Utflyktsmål i naturen

Utflyktsmål i naturen

Två besökare sitter intill en eldplats och solar

Här kan du hitta och läsa om utflyktsmål i Södertäljes vackra natur. Planera din utflykt till sjöar, våtmarker, åar, skärgård, artrik flora och djurliv, hagmarker, skogar och mycket mer. Hela 25 stycken av utflyktsmålen är skyddade som naturreservat. Därutöver hittar du fornminnen och härliga friluftsområden. Välkomna!

Klyva ved och tända en brasa

Klyva ved och tända en brasa

Naturvårdare visar hur du kan klyva ved och tända en brasa vid utflyktsmålens eldplatser.

Naturbild över Stora Alsjön med skog runtom.
Stora Alsjön naturreservat

Naturreservatet är ett stort sammanhängande skogsområde med fuktiga orörda skogar i dalgångarna med sällsynta svamparter. På de omgivande bergen växer tallar som trots att de inte är grova är flera hundra år gamla.

En besökare tar en paus på en klippa vid Stora Envättern.
Stora Envättern naturreservat

Reservatet ligger mitt i ett relativt opåverkat skogsområde nära sjön Yngern. Skogen runt sjön är naturskogsartad och sjöns vattenkvalitet är god. I sjön hittar man de djur och växter som är typiska för näringsfattiga sjöar i denna del av landet.

Talbyskogen naturreservat

I detta tätortsnära naturreservat kan man, trots närheten till bebyggelse, uppleva en riktig skogskänsla vid promenader på de väl upptrampade stigarna. Tack vare att den gamla barrskogen är relativt opåverkad, kan man hitta svampar och mossor som annars är relativt ovanliga.

En Påfågelöga vilar på en blomma
Tullgarn naturreservat

I Tullgarn hittar du ett kustnära herrgårdslandskap med stor variation. Hit åker fågelskådare för att titta på vadare och änder eller lyssna på småfåglarna i lunden. Botanisten får sitt lystmäte när de vandrar i lunden eller ute på de betade strandängarna. Vid Tullgarns slott finns en lummig park med nästan alla Sveriges arter av lövträd.

Tre besökare vandrar i Tullgarns naturområde
Tullgarn naturvårdsområde

Tullgarns naturvårdsområde angränsar till Tullgarns naturreservat. Detta stora kulturpåverkade område innehåller fina natur- och kulturvärden. På de gamla ekarna inte långt från Tullgarns slottsträdgård växer sällsynta lavar och svampar. Barrkogarna i reservatet utnyttjas flitigt av svamp- och bärplockare.

En grupp får vandrar bland Täljehus natur
Täljehus - fornlämning

På ön Slottsholmen i Linasundet hittar du Täljehus borgruin. Här kan du upptäcka fornlämningen, njuta av fina vyer över kanalen och en lugn atmosfär trots närheten till Södertälje centrum. På sommarhalvåret promenerar du här i sällskap av får.

Ett träd som fallit efter att en bäver har varit där och gnagt
Vackstaskogen naturreservat

Vackstaskogen ligger vid Vackstaviken vid Långsjön. Reservatet är rikt på lövträd. Här finns det ovanligt gott om gammal asp som har stor betydelse för ovanliga växter, svampar och insekter.

Naturbild på mosse med skog runtom
Vattgruvsmossen naturreservat

Vattgruvsmossen är en vidsträckt, orörd mosse som omges av barrskogar. Det hörs lång väg när orren spelar och tranorna tjuter på våren. Vattgruvorna är gamla järnmalmsgruvor som har gett mossen dess namn.

Yttereneby naturreservat

I Yttereneby naturreservat finns betade hagmarker och strandängar samt bergiga och skogsbeklädda områden. Längst ute på udden vid Stavbofjärdens strand finns en omtyckt rastplats.

Öbacken-Bränninge naturreservat

Här kan du få uppleva en stormfälld skog med många gamla och döda träd. En stig leder upp till ett utsiktsberg med vy över Hallsfjärden och inloppet till Södertälje. I den betade hagmarken nedanför finns en artrik flora.