och öarna och njuta av fågellivet.

Mossigt träd som fallit till marken
Skogstorp naturreservat

I Skogstorps får du uppleva djup, mörk, fuktig sagoskog och riktigt gamla tallar på häll. Området är rikt på gamla träd, död ved, svamp, lavar och mossor. Här har du stora möjligheter att få se vilt och kanske även tjäder.

Slandön naturreservat

Slandön är en cirka 65 hektar stor ö belägen i Södra Björkfjärden i Mälaren, Södertälje kommun, varav reservatet omfattar cirka 30 hektar. Slandön naturreservat är Södertäljes nyaste reservat som bildades 2019 av Länsstyrelsen.

Barrskog med berg och mycket mossa
Slessberget naturreservat

Naturupplevelsen är stor vid ett besök i detta vildmarksbetonade naturreservat med gammal barrskog och ett högt berg med en fornborg. Utsikten uppifrån berget är enastående.